Veiligheid en risico’s

Veiligheid is één van de belangrijkste eisen die je stelt aan een instelling die jouw geld beheert. Bij Bright is jouw geld minstens zo veilig als bij andere financiële instellingen. En misschien nog wel veiliger.

Image

Zo veilig is jouw pensioen bij Bright

 • Onder toezicht van AFM en DNB

  BrightPensioen staat – net als alle andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben en of wij goede dienstverlening bieden aan onze klanten. De bestuurders zijn getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid.

 • Deelnemerscoöperatie

  Het is belangrijk dat de AFM en DNB toezicht houden. Maar we vinden het zeker zo belangrijk dat we de goede dingen doen voor jou. Daarom houdt ook het bestuur van de deelnemerscoöperatie toezicht. Dit bestuur bestaat uit Bright-leden. Zo borgen we dat wij dingen doen, die in het belang zijn van onze deelnemers.

 • Wij zijn geen bank of verzekeraar

  Als een bank failliet gaat, gaat jouw spaargeld mee in het faillissement. Als een verzekeraar failliet gaat, gaat jouw lijfrentekapitaal mee in het faillissement. Bij een beleggingsinstelling – zoals BrightPensioen – blijft de deelnemer altijd juridisch eigenaar van het vermogen.

 • Jouw pensioenvermogen staat veilig

  Jouw pensioenvermogen staat ‘in bewaring’ bij CASEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’. Mocht Bright ooit failliet gaan, dan word er samen met de deelnemerscoöperatie een nieuwe beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds gezocht.

 • Je loopt wel beleggingsrisico

  Je pensioenvermogen wordt belegd, dus je loopt beleggingsrisico. Het is natuurlijk heel belangrijk dat deze risico’s zoveel mogelijk beperkt en gespreid worden. Hoe we beleggen en hoe we het risico spreiden, leggen we uit op deze pagina. Voor meer informatie over de risico’s, zie hoofdstuk acht van het Prospectus.

 • Wat gebeurt er als BrightPensioen failliet gaat?

  Mocht BrightPensioen failliet gaan, dan heeft dit géén gevolgen voor het (pensioen)vermogen van de deelnemers. Dit staat veilig bij onze bewaarbank CASEIS (voorheen KAS BANK).

  Ook als CASEIS failliet zou gaan, heeft dit géén impact op het vermogen van de deelnemers. CACEIS wordt niet de juridisch eigenaar van de stukken (aandelen en obligaties). De juridisch eigenaar is de Stichting Bright Lifecycle Fonds. Anders dan bij een spaarrekening, gaan de aandelen en obligaties van klanten dan ook niet mee bij een faillissement. Daarom bestaat er ook geen depositogarantiestelsel voor het (pensioen)vermogen bij (bewaar)banken.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan zal er, in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aangesteld worden. Sowieso kun je als deelnemer op ieder gewenst moment het vermogen naar een andere aanbieder overhevelen.

  Dus wat er ook met BrightPensioen gebeurt, jouw vermogen staat veilig.

 • Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?

  BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.

  Faillissement

  Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.

  BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.

  Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

  En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.

  Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.

  Beleggingsrisico’s

  Onze overtuiging is dat je voor een goed pensioen moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het is natuurlijk belangrijk deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door uitsluitend duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina. Voor meer informatie over de risico’s, zie hoofdstuk acht van het Prospectus in ons documentencentrum.

  Image   Image

 • Valt BrightPensioen onder het depositogarantiestelsel?

  Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat wanneer een bank failliet gaat, jouw spaargeld tot € 100.000 door de overheid gegarandeerd wordt. Het garantiestelsel is er alleen voor banken, omdat jouw spaargeld bij een bank juridisch eigendom is van de bank.

  BrightPensioen is géén bank, maar een beleggingsinstelling. Wij worden dan ook niet juridisch eigenaar van jouw vermogen. Het vermogen van onze deelnemers is juridisch eigendom van Stichting Bright LifeCycle Fonds. Daarom is het depositogarantiestelsel niet nodig.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal ons ‘bewaarbedrijf’ CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen. Wat er ook met BrightPensioen gebeurt: jouw geld blijft van jou.

