WhatsApp

Belastingaangifte en BrightPensioen: dit moet je weten

Zo werkt Bright beleggen voor jou

Bij Bright hoef je zelf geen keuzes te maken in hoe je belegt. Maar het kan wel. Op deze pagina lees je meer over lifecycle beleggen, onze fondsen en welke (nieuwe!) mogelijkheden er zijn voor jou.

Beleggen bij Bright header foto
Image

Lifecycle beleggen

Bij Bright doen we aan lifecycle beleggen. Dit betekent dat het risicogehalte is afgestemd op de leeftijd van de deelnemer. Hoe dichter bij de einddatum, hoe minder risicovol er wordt belegd. 

We beleggen in het Bright LifeCycle Fonds, dat twee subfondsen heeft: Groei en Inkomen. Groei bestaat voornamelijk uit aandelen, Inkomen voornamelijk uit groene obligaties.

Onze leden komen met hun rekeningen automatisch terecht in de Standaard Lifecycle. Deze heeft in de opbouwfase een verdeling van 75% Groei en 25% Inkomen. De Standaard Lifecycle biedt wat ons betreft de beste risico-rendementsverhouding om voor zoveel mogelijk leden ons doelrendement van 6% te behalen.

Vijftien jaar voor de einddatum van de rekening – in het geval van een pensioenrekening: de pensioenleeftijd – bouwen we het risico geleidelijk in maandelijkse stapjes af. Dat zie je hier:

Image

Keuzes voor jou

Naast de Standaard Lifecycle bieden we ook andere mogelijkheden. Voor elke Bright rekening die je gebruikt, kun je een eigen keuze maken. Je hebt daarbij drie opties:

1. Je wilt de Standaard Lifecycle blijven volgen
In dit geval laat je alles zoals het is. Je hoeft niets te doen.

2. Je wilt een andere lifecycle volgen
Wil je wat meer of minder risico, maar wel de automatische afbouw behouden? In jouw Bright omgeving kun je ook kiezen voor vier andere lifecyles: twee wat meer en twee wat minder offensief dan de Standaard Lifecycle.

  • Lifecycle Aandelen+ en Lifecycle Aandelen++
    hebben meer aandelen en zijn wat meer offensief dan de Standaard Lifecycle.
  • Lifecycle Obligaties+ en Lifecycle Obligaties++
    hebben minder aandelen en zijn wat minder offensief dan de Standaard Lifecycle.

Meer over de vijf lifecycles verderop deze pagina.

3. Je wilt beleggen buiten een lifecycle
Als je niet wilt dat jouw beleggingsmix een lifecycle volgt, kun je via jouw Bright omgeving ook kiezen voor een geheel eigen verdeling tussen de fondsen Groei en Inkomen. Dit zou bijvoorbeeld een afweging kunnen zijn voor de beleggingsrekening, waarmee je mogelijk voor andere doelen belegt dan bij je pensioenrekening.

In dit geval wordt je risico niet meer automatisch afgebouwd. Wil je dit op een bepaald moment alsnog, dan kun je zelf overschakelen op een lifecycle.


Weet waarvoor je kiest
We wijzen je er wel op hoe belangrijk het is om deze keuzes weloverwogen en goed geïnformeerd te maken. Daarom zul je ook eerst een kennis- en ervaringstoets moeten afleggen voordat je kunt afwijken van de Standaard Lifecycle.

Het aanpassen van je beleggingsmix kost je geen geld. Maar het is niet aan te raden vaak te wisselen van strategie. Succesvol beleggen draait om geduld en lange termijn visie. Lees er meer over in onze beleggingsstrategie.

 

Verwachte rendementen lifecycles opbouwfase

Afbouwen naar je uitkering

Afhankelijk van je gekozen lifecycle in de opbouwfase, wordt de verdeling tussen de fondsen Groei en Inkomen in 15 jaar afgebouwd naar de einddatum. In het geval van een pensioenrekening is dit dus de start van het uitkeren.

