The future is Bright, the future is freedom
We zijn een enthousiaste groep vrijheidsstrijders. We knokken voor je financiële vrijheid. We willen dat je zelf mag bepalen wat je met je geld doet: hoe je pensioen opbouwt, hoe je arbeidsongeschiktheid regelt en wat je doet met het geld dat je over hebt. Financiële vrijheid geeft je ruimte: om je leven in te kleuren zoals jij dat wilt. Vandaag, morgen en later.
De slimme koppen van Bright
Die strijd voeren we niet alleen. We hebben heel wat medewerkers, freelancers en organisaties achter ons staan. En we hebben natuurlijk de leden van onze coöperatie; het hart van Bright. Door hun enthousiasme groeit BrightPensioen als kool.
Samen is slimmer dan alleen
-
Samen beleggen levert meer op
Een keer per maand beleggen wij het totale vermogen collectief. Daardoor besparen we op de kosten en spreiden we slim het risico.
-
Samen delen in de winst
Als lid ben je meteen ook mede-eigenaar. En dat betekent dat je in de toekomst ook meedeelt in de winst. Slim en eerlijk.
-
Samen praten en beslissen
Laten we er een grote denktank van maken! Wij weten namelijk ook niet alles. Als lid van de coöperatie mag je meepraten en meebeslissen over onze plannen en doelen.
Hoe het allemaal begon
Karin Jakobsen werkte jarenlang bij financiële instellingen. Daar ontdekte ze dat er iets fundamenteel mis is binnen de financiële wereld. Terwijl ze nadacht over hoe het anders kon, ontmoette ze Sjaak Zonneveld. In zijn boek: Het Nieuwe Werken aan je Pensioen beschrijft hij hoe een eerlijk en duurzaam pensioenstelsel eruit zou moeten zien. Karin en Sjaak trekken nu samen op om het pensioenstelsel en het financiële stelsel te veranderen.
Hoe zit het met governance?
Dat hebben we tot in de puntjes geregeld. En dat moet ook volgens de wet. Het bestuur en het toezicht is bij elke financiële instelling – en dus ook bij ons – goed geregeld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank. Maar we gaan verder dan dat. Het bestuur van onze coöperatie – met leden zoals jij – houdt ook een oogje in het zeil. Daarnaast hebben we elk jaar een Algemene Ledenvergadering (ALV). Ieder lid mag hier een punt op de agenda zetten. Dat werkt als volgt… De coöperatie is aandeelhouder van BrightPensioen. En neemt dus ook deel aan de aandeelhouder vergadering. Het bestuur van de coöperatie kan tijdens deze vergadering punten – bijvoorbeeld van jou – inbrengen en er vervolgens op stemmen.
Veelgestelde vragen
-
Wat voor een instelling is BrightPensioen?
BrightPensioen is een beleggingsinstelling die vermogen belegt ten behoeve van de oudedagsvoorziening van mensen die zelf hun pensioen moeten regelen. Zoals zzp’ers en mensen in loondienst zonder pensioenregeling. Deze doelgroep is aangewezen op de derde pijler binnen ons pensioenstelsel en kan uitsluitend derde pijler pensioen (oftewel “lijfrente”) opbouwen. Bijvoorbeeld bij ons.
BrightPensioen is een financiële instelling die beleggingslijfrente biedt voor derde pijler pensioenopbouw. Wij zijn dus geen pensioenfonds, geen pensioenverzekeraar en geen premiepensioeninstelling.
-
Hoe zit het met het beloningsbeleid bij BrightPensioen?
Werknemers van BrightPensioen (inclusief bestuur) verdienen een marktconforme beloning in de vorm van salaris. Daarnaast krijgen zij 8% vakantiegeld, een vergoeding voor het gebruik van hun mobiele telefoon, eventueel reiskostenvergoeding en een een bijdrage voor hun pensioen (na zes maanden in dienst). De bijdrage voor pensioen is maximaal de helft van de maandelijkse inleg van de medewerker, met als maximum de helft van de jaarruimte van de medewerker.
BrightPensioen kiest naast deze marktconforme beloning voor beheerste beloning. Dit wil zeggen dat het beloningsbeleid geen prikkels bevat voor onverantwoorde risico’s in de bedrijfsvoering en onzorgvuldige dienstverlening aan klanten. Dit wordt niet alleen van ons verwacht als financiële instelling, maar ligt ook in lijn met het ‘BrightPensioen idee’ van het aanbieden van een eerlijk en helder pensioenproduct met zorg voor de klanten.
Kort samengevat: met uitzondering van de marktconforme beloning in de vorm van salaris, worden er geen andere beloningen of bonussen aan de werknemers van BrightPensioen uitgekeerd.
Het hele beloningsbeleid (document) vind je in ons documentencentrum.
-
Wie is/wordt eigenaar van BrightPensioen?
BrightPensioen is eigendom van de oprichters, de crowdfunders, Allianz, enkele informal investors en de deelnemerscoöperatie.
De deelnemers zijn via een deelnemerscoöperatie certificaathouder. Op deze manier borgen we dat deelnemers zeggenschap hebben over hun pensioen en dat – als Bright winst kan uitkeren, de deelnemers daarvan meeprofiteren.
Waarom? Wij vinden het vreemd dat deelnemers die in Nederland (verplicht) zijn aangesloten bij een pensioenfonds, weinig over hun pensioen te zeggen hebben. Het is jouw pensioen, dus jij zou er dan ook iets over te zeggen moeten hebben. Wij vinden dat dit anders en beter kan en doen dit daarom met onze deelnemerscoöperatie.
-
Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?
BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.
Bij faillissement
Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.
BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.
Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.
Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.
En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.
Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.
Beleggingsrisico’s
Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.
In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.