Een flexibel pensioen voor je klanten

Voor adviseurs die meer willen weten over BrightPensioen. Met handige tools en informatie om te delen met je klanten.

Image

Join the club!

Wij zijn blij met adviseurs die BrightPensioen meenemen in hun verhaal. Dankjewel. Op deze pagina vind je handige informatie, tips en tools.

De financiële wereld moet anders. Met die gedachte zijn we Bright gestart. Samen maken we de financiële wereld eerlijker, transparanter en duurzamer. Met het belang van de klant voorop!

Handige tools voor jou en je klanten

Vijf keer Bright

  • Geen verborgen kosten, maar een vast lidmaatschap. Wij verdienen niet aan het vermogen van onze leden en beleggen tegen kostprijs. Zo houden deelnemers meer over.
  • Wij beleggen het vermogen volledig duurzaam.
  • Leden worden betrokken via de deelnemerscoöperatie.
  • Deelnemers zijn flexibel in hun pensioenopbouw, via de online portal.
  • Twee rekeningen voor één lidmaatschap. Een pensioenrekening en een beleggingsrekening.

Wat kost dat?

Onze tools en whitepapers zijn helemaal gratis. Je mag deze zo vaak als je wilt gebruiken en delen.

Hieronder lees je meer over ons prijsmodel.

Zo ziet het lidmaatschap eruit

 • Eenmalig € 50 bij start

  Dit is de inschrijfvergoeding die deelnemers bij het aanmelden betalen.

 • Gratis lid tot € 5.000

  Het eerste jaar betalen leden geen lidmaatschap, zolang hun vermogen onder de € 5.000 blijft.

 • Daarna € 210 per jaar

  Het lidmaatschap blijft zo laag. Ongeacht hoeveel er in de pensioenpot zit.

De prijskaartjes van beleggen tegen kostprijs

 • 0,07%

  De instapvergoeding voor elke storting die leden doen.

 • ca. 0,13% / 0,19%

  De lopende fondskosten defensief / neutraal in 2023.

 • 0,05%

  De uitstapvergoeding voor wanneer leden het fonds verlaten.

Ook fijn om te weten

 • Wat voor een instelling is BrightPensioen?

  BrightPensioen is een beleggingsinstelling die vermogen belegt ten behoeve van de oudedagsvoorziening van mensen die zelf hun pensioen moeten regelen. Zoals zzp’ers en mensen in loondienst zonder pensioenregeling. Deze doelgroep is aangewezen op de derde pijler binnen ons pensioenstelsel en kan uitsluitend derde pijler pensioen (oftewel “lijfrente”) opbouwen. Bijvoorbeeld bij ons.

  BrightPensioen is een financiële instelling die beleggingslijfrente biedt voor derde pijler pensioenopbouw. Wij zijn dus geen pensioenfonds, geen pensioenverzekeraar en geen premiepensioeninstelling.

 • Biedt BrightPensioen een oplossing voor arbeidsongeschiktheid?

  Onze focus ligt op pensioen! Maar we werken wel samen met het crowdsurance platform SharePeople op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Een grote groep Bright-leden deelt daar onderling het risico op arbeidsongeschiktheid in een besloten kring. Daarnaast hebben we een ‘twee in één oplossing‘ voor ondernemers die zowel hun pensioen als risico op arbeidsongeschiktheid nog moeten regelen.

 • Wanneer gaat BrightPensioen ook de uitkering verzorgen?

  Bij lijfrente – derde pijler pensioen – onderscheiden we een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase leg je in en bouw je aan een pensioenvermogen. Tijdens de uitkeringsfase wordt dit vermogen (gespreid) uitgekeerd.

  Op dit moment biedt BrightPensioen uitsluitend de mogelijkheid om lijfrente op te bouwen. Wij gaan in de toekomst ook de uitkeringsfase faciliteren. Dit wordt een zogenoemd ‘doorbeleggend uitkeringsproduct’ waarbij we tijdens de uitkeringsperiode blijven beleggen en het risico afbouwen richting de einddatum van deze uitkeringsperiode. Wij verlengen als het ware de lifecycle.

  Wat kun je nu al doen?

  Als het nog niet noodzakelijk is om met uitkeren te beginnen, kun je dit uitstellen. Dit kan tot maximaal vijf jaar na je AOW-leeftijd.

  Als je niet wilt of kunt wachten, kun je zelf een aanbieder kiezen door wie je jouw lijfrente wilt laten uitkeren. Wij maken dan het geld over naar die aanbieder. Om deze keuze te vergemakkelijken, bestaan er verschillende vergelijkingswebsites, zoals 123lijfrente.nl. Of Google op “lijfrente uitkeren vergelijken”.

