Veiligheid en risico’s

Veiligheid is één van de belangrijkste eisen die je stelt aan een instelling die jouw geld beheert. Bij Bright is jouw geld minstens zo veilig als bij andere financiële instellingen.

Image
Image

Veiligheid en jouw pensioen bij Bright

 • Onder toezicht van AFM en DNB

  BrightPensioen staat – net als alle andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben en of wij goede dienstverlening bieden aan onze klanten. En ook onze bestuurders zijn getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid.

 • Deelnemerscoöperatie

  Het is belangrijk dat de AFM en DNB toezicht houden. Maar we vinden het zeker zo belangrijk dat we in de ogen van onze deelnemers de goede dingen doen. Daarom houdt het bestuur van de deelnemerscoöperatie een oogje in het zeil. Dit bestuur bestaat uit Bright-leden. Zo borgen we dat wij dingen doen, die in het belang zijn van onze leden.

 • Wij zijn geen bank of verzekeraar

  Als een bank failliet gaat, gaat jouw spaargeld mee in het faillissement. Als een verzekeraar failliet gaat, gaat jouw lijfrentekapitaal mee in het faillissement. Bij een beleggingsinstelling – zoals BrightPensioen – blijft de deelnemer altijd juridisch eigenaar van het vermogen.

 • Jouw pensioenvermogen staat veilig

  Jouw pensioenvermogen staat ‘in bewaring’ bij CASEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’. Mocht Bright ooit failliet gaan, dan wordt er samen met de deelnemerscoöperatie een nieuwe beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds gezocht.

 • Je loopt wel beleggingsrisico

  Jouw pensioenvermogen wordt belegd. Je loopt  dus beleggingsrisico. Het is heel belangrijk dat deze risico’s zoveel mogelijk worden beperkt en gespreid. Hoe we beleggen en hoe we het risico spreiden, leggen we uit op deze pagina. Voor meer informatie over de risico’s, zie ook hoofdstuk acht van ons prospectus.

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er als BrightPensioen failliet gaat?

  Mocht BrightPensioen failliet gaan, dan heeft dit géén gevolgen voor het (pensioen)vermogen van de deelnemers. BrightPensioen is een beleggingsinstelling met een ICBE vergunning. Instellingen zoals Bright moeten het geld en de beleggingen van beleggers scheiden hun eigen vermogen.
  Het vermogen van onze deelnemers staat daarom gescheiden van Bright bij een bewaarbank. In ons geval is dat CACEIS. Maar ook als CACEIS failliet zou gaan, heeft dit géén impact op het vermogen van de deelnemers.

  Het juridisch eigendom van dit vermogen (aandelen en obligaties) ligt bij de Stichting Bright Lifecycle Fonds. Anders dan bij spaargeld bij een bank of verzekeringspolissen bij een verzekeraar, gaan de aandelen en obligaties van klanten van een beleggingsinstelling niet mee bij een eventueel faillissement. Daarom bestaat er ook geen depositogarantiestelsel voor dit pensioen)vermogen. Beleggers zijn al beschermd bij een faillissement van de beleggingsinstelling.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, dan zullen toezichthouder DNB en de curator – hopelijk in samenspraak met het bestuur van Bright en het bestuur van de deelnemerscoöperatie (tevens het bestuur van de Stichting Bright Lifecycle Fonds) – een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aangesteld worden.

  Uiteindelijk beslissen de curator en DNB wie de nieuwe beheerder wordt. En als die nieuwe beheerder je niet bevalt: als deelnemer kun je op ieder gewenst moment het vermogen naar een andere aanbieder overhevelen.

  Dus wat er ook met BrightPensioen (of met CACEIS) gebeurt, jouw vermogen staat veilig.

 • Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?

  BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.

  Bij faillissement

  Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.

  BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.

  Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

  En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.

  Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.

  Beleggingsrisico’s

  Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

  In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

  Image
 • Valt BrightPensioen onder het depositogarantiestelsel?

  Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat wanneer een bank failliet gaat, jouw spaargeld tot € 100.000 door de overheid gegarandeerd wordt. Het garantiestelsel is er alleen voor banken, omdat jouw spaargeld bij een bank juridisch eigendom is van de bank.

  BrightPensioen is géén bank, maar een beleggingsinstelling. Wij worden dan ook niet juridisch eigenaar van jouw vermogen. Het vermogen van onze deelnemers is juridisch eigendom van Stichting Bright LifeCycle Fonds. Daarom is het depositogarantiestelsel niet nodig.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal ons ‘bewaarbedrijf’ CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen. Wat er ook met BrightPensioen gebeurt: jouw geld blijft van jou.

 • Geeft BrightPensioen ook garanties?

