Naar blog overzicht
05 jan 2022

Zo werkt herbalanceren

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld
Image

Het beleggingsbeleid van BrightPensioen is gericht op een stabiele vermogensgroei, waarbij we de risico’s zo goed mogelijk beheersen en grote schommelingen (‘volatiliteit’) proberen te vermijden.

Een belangrijke techniek die we hiervoor toepassen is herbalanceren. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt, wat het effect is van het herbalanceren van onze portefeuille en waarom dit bij Bright geen extra kosten met zich mee hoeft te brengen.

Wat is herbalanceren?

Onze beleggingsportefeuille is samengesteld volgens een bepaald risicoprofiel. Dit bepaalt de samenstelling van de portefeuille. Dat noemen we ook wel de “beleggingsmix”: de procentuele verdeling van de beleggingen over beleggingscategorieën. Bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Een portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties heeft een beleggingsmix van 60/40. In sommige periodes renderen aandelen beter dan obligaties, andere periodes is andersom. De beleggingsmix kan daardoor gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Door te herbalanceren breng je de samenstelling en risicoverdeling weer terug in overeenstemming met de beoogde beleggingsmix.

Image

Hoe werkt herbalanceren?

Bij het herbalanceren worden de beleggingen die het relatief beter gedaan hebben over een bepaalde periode verkocht. Daarmee wordt een deel van de winst genomen en herbelegd in markten die het minder goed hebben gedaan. Door te herbalanceren wordt een stabielere vermogensgroei bereikt en het is mogelijk extra rendement te realiseren.

Herbalanceren zonder extra kosten

Met het kopen en verkopen van beleggingen zijn kosten gemoeid. Maar doordat BrightPensioen maandelijks belegt (en beleggingen koopt), herstellen we de van tevoren bepaalde beleggingsmix iedere maand zo goed mogelijk, door relatief meer beleggingen te kopen van beleggingscategorieën die het de maand ervoor relatief minder gedaan hebben ten opzichte van andere categorieën.

Voorbeeld: als het Bright Lifecycle fonds voor 10% uit beleggingen uit opkomende markten (‘emerging markets’) moet bestaan, maar die beleggingen hebben het afgelopen maand relatief slechter gedaan ten opzichte van andere beleggingen, waardoor de portefeuille nog meer voor 9,5% uit beleggingen uit opkomende markten bestaat, dan kopen we iets meer van die beleggingen, zodat we weer op de vantevoren bepaalde 10% uitkomen.

Op deze manier herbalanceren we continue en hoeven daar in de regel geen (extra) kosten voor gemaakt te worden. Alleen als de afwijking per beleggingscategorie groter is dan 10% ten opzichte van de vastgestelde beleggingsmix, zal er actief worden geherbalanceerd. Dat betekent dat er op dat moment van bepaalde beleggingscategorieën verkocht moet worden en van anderen bijgekocht. Dit blijkt in de regel zelden nodig te zijn, omdat we dit maandelijks doen.

Herbalanceren is dus een mooie manier om extra rendement te halen en risico’s te beperken, zonder extra kosten te maken.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Wat maakt Bright uniek?

  • Heldere kosten

    Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

  • Social enterprise

    Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

  • Coöperatief model

    Deelnemers hebben een stukje zeggenschap via de deelnemerscoöperatie.