  Als je een aanbieder gekozen hebt, kun je bij ons een waardeoverdracht aanvragen naar de aanbieder van jouw keuze.

 • Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik kom te overlijden?

  Als je komt te overlijden, gaat de waarde van jouw opgebouwde vermogen bij BrightPensioen naar je wettelijke erfgenamen/erfgenaam. Dat werkt zo.

  Daarnaast kun je als Bright-lid een Bright Nabestaandenverzekering afsluiten, mocht je jouw nabestaanden meer willen achterlaten dan de waarde van je opgebouwde vermogen.

 • Wat gebeurt er als BrightPensioen failliet gaat?

  Mocht BrightPensioen failliet gaan, dan heeft dit géén gevolgen voor het (pensioen)vermogen van de deelnemers. BrightPensioen is een beleggingsinstelling met een ICBE vergunning. Het vermogen van onze deelnemers staat gescheiden van Bright bij een bewaarbank. In ons geval is dat CACEIS (voorheen KAS BANK). Maar ook als CACEIS failliet zou gaan, heeft dit géén impact op het vermogen van de deelnemers.

  Het juridisch eigendom van dit vermogen (aandelen en obligaties) ligt bij de Stichting Bright Lifecycle Fonds. Anders dan bij spaargeld bij een bank of verzekeringspolissen bij een verzekeraar, gaan de aandelen en obligaties van klanten niet mee bij een eventueel faillissement. Daarom bestaat er ook geen depositogarantiestelsel voor dit pensioen)vermogen. Dat is simpelweg niet nodig.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan zal er – in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie en tevens het bestuur van de Stichting Bright Lifecycle Fonds – een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aangesteld worden. Sowieso kan een deelnemer op ieder gewenst moment het vermogen naar een andere aanbieder overhevelen.

  Dus wat er ook met BrightPensioen of met CACEIS gebeurt, jouw vermogen staat veilig. Nog veiliger dan bij een bank of verzekeraar…

 • Hoe maak ik slim gebruik van de oudedagsreserve (FOR)?

  We hebben een blog geschreven over hoe je slim kunt omgaan met de oudedagsreserve (FOR). De blog vind je hier.

 • Wat is het verschil tussen een pensioenrekening en beleggingsrekening?

  Een pensioenrekening is bedoeld voor je pensioen. Dit noemen we ook wel een lijfrenterekening. Het geld op deze rekening staat vast. Als je met pensioen gaat, laat je die pot geld uitkeren.

  De inleg op deze rekening is fiscaal voordelig. Dit houdt in: je mag de inleg aftrekken van de belasting (zolang het binnen jouw jaarruimte valt). Je betaalt dus minder belasting of krijgt belasting terug. Ook hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen over dit potje.

  De pensioenrekening valt onder box 1.

  Een beleggingsrekening is bedoeld om een potje op te bouwen, zonder je geld vast te zetten. Bijvoorbeeld voor een tussenpensioen. Flexibel dus, maar de keerzijde is dat je hier geen belastingvoordeel over ontvangt (met uitzondering van de FOR). En je betaalt vermogensrendementsheffing over je geld.

  De beleggingsrekening valt onder box 3.

Wij staan voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen of opmerkingen? Of namens jouw klant? Kun je iets niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen graag.

En zo blij worden deelnemers van Bright

Bereken jouw jaarruimte en belastingteruggave

Jouw inkomen in 2022?

In 2023 pensioen opgebouwd in loondienst?

Factor A

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 13.646) heb je geen fiscale jaarruimte. Je hebt mogelijk wel reserveringsruimte, tot maximaal € 38.000
Indicatie voor 2023
Maximale jaarruimte 2023
 • Als je pensioen hebt opgebouwd via een werkgever moet je een factor A invullen. Deze vind je op jouw Uniform Pensioen Overzicht (UPO).
 • De maximale reserveringsruimte – of inhaalruimte – is ook verhoogd. Om deze te berekenen, kun je onze jaarruimte tool gebruiken.
 • Heb je vorig jaar als ondernemer gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve? Dan moet je ook onze jaarruimte tool gebruiken.
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 36,93%. Bij inkomens boven de € 73.031 rekenen we met 49,50%. Hoeveel je daadwerkelijk terugkrijgt, is afhankelijk van jouw situatie. Met bijvoorbeeld een (relatief) laag inkomen, betaal je geen of weinig inkomstenbelasting en heb je geen of weinig belastingvoordeel.


Download de jaarruimte tool voor de complete berekening incl. reserveringsruimte en oudedagsreserve