  Wij garanderen dat we altijd tegen kostprijs zullen beleggen, dat we nooit geld zullen verdienen aan jouw inleg of je pensioenvermogen en dat we het klantbelang voorop zetten.

  Wij garanderen je geen eindkapitaal. Dat doen de zogenaamde ‘verzekerde lijfrentes’. Deze zijn significant duurder en leveren om die reden vrijwel altijd minder op. Pensioen gaat over de lange termijn. Gedurende deze termijn zullen er periodes met betere en met mindere beleggingsresultaten zijn. Met ons beleggingsbeleid spreiden we de risico’s en bouwen we deze af richting pensioendatum. Zo proberen we de beleggingsrisico’s zoveel mogelijk te beperken. Ons doelrendement is 4% boven de inflatie en daar is de samenstelling van onze beleggingsportefeuille op gebaseerd.

 • Hoe wordt het risico afgebouwd?

  Het risico wordt automatisch afgebouwd van neutraal naar defensief. Hierdoor voorkom je dat een wereldwijde beurscrash vlak voor pensioendatum een te grote invloed heeft op jouw pensioen.

  Wij beginnen hiermee tien jaar voor de AOW datum (pensioenrekening) of einddatum (beleggingsrekening). Deze wordt, wanneer je een rekening opent, standaard bepaald op de AOW leeftijd die op dat moment geldt.

  Vervolgens wordt in 120 maandelijkse stapjes het risico afgebouwd. Door dit in maandelijkse stappen te doen, gebeurt dit heel geleidelijk. Dat zorgt voor een stabielere rendementsontwikkeling.

  Het doelrendement van het neutrale fonds is 4% boven inflatie (dus 6% bij een langjarige inflatie van 2%) en van het defensieve fonds 3,5%. Onze pensioen berekentool houdt hier rekening mee. Dus in de 10 jaar voor pensioendatum rekenen we met een lager rendement, dat daalt van 6 naar 3,5%.

  Wil je langer dan deze standaard leeftijd (57 jaar en 3 maanden) neutraal blijven beleggen? Bijvoorbeeld omdat je met je pensioenpot in de uitkeringsfase wilt blijven doorbeleggen? Dan kunnen we de datum waarop we beginnen met risico afbouwen opschuiven. Via dit formulier kun je hiervoor een verzoek doen.

 • Staat mijn pensioen veilig, mocht ik in de bijstand belanden?

  Jouw individuele pensioenpot (= lijfrente) staat sinds 2016 veilig voor de bijstandstoets. Dat betekent dat je jouw lijfrentevermogen (Box1) niet eerst ‘op hoeft te eten’, voordat je recht hebt op bijstand. Iets wat wel geld voor je overige vermogen in Box3.

  De regeling in het kort:

  • De vrijstelling is geldig voor een derde pijler pensioenpot – lijfrente – tot € 250.000. Het restbedrag zal wel worden meegenomen als vermogen in de bijstandstoets. Dit houdt in dat je het eventuele bedrag boven de 250K wél eerst moet aanwenden, voordat je recht hebt op een bijstandsuitkering.
  • De inleg die gedaan is tijdens de toetsing periode (vijf jaar voor aanvragen van bijstand) is ook vrijgesteld, mits er in elk kalenderjaar is ingelegd en deze inleg niet hoger was dan € 6.000 per jaar.

  Belangrijk: bij een inlegpauze kan het dus zijn dat de inleg over de afgelopen vijf jaar eerst gebruikt moet worden alvorens je recht hebt op bijstand.

  Gemeenten behouden hun eigen beoordelingsbevoegdheid, het kan dus per gemeente verschillen wat de uitvoering van deze regeling is.

 • Kan ik mijn geld kwijtraken?

  Als je belegt in een bedrijf of een fonds en dat gaat failliet, dan ben je je geld kwijt.

  Het Bright LifeCycle Fonds belegt in duizenden bedrijven en landen (middels ETFs). Wanneer alle bedrijven en landen waarin we beleggen failliet gaan, dan ben je jouw geld kwijt. In theorie is dat mogelijk. Maar stel dat al die bedrijven en landen tegelijkertijd failliet gaan? Dan is je (pensioen)vermogen waarschijnlijk het laatste waar je je op dat moment zorgen over maakt.

  Uiteraard kunnen de beurzen wereldwijd instorten. In de crisis van 2008/2009 waren de wereldwijde aandelenkoersen op het dieptepunt zo’n 40% gezakt ten opzichte van een jaar eerder. BrightPensioen belegt voor niet meer dan 60% in aandelen, wereldwijd gespreid.

  Het principe van een lifecycle beleggen – waarbij het risico wordt afgebouwd richting je pensioendatum – voorkomt dat je vlak voor je pensioen hard geraakt wordt door een eventuele crisis.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.