Wat is een tussenpensioen?

Het klinkt misschien vreemd uit onze mond, maar eigenlijk vinden we pensioen een achterhaald, onlogisch en bedacht concept. Althans: traditioneel pensioen. Wij hebben een iets andere kijk op pensioen.

Het doel van pensioen

Al dan niet gestimuleerd door pensioenreclames met boten en palmenstranden denken veel mensen dat het doel van pensioen is ‘van het leven genieten’. Leuke dingen doen. Verre reizen maken. En daar werken ze hun hele leven voor. En daar moet heel veel geld voor opzij gezet worden

Onlogisch

Als je er over nadenkt is het tamelijk onlogisch om je gedurende de (fysiek) beste jaren van je leven alleen maar te werken, heel veel geld opzij te zetten, om vervolgens gemiddeld 18,3 jaar ‘van het leven te genieten’. Is het niet veel logischer om die reizen op jongere leeftijd te maken?
En als je je werk leuk vindt: waarom zou je dan op een van tevoren bepaald moment daar definitief mee stoppen? Zeker als je geen (fysiek) zwaar werk doet. Pensioneren zou niet het doel van je leven moeten zijn.

Risicospreiding

Ook weet nooit wanneer het leven voorbij is. Naar verluidt haalt één op de vijf mensen zijn pensioen niet. Dus waarom het risico nemen en je dromen uitstellen totdat je oud bent? Je kunt dit risico spreiden door die dingen die je écht graag wilt doen niet uit te stellen tot na je pensioen. Door af en toe een tussenpensioen te nemen.

Wat is een tussenpensioen?

Een tussenpensioen. is een ander woord voor sabbatical. Voor wanneer je een poosje wilt stoppen met werken om andere dingen te gaan doen. Een reis maken, een opleiding volgen, een boek schrijven. En natuurlijk zul je daarvoor ook geld opzij moeten zetten. Waardoor je een buffer creeert die je de vrijheid geeft af en toe een ‘break’ te nemen. Of die baan op te zeggen waar je al een poosje geen energie meer van kreeg.

Is dat ook voor jou weggelegd?

Sjaak Zonneveld ging al vier keer met tussenpensioen en schreef daar een boek over. Reis rond de wereld in je beste jaren. Tijdens het webinar ‘Tussenpensioen? Een kwestie van doen!’ heeft Sjaak verteld over zijn visie op pensioen, over zijn ervaringen met tussenpensioen en hij geeft tips hoe je zelf ook een tussenpensioen kunt organiseren. Je kunt het hier terugkijken!

Webinar Tussenpensioen

Twee rekeningen voor één lidmaatschap

Je kunt bij BrightPensioen zowel een rekening openen voor je ‘gewone’ pensioen, als voor een tussenpensioen. Op je pensioenrekening heb je een fiscaal voordeel en staat je geld vast. Op de beleggingsrekening heb je geen fiscaal voordeel, maar deze kun je aanwenden wanneer jij wil.

Tussenpensioen in de media

Diverse media hebben inmiddels over het begrip tussenpensioen bericht. Klik op de plaatjes voor de artikelen.

FD, 24 oktober 2016

rtl tussenpensioen

RTL Nieuws, 26 oktober 2016

tussenpensioen-in-elsevier

Elsevier, 18 februari 2017

Quote, 25 december 2017

Het boek van Sjaak

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000