Naar blog overzicht
05 jan 2022

Zo werkt herbalanceren

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Het beleggingsbeleid van BrightPensioen is gericht op een stabiele vermogensgroei, waarbij we de risico’s zo goed mogelijk beheersen. Een belangrijke techniek die we hiervoor toepassen is herbalanceren. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt, wat het effect is van het herbalanceren van onze portefeuille en waarom dit geen extra kosten met zich mee hoeft te brengen.

Wat is herbalanceren?

Onze beleggingsportefeuille is samengesteld volgens een bepaald risicoprofiel. Dit bepaalt de samenstelling van de portefeuille. Dat noemen we ook wel de “beleggingsmix”: de procentuele verdeling van de beleggingen over beleggingscategorieën. Bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Een portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties heeft een beleggingsmix van 60/40. In sommige periodes renderen aandelen beter dan obligaties en andersom. De beleggingsmix kan daardoor gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Door te herbalanceren breng je de samenstelling en risicoverdeling weer terug in overeenstemming met de beoogde beleggingsmix.

Image

Hoe werkt herbalanceren?

Bij het herbalanceren worden de beleggingen die het relatief beter gedaan hebben over een bepaalde periode verkocht. Daarmee wordt een deel van de winst genomen en herbelegd in markten die het minder goed hebben gedaan. In periodes van stijgende beurs betekent dit dat we een deel van de winst op (risicovolle) aandelen omzetten in (risicomijdende) obligaties. In tijden van een tegenvallende beurs, herinvesteren we de waarde van verkochte obligaties juist in aandelen. Door te herbalanceren wordt een stabielere vermogensgroei bereikt en het is mogelijk extra rendement te realiseren.

Herbalanceren zonder extra kosten

Met het kopen en verkopen van beleggingen zijn kosten gemoeid. Maar bij herbalanceren hoeft dit niet zo te zijn. Doordat BrightPensioen maandelijks belegt, herstellen we de van tevoren bepaalde beleggingsmix iedere maand zo goed mogelijk. Op deze manier herbalanceren we automatisch. En worden daarom geen (extra) kosten voor gemaakt.

Wanneer de afwijking per beleggingscategorie groter is dan 10% ten opzichte van de vastgestelde beleggingsmix, zal er actief worden geherbalanceerd. Dit zal in de regel niet nodig moeten zijn, omdat we hier maandelijks naar kijken.

Herbalanceren is dus een mooie manier om extra rendement te halen en de risico’s te beperken, zonder extra kosten te maken.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Wat maakt Bright uniek?

  • Tegen variabele kosten

    Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

  • Social enterprise

    Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

  • Werken met een coöperatie

    Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.