 • Geeft BrightPensioen ook garanties?

  Wij garanderen dat we altijd tegen kostprijs zullen beleggen, dat we nooit geld zullen verdienen aan jouw inleg of je pensioenvermogen en dat we het klantbelang voorop zetten.

  Wij garanderen je alleen geen eindkapitaal. Dat doen de zogenaamde ‘verzekerde lijfrentes’. Deze zijn significant duurder en leveren om die reden vrijwel altijd minder op. Pensioen gaat over de lange termijn. Gedurende deze termijn zullen er periodes met betere en met mindere beleggingsresultaten zijn. Met ons beleggingsbeleid spreiden we de risico’s en bouwen we deze af richting pensioendatum. Ons doelrendement is 4% boven de inflatie en daar is de samenstelling van onze beleggingsportefeuille op gebaseerd.

 • Hoe wordt het risico afgebouwd?

  Het risico wordt automatisch afgebouwd van neutraal naar defensief. Hierdoor voorkom je dat een wereldwijde beurscrash vlak voor pensioendatum een te grote invloed heeft op jouw pensioen.

  Wij beginnen hiermee tien jaar voor de door jou opgegeven pensioendatum (pensioenrekening) of einddatum (beleggingsrekening). Vervolgens wordt in 120 maandelijkse stapjes het risico afgebouwd. Door dit in maandelijkse stappen te doen, gebeurt dit heel geleidelijk. Dat zorgt voor een stabielere rendementsontwikkeling.

 • Staat mijn pensioen veilig, mocht ik in de bijstand belanden?

  Sinds 1 januari 2016 is de wet gewijzigd en is je derde pijler pensioenpot ook veilig voor de bijstandstoets. Oftewel: je hoeft niet meer je pensioenpot ‘op te eten’, voordat je recht hebt op bijstand.

  De regeling in het kort:

  • De vrijstelling is geldig voor een derde pijler pensioenpot tot € 250.000. Het restbedrag zal wel worden meegenomen als vermogen in de bijstandstoets. Dit houdt in dat je het meerdere eerst moet gebruiken, voordat je recht hebt op een bijstandsuitkering.
  • De inleg die gedaan is tijdens de toetsing periode (vijf jaar voor aanvragen van bijstand) is ook vrijgesteld, mits er in elk kalenderjaar is ingelegd en deze inleg niet hoger was dan € 6.000 per jaar.

  Belangrijk: bij een inlegpauze kan het dus zijn dat de inleg over de afgelopen vijf jaar eerst gebruikt moet worden alvorens je recht hebt op bijstand.

  Gemeenten behouden hun eigen beoordelingsbevoegdheid, het kan dus per gemeente verschillen wat de uitvoering van deze regeling is.

 • Kan ik mijn geld kwijtraken?

  Als je belegt in een bedrijf of een fonds en dat gaat failliet, dan ben je je geld kwijt.

  Het Bright LifeCycle Fonds belegt in duizenden bedrijven en landen (middels ETFs). Wanneer alle bedrijven en landen waarin we beleggen failliet gaan, dan ben je jouw geld kwijt. In theorie is dat mogelijk. Maar stel dat al die bedrijven en landen tegelijkertijd failliet gaan? Dan is je (pensioen)vermogen waarschijnlijk het laatste waar je je op dat moment zorgen over maakt.

  Uiteraard kunnen de beurzen wereldwijd instorten. In de crisis van 2008/2009 waren de wereldwijde aandelenkoersen op het dieptepunt zo’n 40% gezakt ten opzichte van een jaar eerder. BrightPensioen belegt voor niet meer dan 60% in aandelen, wereldwijd gespreid.

  Het principe van een lifecycle beleggen – waarbij het risico wordt afgebouwd richting je pensioendatum – voorkomt dat je vlak voor je pensioen hard geraakt wordt door een eventuele crisis.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.