Wat is lijfrente?

Lijfrente is een fiscaal vriendelijk potje voor later. Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Image

Een basislesje lijfrente

Met een lijfrente bouw je fiscaal voordelig een pot geld op voor later. Tijdens de opbouwfase leg je geld in op een geblokkeerde rekening. Dat kan bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Zoals BrightPensioen bijvoorbeeld. Die pot geld moet groeien, tot het moment dat je die wilt laten uitkeren. Dat gebeurt in de uitkeringsfase. Die begint als je met pensioen gaat. Meestal als je de AOW leeftijd hebt bereikt. Maar eerder of later mag ook.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

 • Fiscaal voordelig

  De belangrijkste reden om lijfrente op te bouwen? Het is fiscaal voordelig. Tijdens de opbouwbase is de lijfrente aftrekbaar van de belasting. Daarnaast betaal je geen vermogensrendementsheffing over je lijfrente. Dubbel belastingvoordeel dus.

 • Je geld staat vast

  Je raadt het al: er gelden wel een paar spelregels. Je moet die lijfrente gebruiken voor je pensioen. En je moet het geld periodiek laten uitkeren. Maar dat is best logisch. Dan kom je namelijk niet in de verleiding om het aan andere zaken uit te geven.

Hoeveel lijfrente mag je inleggen?

De fiscus betaalt mee, maar doet dat niet onbeperkt. Er zit een maximum aan hoeveel je fiscaal vriendelijk mag inleggen. Dat heet jaarruimte. Om die te berekenen hebben we een super slimme jaarruimte-tool gemaakt.

Er bestaan drie soorten lijfrentes

 • Beleggingslijfrente

  Bij een beleggingslijfrente leg je geld in op een geblokkeerde beleggingsrekening. Jouw geld wordt belegd. Beleggen heeft een hoger verwacht rendement dan sparen, maar ook een hoger risico. Moderne beleggingsinstellingen – zoals Bright – bouwen dat risico af via een lifecycle.

 • Spaarlijfrente

  Bij een spaarlijfrente zet je geld op een geblokkeerde spaarrekening tegen een vaste rente bij een bank. Dat heet banksparen. Dat heeft een lager risico dan beleggen, maar ook een lager verwacht rendement. Bij banksparen loop je een inflatierisico. Het niet mogelijk om de doelstelling van 4% boven inflatie te halen met een spaarlijfrente.

 • Verzekerde lijfrente

  Een verzekerde lijfrente – of lijfrentepolis – sluit je af bij een verzekeraar. Naast het opbouwen van een potje voor later ben je ook verzekerd. En dat kan tegen van alles zijn. Een gegarandeerd rendement, een gegarandeerd kapitaal, een uitkering bij overlijden, etc. Je kent ze waarschijnlijk beter onder de naam woekerpolis…

Is BrightPensioen lijfrente?

Als je bij Bright een pensioenrekening opent is dat een beleggingslijfrente. We beleggen je vermogen breed gespreid in een LifeCycle Fonds. Tien jaar voor je pensioendatum bouwen we het risico af. Zo bouw je fiscaal voordelig een potje op voor later, zonder teveel risico. Daarnaast mag je – zonder extra kosten – een tweede rekening openen. Zonder fiscaal voordeel, maar zonder de regels voor lijfrente. Bijvoorbeeld om je huis af te lossen, een tussenpensioen te nemen of eerder met pensioen te gaan. Leuk toch?

Hier nog wat weetjes over lijfrente

 • Wanneer mag ik mijn lijfrente (pensioen) laten uitkeren?

  Je mag je uitkering zowel vóór of na je AOW datum laten beginnen. De regels zijn alleen wel verschillend.

  Vóór je AOW leeftijd: Wil je de uitkering laten ingaan voordat jouw AOW leeftijd is ingegaan, dat dient de uitkering tot minimaal 20 jaar na de AOW leeftijd doorlopen. Voorbeeld: je bent 64 en wilt beginnen met uitkeren. De AOW leeftijd is 67. Dan duurt de uitkeringsperiode van 64 tot (67 + 20) minimaal 87 jaar.

  Na je AOW leeftijd: Na je AOW leeftijd moet je uitkering minimaal 5 jaar duren. En maximaal levenslang. Een levenslange uitkering kun je alleen bij een verzekeraar afsluiten. Bij een levenslange uitkering blijft er geen geld over voor nabestaanden als je komt te overlijden. Kies je (bijvoorbeeld) voor een 20-jarige uitkering en overlijd je na 10 jaar, krijgen je erfgenamen het restant.

  De uitkering moet uiterlijk 5 jaar na je AOW leeftijd ingaan.

 • Kan ik bestaande lijfrentes overhevelen (overboeken) naar BrightPensioen?