We bouwen af naar twee verschillende eindpunten. De Standaard Lifecycle, Lifecycle Obligaties+ en Lifecycle Obligaties++ bouwen af naar 30% Groei en 70% Inkomen. Het idee is dat je deze laatste kiest als je wilt gaan voor een vaste pensioenuitkering tegen een vaste rente.

Lifecycle Aandelen+ en Lifecycle Aandelen++ bouwen af naar een verdeling van 50% Groei en 50% Inkomen. Het idee is dat je met deze twee offensievere lifecycles afbouwt naar een een variabele uitlering waarbij je tijdens de uitkeringsfase blijft doorbeleggen.

In de onderstaande tabel zie je de vijf lifecycles, met de twee verschillende afbouwniveau’s.

Image
EID

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag & antwoord

  • Hoe pas ik mijn beleggingsprofiel aan?

    Wil jij een andere keuze maken dan de Standaard Lifecycle, dan kan dat in jouw Bright omgeving.

    Op de pagina van jouw pensioen- of beleggingsrekening, in het blok “Beleggingsmix”, kun je zien welke lifecycle of vaste verdeling je volgt. Dus welk deel van jouw portefeuille Groei is en welk deel Inkomen. Een lifecycle zorgt voor automatische risicoafbouw richting de einddatum. In het geval van een pensioenrekening is dit je pensioenleeftijd. We geven je de keuze uit vijf lifecycles. Een eigen verdeling kiezen kan ook, maar dan wordt je risico niet afgebouwd. De Standaard Lifecycle is de standaard ingestelde keuze. Afwijken kan, maar hoeft niet.

    Als je jouw beleggingsmix wilt wijzigen, klik je op “Wijzig jouw beleggingsmix”. Je moet dan eerst een kennis- en ervaringstoets afleggen. Een wijzigingsverzoek wordt verwerkt met de eerstvolgende handelsdag.

    Image
  • Zijn er kosten verbonden aan het switchen van lifecycle of het aanpassen van mijn beleggingsmix?

    Nee, dit is gratis.

  • Hoe offensief of defensief zijn de vijf lifecycles?

    Het kan goed zijn dat je in het kader van beleggen meer gewend bent aan de termen ‘neutraal’, ‘offensief’ en ‘defensief’. Deze gebruiken wij niet voor onze lifecycles, omdat die in de opbouwfase een ander risicoprofiel hebben dan in de afbouwfase. Maar we willen natuurlijk wel dat je snapt waar je voor kiest.

    Hoe meer aandelen er in je verdeling zitten, hoe offensiever je beleggingsprofiel is. In de opbouwfase zitten alle lifecycles op het spectrum ‘offensief’, waarbij Aandelen++ het meest offensief is en Obligaties++ het minst offensief en zelfs bijna neutraal. In de afbouwfase gaan Aandelen+ en Aandelen++ richting een neutraal profiel en Obligaties++, Obligaties+ en de Standaard naar een defensief profiel.

    Goed om te beseffen is dat onze minst offensieve optie, Lifecycle Obligaties++ in de opbouwfase dus geen defensieve verdeling heeft, maar een neutraal/offensieve. Deze is vergelijkbaar met het profiel ‘Neutraal’, dat Bright tot eind 2024 aanbood. Wil je nog minder risico en dus echt defensief beleggen, dan kun je kiezen voor eigen verdeling en zo een groter percentage Inkomen (=groene obligaties) kiezen. Houd er wel rekening mee dat er bij het kiezen van een eigen verdeling geen automatische risicoafbouw plaatsvindt.

  • Geldt de lifecycle verdeling en afbouw ook voor de box 3 beleggingsrekening?

    Als je niks verandert, zit jouw box 3 beleggingsrekening in de Standaard Lifecycle. Omdat je met deze rekening wellicht andere doelen hebt dan met je pensioenrekening, is het goed om voor jezelf te bepalen of je hier andere keuzes in wilt maken. En een andere lifecycle of verdeling kiezen. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Overleg hier zo nodig over met een financieel adviseur.

  • Kan ik per rekening een ander beleggingsprofiel instellen?

