Naar blog overzicht
2 minuten
11 jun 2024

Bright beursupdate over mei: voorzichtig optimisme en gematigde groei

Afbeelding van Tom Rooth Geschreven door Tom Rooth

De beursmaand mei kende veel schommelingen met zowel positieve als uitdagende momenten. Uiteindelijk sloot de maand af met een gematigde groei ten opzichte van de koersen halverwege de maand.

Diverse macro-economische trends hadden invloed op de markten. In de Verenigde Staten waren er signalen van afnemende inflatie, wat het vertrouwen van beleggers versterkte. De Fed blijft echter voorzichtig met het verlagen van de rente en wil eerst meer bewijs zien van een dalende inflatie. De Europese Centrale Bank handhaafde haar gematigde rentebeleid, wat stabiliteit bood aan de Europese markten.

Er was positief nieuws vanuit China: de industriële productie en exportcijfers waren hoger dan verwacht. Bovendien kondigde de Chinese overheid halverwege de maand aan de vastgoedsector te steunen met 1 triljoen Yuan (127 miljard euro) om de langdurige vastgoedcrisis te verzachten.

De Europese markten hadden een uitstekende maand met een langdurige rally. Dit kwam doordat de inkomstenrapportages hoger uitvielen dan verwacht. Deze ontwikkelingen zorgden voor hernieuwd optimisme op de wereldwijde markten. Dit optimisme werd verder ondersteund door de stabilisering van de olieprijzen, wat belangrijk is voor zowel producenten als consumenten wereldwijd.

Resultaat Bright LifeCycle Fonds:

Het Bright Lifecycle Fonds heeft deze marktbewegingen ook meegemaakt. Het neutrale fonds sloot af met een groei van 0,573%, waar het defensieve fonds een groei noteerde van 0,364%. De wereldwijde aandelen eindigden in de plus: 0,77%. De Amerikaanse aandelen stegen met 1,04%, de Europese aandelen deden het nog beter: 4,18%. De aandelen opkomende markten en de green bonds lieten respectievelijk een groei zien van 0,09% en 0,08%.

Dit zijn de prestaties van de belangrijkste onderliggende beleggingscategorieën (of ‘asset classes’) uit het Bright LifeCycle Fonds:

Wereldwijde aandelen: 0,77%
Europese aandelen: 4,18%
Amerikaanse aandelen: 1,04%
Aandelen opkomende markten: 0,09%
Green bonds: 0,08%

Een totaal overzicht van alle onderliggende beleggingen uit het Bright LifeCycle Fonds vind je op de pagina 'Samenstelling Bright LifeCycle Fonds'

Reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.