Wat gebeurt er met je (Bright) pensioen als je komt te overlijden?

Op het moment dat je komt te overlijden, komt het bedrag dat je hebt opgebouwd toe aan jouw wettelijke erfgenamen. Wie die erfgenamen zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een testament hebt.

Wie zijn  je erfgenamen?

Heb je geen testament, komt je opgebouwde pensioen toe aan je wettelijke erfgenamen.

  • Als eerste komen je partner en eventuele kinderen in aanmerking.
  • Heb je beiden niet, dan zijn je ouders en eventuele broers en zussen je erfgenamen.
  • Zijn je ouders niet meer in leven en heb je geen broers of zussen, dan worden je grootouders en hun eventuele (klein)kinderen je erfgenamen.
  • Als je deze ook niet hebt, dan worden je overgrootouders en hun eventuele (achter)(klein)kinderen, je erfgenamen.
  • Mocht je ook in deze laatste groep geen erfgenamen hebben, dan vervalt je opgebouwde pensioen aan de Nederlandse Staat.

Wil je zelf bepalen wie jouw erfgenamen zijn, dan moet je dit in een testament laten vastleggen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je kijken op erfwijzer.nl.

Wat te doen bij overlijden?

In het geval van overlijden moet één van de erfgenamen of de executeur contact met BrightPensioen opnemen. Als ondersteunende documenten heeft BrightPensioen de overlijdensakte en een verklaring van erfrecht nodig. Uit dit laatste document blijft wie de erfgenamen zijn en of zij de erfenis aanvaard hebben.

Nabestaandenuitkering

De erfgenamen kiezen vervolgens een aanbieder die een nabestaandenlijfrente kan uitkeren. De uitkeringsperiode is – afhankelijk van je leeftijd – minimaal 5 jaar. Voor meer informatie over de uitkeringsduur en regels en het selecteren van een aanbieder, zie 123lijfrente.nl.

Vervolgens zal BrightPensioen een waardeoverdracht in gang zetten zetten naar de gekozen aanbieder voor de nabestaandenlijfrente. Die aanbieder keert vervolgens uit naar de nabestaanden.

Bij een lijfrentekapitaal van minder dan € 4.475 (2020) valt te overwegen de lijfrente af te kopen. Omdat er sprake is van een kleine lijfrente is er geen revisierente verschuldigd.