Fiscaal vriendelijk een potje opbouwen voor later

Een pensioenpot opbouwen kan op verschillende manieren. Hoe fiscaal vriendelijk – of onvriendelijk – je dit doet, wordt bepaald door de inkomstenbelasting boxen.

Image

Een lesje pensioen: over pijlers en boxen

Drie pijlers

Ons pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. Pijler één is de AOW: een basispensioen voor iedereen. Via pijler twee – het werkgeverspensioen – bouwen de meeste mensen in loondienst pensioen op. Pijler drie is individueel (aanvullend) pensioen, oftewel lijfrente.

Drie boxen

Het belastbaar inkomen is in Nederland verdeeld in drie categorieën. Die noemen we boxen. Box 1 is belastbaar inkomen uit werk en woning. Box 2 is inkomen uit aanmerkelijk belang. Box 3 is inkomen uit sparen en beleggen.

Image

Zo werkt het met fiscaal voordeel (box 1)

 • Pensioen in de tweede en derde pijler

  Pensioenvoorzieningen in de tweede en derde pijler, zoals een pensioenrekening bij Bright, vallen onder box 1.

 • Inleg aftrekbaar

  De inleg voor je pensioen is aftrekbaar van jouw inkomen in box 1. In pijler twee gaat dit vanuit je brutosalaris. In pijler drie leg je in vanuit je netto-inkomen. De betaalde belasting krijg je terug van de Belastingdienst. Let op: de inleg moet wel binnen de fiscale jaarruimte vallen.

 • Uitgestelde belasting

  Voor beide pijlers geldt dat je de belasting betaalt over de uitkering, zodra je de AOW leeftijd hebt bereikt. Omdat je op dat moment geen AOW-premie meer betaalt, is dat normaal gesproken gunstiger.

 • Geen vermogensrendementsheffing

  Een tweede fiscaal voordeel is dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt over je pensioenpot. Dit is een extra belasting die je betaalt over je vermogen (Box3). Maar over je pensioen dus niet. En dat scheelt een hoop geld op termijn.

 • Je potje staat vast

  Je krijgt dit fiscaal voordeel niet voor niets. De belangrijkste voorwaarde is dat je jouw potje gebruikt voor je pensioen. Het staat daarom op een geblokkeerde rekening. Wil je hier tussentijds aankomen? Dan betaal je naast de inkomstenbelasting nog maximaal 20% extra: de revisierente.

Zo werkt het zonder fiscaal voordeel (box 3)

 • Geen fiscale voordelen

  Vermogen dat je niet in box 1 opbouwt, valt in principe in box 3. Aandelen, spaargeld, een extra woning: alles telt mee.

 • Geld staat niet vast

  Anders dan in box 1, staat vermogen in box 3 niet vast. Je kunt bij je geld, ook als je nog niet met pensioen gaat.

 • Geen belastingvoordeel maar -nadeel

  De keerzijde hiervan is dat je hier geen belastingvoordeel over ontvangt. En je betaalt vermogensrendementsheffing over je geld. Zonder dit fiscaal voordeel, moet je behoorlijk wat extra inleggen om hetzelfde resultaat te behalen. Er hangt dus een prijskaartje aan deze flexibiliteit.

Cadeautje van Bright
Twee rekeningen, voor één lidmaatschap

Een pensioenrekening in box 1 voor later. En een beleggingsrekening in box 3 voor nu. Zo kun je maximaal gebruik maken van jouw fiscale voordelen, en blijf je flexibel om bijvoorbeeld een tussenpensioen te nemen. Of een andere grote aankoop. Bijvoorbeeld om te gaan reizen, een opleiding te volgen of een boek te schrijven.

Image

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2020?

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€12.672) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2021
Maximale jaarruimte 2021
Max. reserveringsruimte 2021
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 37,10%. Bij inkomens boven de € 68.507 met een percentage van 49,50%.


Wil je de exacte berekening maken? Download dan onze gratis jaarruimte tool.

Hoe groot moet jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

We beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. In de praktijk kun je ook een andere periodes kiezen. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Wil je weten wat? Neem dan even contact met ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder
  Sta BrightPensioen toe de uitkomsten van de pensioenindicator en andere handige tips en tools met je te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacyverklaring.

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het op te bouwen pensioenvermogen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden hier uitgelegd.

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.

Onze oplossing voor jou