Een pot voor later opbouwen met belastingvoordeel

Je pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. Hoe fiscaal vriendelijk – of onvriendelijk – je dit doet, wordt bepaald door de inkomstenbelasting boxen.

Image
Image

Een kort lesje pensioen: pijlers en boxen

Drie pijlers

Ons pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. Pijler één is de AOW: een basispensioen voor iedereen. Via pijler twee – het werkgeverspensioen – bouwen de meeste mensen in loondienst pensioen op. Pijler drie is individueel (aanvullend) pensioen, oftewel lijfrente.

Drie boxen

Het belastbaar inkomen is in Nederland verdeeld in drie categorieën. Die noemen we boxen. Box 1 is belastbaar inkomen uit werk en woning. Box 2 is inkomen uit aanmerkelijk belang. Box 3 is inkomen uit sparen en beleggen.

Zo werkt het met fiscaal voordeel (box 1)

 • Pensioen in de tweede en derde pijler

  Pensioenvoorzieningen in de tweede en derde pijler, zoals een pensioenrekening bij Bright, vallen onder box 1.

 • Inleg aftrekbaar

  De inleg voor je pensioen is aftrekbaar van jouw inkomen in box 1. In pijler twee gaat dit vanuit je brutosalaris. In pijler drie leg je in vanuit je netto-inkomen. De betaalde belasting krijg je terug van de Belastingdienst. Let op: de inleg moet binnen je jaar- en reserveringsruimte vallen (om het af te mogen trekken).

 • Uitgestelde belasting

  Voor beide pijlers geldt dat je de belasting betaalt over de uitkering, zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Omdat je op dat moment geen AOW-premie meer betaalt, is dat normaal gesproken gunstiger.

 • Geen vermogensrendementsheffing

  Een tweede belastingvoordeel is dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt over je pensioenpot. Dit is een extra belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. Maar over je pensioen dus niet. En dat kan een hoop schelen op termijn.

 • Je pot staat vast

  Je krijgt dit fiscaal voordeel niet voor niets. De belangrijkste voorwaarde is dat je jouw pot gebruikt voor je pensioen. Het staat daarom op een geblokkeerde rekening. Wil je hier tussentijds aankomen? Dan betaal je naast de inkomstenbelasting nog maximaal 20% extra: de revisierente.

Zo werkt het zonder fiscaal voordeel (box 3)

 • Geen fiscale voordelen

  Vermogen dat je niet in box 1 opbouwt, valt in principe in box 3. Aandelen, spaargeld, een extra woning: alles telt mee.

 • Geld staat niet vast

  Anders dan in box 1, staat vermogen in box 3 niet vast. Je kunt bij je geld, ook als je nog niet met pensioen gaat.

 • Geen belastingvoordeel maar -nadeel

  De keerzijde hiervan is dat je hier geen belastingvoordeel over ontvangt. En je betaalt vermogensrendementsheffing over je geld. Zonder dit fiscaal voordeel, moet je behoorlijk wat extra inleggen om hetzelfde resultaat te krijgen. Er hangt dus een prijskaartje aan deze flexibiliteit.

Cadeautje van Bright
Twee rekeningen voor één lidmaatschap

Een pensioenrekening in box 1 voor later. En een beleggingsrekening in box 3 voor nu. Zo kun je maximaal gebruikmaken van jouw belastingvoordeel voor je pensioen, en blijf je flexibel, met je tweede rekening. Bijvoorbeeld om een tussenpensioen (sabbatical) te nemen. Of voor een andere doel. Een kostbare opleiding bijvoorbeeld.

Image

Bereken jouw jaarruimte en belastingteruggave

Jouw inkomen in 2023?

In 2023 pensioen opgebouwd in loondienst?

Factor A

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 17.545) heb je geen fiscale jaarruimte. Mogelijk heb je wel reserveringsruimte (maximaal € 41.608)
Jaarruimte 2024
Maximale jaarruimte 2024
 • Als je pensioen hebt opgebouwd via een werkgever (2e pijler) moet je een factor A invullen. Deze vind je op jouw Uniform Pensioen Overzicht (UPO).
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 36,97%. Bij inkomens boven de € 75.518 met 49,50%. Hoeveel je echt terugkrijgt, is afhankelijk van jouw situatie.

Open een rekening

Belangrijk!

👉 Je hebt waarschijnlijk nog meer ruimte. Je mag gemiste jaarruimte van de laatste 10 jaar inhalen: de reserveringsruimte.

👉 Ook als de jaarruimte genoeg is, is het verstandig jouw reserveringsruimte te berekenen. De oudste gemiste jaarruimte verlies je namelijk definitief. Download de tool hieronder. Ook als je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve (FOR).

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

0
0
0
0
0
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.

Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die je kunt opbouwen. Uit deze pot ontvang je een uitkering.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Het bedrag dat je per maand uitgekeerd kunt krijgen. Dit bedrag is gebaseerd op je opgebouwde pensioenpot (zie hierboven) en de periode waarover je het uitgekeerd wilt krijgen (zie hieronder). De koopkracht laat je zien wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand

Koopkracht: €
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik jaar later begin?

€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. Hier lees je hoe de berekening en formule werkt.
De getoonde bedragen zijn een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. De indicatie is géén individueel advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.