Extra pensioen opbouwen: hoe werkt het?

Afbeelding van Kelly Simaela Geschreven door Kelly Simaela

Image

Een pot voor later is altijd fijn. En extra pensioen opbouwen is een slimme manier om te zorgen dat er genoeg in zit. Maar welke (slimme) manieren zijn er? En hoe begin je? In dit blog leggen we het uit.

Waarom is het nodig om extra pensioen op te bouwen?

In Nederland krijg je als pensionado een AOW-uitkering: een maandelijks bedrag vanuit de overheid om van te leven. Dit is vaak geen vetpot en ook geen zekerheid. Want wie zegt dat AOW over veertig jaar nog bestaat? Daarnaast is er grote kans dat een AOW-uitkering niet genoeg is voor al jouw maandelijkse kosten. We spreken dan van een pensioentekort: je hebt simpelweg niet genoeg.

Om dit te voorkomen kun je extra pensioen opbouwen. Dit noemen we ook wel aanvullend pensioen. BrightPensioen is een aanbieder van zo’n aanvullend pensioen.

Op welke manieren kan ik extra pensioen opbouwen?

Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen. Welke manier jij kiest hangt af van wat het beste bij jou past. Wij leggen de volgende opties uit:

 • Via je werkgever
 • Banksparen
 • Pensioen beleggen

1. Extra pensioen opbouwen via je werkgever

Ben je in loondienst? Dan heb je misschien een pensioenregeling bij jouw werkgever. Bij sommige werkgevers is dit zelfs verplicht. Dit hangt af van jouw CAO.

Elke maand gaat er een percentage van jouw loon naar een pensioenpot en misschien doet jouw werkgever ook een duit in ’t zakkie. Fijn als dit zo is, maar check altijd of dit ook echt genoeg is. Is dit niet het geval of ben je zzp’er? Dan zul je dit zelf moeten regelen.

2. Banksparen voor jouw pensioen

Via een bank kun je zelf sparen voor jouw pensioen. Je geld staat dan op een geblokkeerde rekening en wordt pas vrijgegeven als je met pensioen gaat.

Je kunt zelf bepalen wat je inlegt en wanneer je inlegt. Het geld staat vast en kan dus niet tussentijds opgenomen worden.

Je krijgt vaak ook belastingvoordeel. Je kunt namelijk een deel van jouw inleg terugkrijgen via de Belastingdienst. Wel is de vraag of je met banksparen genoeg pensioen opbouwd.

3. Pensioen beleggen

Je kunt ook pensioen opbouwen door jouw geld te beleggen. En ook met pensioen beleggen kun je fiscaal voordeel krijgen. Hiermee is het mogelijk om extra rendement (ten opzichte van sparen) op jouw inleg te maken, waardoor je pensioenpot groter wordt.

Maar let op: dit is geen garantie, koersen kunnen namelijk ook dalen. Je kunt daarom het beste gespreid inleggen en voor de lange termijn beleggen.

Zowel banksparen als pensioen beleggen zijn vormen van lijfrente. Met lijfrente kun je fiscaal vriendelijk (extra) pensioen opbouwen. Je bepaalt zelf welk bedrag je per maand of per jaar opzijzet. Wel heb je te maken met een maximum inleg. Dit wordt bepaald door jouw jaarruimte en reserveringsruimte. Dat is wat jij – vanuit de Belastingdienst – jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten.

Bereken jouw jaarruimte en belastingvoordeel

Hoeveel pensioen moet je extra opbouwen?

Hoe groot moet jouw ideale pensioenpot worden? Dat is vooral afhankelijk van jouw levensstijl en uitgavenpatroon.

Ben je bijvoorbeeld gewend om te leven van € 2.500 per maand, dan kan het fijn zijn als jouw maandelijkse inkomen na pensionering ook rond dit bedrag ligt. Een deel hiervan is je AOW, een deel wellicht pensioen dat je via werkgevers hebt opgebouwd. Het restant kun je aanvullen door zelf pensioen op te bouwen. Maar hoe weet je hoeveel je daarvoor moet inleggen?

1. Check de huidige status van jouw pensioenpot

Check op mijnpensioenoverzicht.nl (inloggen met jouw DigiD) wat de status is van jouw pensioen. Hier krijg je een indicatie van hoeveel je aan AOW en pensioen dat je via werkgevers hebt opgebouwd, kunt verwachten.

Let op: Heb je (ook) aanvullend pensioen opgebouwd in de derde pijler van het pensioenstelsel? Zoals bij BrightPensioen? Dan is dit – vreemd genoeg – niet te vinden in mijnpensioenoverzicht. Je kunt de status hiervan opvragen bij je aanbieder.

Bekijk ook ons webinar: pensioenoverzicht in 10 minuten.

2. Maak een pensioenberekening

Bereken hoeveel geld je moet inleggen om jouw pensioen compleet. Dat kan door een schatting te maken met onze pensioencalculator. Door met de schuifjes te spelen kun je een inschattingen maken voor verschillende scenario’s.

Zie hieronder een voorbeeld van de pensioenindicator voor iemand die dertig jaar is, met zeventig jaar met pensioen gaat en naast zijn AOW en pensioen gedurende 20 jaar nog zo’n € 1.100 – € 1.200 zou willen ontvangen.

Met 290 per maand kom je tot een koopkracht van € 1.150 per maand. Je ziet namelijk weliswaar een bedrag van € 2.540 staan, alleen is dat door inflatie over 40 jaar behoorlijk minder geworden.

Image

3. Start met extra pensioen opbouwen

Goed bezig! Nu je weet wat je al opbouwt en wat je nog kan of wil opbouwen, kun je van start. In ons zeven manieren whitepaper lees je welke slimme manieren er zijn om jouw pensioen te regelen, bekijk ons webinar over zelf jouw pensioen regelen of maak een belafspraak. Ons team helpt je graag met al jouw pensioenvragen.

En je bent natuurlijk van harte welkom bij BrightPensioen!

Open een pensioenrekening

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.