Veiligheid en risico’s

Veiligheid is één van de belangrijkste eisen die je stelt aan een instelling die jouw geld beheert. Bij Bright is jouw geld minstens zo veilig als bij andere pensioeninstellingen. En misschien nog wel veiliger.

Image

Zo veilig is jouw pensioen bij Bright.

 • Onder toezicht van AFM en DNB

  BrightPensioen staat – net als alle andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben en of wij goede dienstverlening bieden aan onze klanten. En de bestuurders zijn getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid.

 • Deelnemers-coöperatie

  Het is belangrijk dat de AFM en DNB toezicht houden. Maar we vinden het zeker zo belangrijk dat we de goede dingen doen voor jou. Daarom houdt ook het bestuur van de deelnemerscoöperatie toezicht. Dit bestuur bestaat uit Bright-deelnemers. Zo borgen we dat we de dingen doen die in het belang zijn van onze deelnemers.

 • Jouw pensioenvermogen staat veilig

  Jouw pensioenvermogen blijft altijd jouw eigendom. Dat vermogen staat ‘in bewaring’ bij KAS BANK. KAS BANK is de grootste bewaarbank van Nederland, waar het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders bewaard wordt. Mocht er iets met BrightPensioen gebeuren, dan zal KAS BANK, in samenspraak met de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

 • Partner van Allianz

  We zijn een strategische samenwerking aangegaan met één van de grootste verzekeraars ter wereld. Hierdoor kunnen we onze diensten uitbreiden en gebruik maken van elkaars sterke punten. Bovendien geeft deze samenwerking onze deelnemers een stuk vertrouwen naar de toekomst.

 • Je loopt alleen beleggingsrisico

  e pensioenvermogen wordt belegd, dus je loopt beleggingsrisico. Het is uiteraard wel heel belangrijk dat deze risico’s zoveel mogelijk beperkt en gespreid worden. Hoe we beleggen en hoe we het risico spreiden leggen we uit op deze pagina. Voor meer informatie over de risico’s, zie hoofdstuk 8 van het Prospectus.

 • Hoe wordt het risico afgebouwd?

  Het risico wordt automatisch afgebouwd van neutraal naar defensief. Hierdoor wordt voorkomen dat een wereldwijde beurscrash vlak voor pensioendatum een te grote invloed heeft op jouw pensioen.
  We beginnen hiermee tien jaar voor de door jou opgegeven pensioendatum. Vervolgens wordt in 120 maandelijkse stapjes het risico afgebouwd. Door dit in maandelijkse stapjes in plaats van jaarlijkse stappen te doen gebeurt dit heel geleidelijk. En dat zorgt weer voor een stabielere rendementsontwikkeling. Wil je dat we eerder beginnen met risico afbouwen, dan kun je jouw pensioendatum vroeger zetten. En wil je langer in een neutraal profiel blijven zitten kun je de pensioendatum later zetten.

 • Valt BrightPensioen onder het depositogarantiestelsel?

  Het depositogarantiestelsel is niet van toepassing op jouw vermogen bij BrightPensioen, omdat jouw vermogen belegd wordt in het Bright Lifecycle Fonds. Jouw participaties in het fonds vertegenwoordigen een waarde en die waarde is van jou. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met BrightPensioen in de toekomst, dan blijven deze participaties gewoon van jou en zullen deze nooit mee het faillissement ingaan. Een normale bank verdient geld door jouw geld weer uit te lenen. Om die reden bestaat het depositogarantiestelsel en zijn tegoeden in dat geval tot 100.000 gedekt. Bij BrightPensioen is dit dus niet het geval en loop je alleen een beleggingsrisico, zoals dat met alle beleggingen is.

 • Geeft BrightPensioen ook garanties?

  We garanderen dat we altijd tegen kostprijs zullen beleggen, dat we nooit geld zullen verdienen aan je inleg of je pensioenvermogen en dat we klantbelang voorop zetten.
  We garanderen je echter geen eindkapitaal. Dat doen de zogenaamde ‘verzekerde lijfrentes’. Deze zijn significant duurder en leveren om die reden vrijwel altijd minder op. Pensioen gaat over een lange termijn. Gedurende deze termijn zullen er periodes met betere en met mindere beleggingsresultaten zijn. Met ons beleggingsbeleid spreiden we de risico’s en bouwen we deze af richting pensioendatum. Ons doelrendement is 4 procent boven inflatie en daar is de samenstelling van onze beleggingsportefeuille op gebaseerd.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online meteen een rekening.

 • Start met inleggen

  We beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je je geld laten uitkeren.