    Ja, dat is mogelijk. Per rekening kun je een lifecycle kiezen of een eigen verdeling.

  • Wat gebeurt er als ik niet slaag voor de kennis- en ervaringstoets?

    We zullen je niet verbieden om alsnog je beleggingsmix aan te passen. Wel adviseren we je met klem om je nogmaals goed in te lezen, of te overleggen met een financieel adviseur, zodat je deze keuze weloverwogen maakt.

  • Wanneer gaat BrightPensioen ook de uitkering verzorgen?

    Bij lijfrente – derde pijler pensioen – onderscheiden we een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase leg je in en bouw je aan een pensioenvermogen. Tijdens de uitkeringsfase wordt dit vermogen (gespreid) uitgekeerd.

    Op dit moment biedt BrightPensioen uitsluitend de mogelijkheid om lijfrente op te bouwen. Wij willen in de toekomst ook de uitkeringsfase faciliteren. Dit wordt een zogenoemd ‘doorbeleggend uitkeringsproduct’ waarbij we tijdens de uitkeringsperiode blijven beleggen en het risico afbouwen richting de einddatum van deze uitkeringsperiode. Wij verlengen als het ware de lifecycle.

    Waarom bieden we dit nu nog niet?

    Bij de oude regelgeving van voor 2023 waren we verplicht te rekenen met een laag rendement (het zogeheten U-rendement). Dit schommelde de laatste jaren rond de 0%. Een wat technisch verhaal, maar het gevolg hiervan was, dat we bij een doorbeleggende lijfrente in de uitkeringsfase de eerste jaren een lagere uitkering moesten bieden dan een uitkering met een vaste rente. Het beleggingsrendement mocht pas later uitgekeerd worden. Waardoor – naar verwachting – de uitkering langzaam stijgt naarmate je ouder wordt. Maar dat is niet wat de meeste mensen willen. Die willen juist liever gedurende de eerste jaren een hogere uitkering.

    Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) zijn deze regels aangepast. Wij krijgen een steeds beter beeld wat er voor nodig is om een uitkeringsproduct aan te kunnen bieden. We moeten natuurlijk wel aan alle wet- en regelgeving voldoen. En dat niet alleen, het is ook belangrijk dat we een product aan kunnen bieden dat aansluit bij hoe onze deelnemers het willen. 

    De eerste stap die hiervoor gezet moest worden, was het aanpassen van onze huidige beleggingsstructuur binnen het Bright LifeCycle Fonds. Daar zijn we in 2024 hard mee bezig geweest. Op deze pagina lees je meer. We zijn inmiddels zover dat we deze nieuwe structuur vanaf begin 2025 aan kunnen bieden. Daarna kan onze aandacht naar het uitkeringsproduct. Het is de wens om in 2025 met de ontwikkeling van het uitkeringsproduct aan de slag te gaan en we hopen dit voor het eind van 2025 te kunnen aanbieden.

    Wat kun je nu al doen?

    Als het nog niet noodzakelijk is om met uitkeren te beginnen, kun je dit uitstellen. Dit kan tot maximaal vijf jaar na je AOW-leeftijd.

    Als je niet wilt of kunt wachten, kun je zelf een aanbieder kiezen door wie je jouw lijfrente wilt laten uitkeren. Wij maken jouw vermogen over naar die aanbieder. Om deze keuze te vergemakkelijken, bestaan er verschillende vergelijkingswebsites, zoals 123lijfrente.nl. Of zoek online op “lijfrente uitkeren vergelijken”.

    Als je een aanbieder gekozen hebt, kun je bij ons een waardeoverdracht aanvragen naar de aanbieder van jouw keuze. Gebruik hiervoor deze pagina.

    Webinars over beleggen

  • Image
    Image

    Zo beleggen we Bright voor leden

    • 27 maart
    • 10:00 – 10:30
    • Online
    • Sjaak Zonneveld

Waar we trots op zijn

  • MoneyView ProductRating Prijs vijf sterren
  • Certified B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.