Veel gestelde vraag

Wat is het verschil tussen BrightPensioen en banksparen?

De overheid wil dat mensen pensioen opbouwen. Pensioen opbouwen heeft daarom een aantal voordelen ten opzichte van sparen bij een bank. In tegenstelling tot sparen bij een bank, betaal je geen vermogensrendementsheffing over het vermogen wat je bij BrightPensioen via een pensioenrekening opbouwt.
Daarnaast mag je elk jaar een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte. Dit geld zet je opzij vanuit je bruto-inkomsten.

Het rendement bij banksparen wordt bepaald door de rente die de bank biedt, en die is laag. Bovendien loop je inflatierisico als je geld voor een lange periode vastzet.
Normaliter bestaat je pensioen voor het grootste deel uit rendement en voor een kleiner deel uit inleg. Maar daarvoor is meer rendement nodig dan dat bij banksparen behaald kan worden.

In het Bright LifeCycle fonds beleggen we in een mix van aandelen en obligaties. Zodoende dekken we rente- en inflatierisico’s gedeeltelijk af. Rendementen uit het verleden zeggen niets over de toekomst, maar de historische rendementen van beleggen in een mix van aandelen en obligaties zijn ruim tweemaal zo hoog als bij banksparen.

Bij banksparen ben je instaat om je vermogen tussentijds op te nemen. Bij pensioen sparen spaar je voor later. Dit geld komt dus pas vrij op het moment dat je met pensioen gaat. Bij BrightPensioen krijg je daarom voor het lidmaatschap twee rekeningen: een pensioenrekening en een beleggingsrekening. Het vermogen op de pensioenrekening staat vast voor later, het vermogen op de beleggingsrekening niet. Je kan deze dus gebruiken als buffer.

Meer weten over de verschillende manieren van sparen?
Download onze whitepaper

Vragen per onderwerp

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000