  Ja, lijfrente, oftewel pensioenpotjes die je hebt opgebouwd in de derde pijler, bijvoorbeeld via een lijfrentepolis of op een bankspaarrekening, kun je overhevelen naar BrightPensioen. Voor bestaande BrightPensioen deelnemers is dit aantrekkelijk, omdat Bright alleen verdient aan het jaarlijks lidmaatschap en tegen kostprijs belegt.

  Om dit proces in gang te zetten vind je hier een stappenplan en het aanvraagformulier.
  Let wel: indien je een lijfrente hebt dat onder het ‘oude regime’ valt, vervalt dit oude regime. BrightPensioen valt namelijk onder het ‘nieuwe lijfrente regime’.

 • Wat is het verschil tussen oud regime en nieuw regime lijfrente?

  Jouw BrightPensioen rekening valt onder het zogenoemde ‘nieuwe regime’ lijfrente. Hiervoor gelden andere fiscale spelregels dan voor ‘oud regime’ lijfrente. Wanneer is er sprake is van oud regime en nieuw regime? En wat de verschillen zijn tussen beide regimes.

  Wanneer is er sprake van een oud regime lijfrente?

  ‘Oud regime lijfrente’ is een term die de Belastingdienst gebruikt voor koopsompolissen (éénmalige lijfrentestortingen) welke zijn afgesloten vóór 1 januari 1992 en lijfrenteverzekeringen met een ingangsdatum vóór 16 oktober 1990 waarvan periodiek premies zijn betaald vóór 1 januari 2001. Hierbij geldt dat de premies niet meer verhoogd mogen zijn na 16 oktober 1990.

  Wat zijn de verschillen tussen oud en nieuw regime?

  Ingangsdatum lijfrente-uitkering:

  Oud regime: Volledig vrije keuze.
  Nieuw regime: De uitkering kan ingaan vóór je de AOW leeftijd hebt bereikt, maar mag niet later dan vijf jaar na je AOW-leeftijd. Laat je de uitkering ingaan voordat je de AOW leeftijd hebt bereikt, dan ben je verplicht een uitkering aan te kopen met een looptijd van minimaal 20 jaar na AOW leeftijd.

  Hoogte tijdelijke lijfrente uitkering:

  Oud regime: Volledig vrij qua looptijd en hoogte uitkering.
  Nieuw regime: Startdatum vanaf het bereiken van de AOW leeftijd en minimale looptijd bedraagt vijf jaar. In 2019 is de jaarlijkse uitkering maximaal € 21.741.

  Looptijd tijdelijke lijfrente-uitkering:

  Oud regime: Een tijdelijke lijfrente-uitkering is mogelijk, maar op dat moment valt de lijfrente onder het nieuwe regime en vervallen de ‘oud-regime rechten’. Een uitzondering hierop vormt de verzekerde tijdelijke lijfrente.
  Nieuw regime: wil je eerder met pensioen dan op je AOW-leeftijd, dan dien je een uitkering aan te kopen die minimaal loopt tot 20 jaar na de AOW leeftijd. Gedurende de vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd mag je ook een lijfrente aanschaffen met een looptijd korter dan 20 jaar. De minimale looptijd bedraagt vijf jaar.

  ‘Lump sum’ uitkering:

  Oud regime: Het is mogelijk de volledige lijfrente ineens laten uitkeren. Dit is meestal niet aantrekkelijk omdat de inkomstenbelasting progressief over het gehele bedrag wordt geheven.
  Nieuw regime: Bij een lijfrente hoger dan € 4.404 (2019) wordt er naast de inkomstenbelasting ook een boete van 20% (de revisierente) over de volledige uitkering in rekening gebracht door de Belastingdienst.

  Schenken: 

  Oud regime: De lijfrente kan geschonken worden aan (klein)kinderen of aan andere begunstigden. De begunstigden betalen hierover inkomstenbelasting.
  Nieuw regime: Het is niet mogelijk de lijfrente te schenken aan derden.

  Overhevelen

  Het is mogelijk lijfrente van het oude regime over te hevelen naar BrightPensioen. Bedenk wel dat wanneer je een oud regime lijfrentepolis overhevelt naar BrightPensioen, deze onder het nieuwe regime komt te vervallen en dat daarmee de fiscale regels voor het nieuwe regime zullen gelden.

 • Kan ik bij mijn pensioen (lijfrente) als ik arbeidsongeschikt word?

  Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om opgebouwde derde pijler potjes (lijfrente) op te nemen in geval van langdurige (langer dan 12 maanden) arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb je een verklaring nodig van een arts.

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Schrijf jezelf vrijblijvend in. En open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening.

 • Stuur bij

  Elke maand kun je je inleg aanpassen of wat extra’s storten.