Tussenpensioen? Een kwestie van doen!

Het klinkt misschien vreemd uit onze mond, maar eigenlijk vinden we pensioen een achterhaald, onlogisch en bedacht concept. Althans: traditioneel pensioen. Pensioneren zou namelijk geen doel moeten zijn.

Niet logisch

In het huidige pensioenstelsel werken we 45 jaar lang om vervolgens gemiddeld 18,3 jaar van ‘het leven te gaan genieten’. Maar waarom zou je tot die tijd wachten om verre reizen te maken? Het is veel logischer om dit te doen als je nog fit bent. Bovendien weet je nooit hoe oud je zal worden en of je die reis ooit zal kunnen gaan maken.

Het beste pensioenadvies: als je werk doet waar je voldoening en energie van krijgt, dan wil je helemaal niet met pensioen. Maar er soms even tussenuit kan dan wel erg verfrissend zijn. Door af en toe een tussenpensioen te nemen spreid je bovendien het risico dat er van je pensioen weinig van terecht komt.

Wat is een tussenpensioen?

Een tussenpensioen houdt in dat je een poosje stopt met werken. Bijvoorbeeld om te reizen, een opleiding te volgen, vrijwilligerswerk te doen, een boek te schrijven of om je bucketlist af te werken. Tussenpensioen is dus eigenlijk een ander woord voor sabbatical. Daar krijg je zoveel energie van dat je later misschien zelfs langer door wil werken.

 

Hoe regel je een tussenpensioen?

Natuurlijk moet je geld opzij zetten om een buffer te creëren om af en toe een ‘break’ te kunnen nemen, of om die baan op te zeggen waarvan je al een poosje geen energie meer kreeg. Tijdens het webinar ‘Tussenpensioen? Een kwestie van doen!‘ vertelt Sjaak Zonneveld over zijn ervaringen en geeft hij tips hoe jij dit zelf kunt organiseren.

Kijk het webinar terug

Een gratis rekening voor een tussenpensioen

Je kunt bij Bright voor één lidmaatschap zowel een rekening voor jouw ‘gewone’ pensioen, als voor een tussenpensioen openen. Op je pensioenrekening heb je een fiscaal voordeel en staat je geld vast. Daarnaast kun je een buffer opbouwen op de tussenpensioenrekening welke je kunt aanwenden wanneer jij wil.

Ja, ik word lid

Tussenpensioen in de media

Sjaak Zonneveld ging enkele keren met tussenpensioen en schreef daar Reis rond de wereld in je beste jaren over. Diverse media hebben sindsdien over het begrip tussenpensioen bericht. Klik op de plaatjes voor de artikelen.

FD, 24 oktober 2016

rtl tussenpensioen

RTL Nieuws, 26 oktober 2016

tussenpensioen-in-elsevier

Elsevier, 18 februari 2017

Quote, 25 december 2017

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000