Waarom je met (bank)sparen niet genoeg pensioen kunt opbouwen

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Pensioen opbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om te sparen of beleggen. Voor een goed pensioen of lijfrente is het noodzakelijk dat jouw geld sneller groeit dan de inflatie. Dit is nauwelijks mogelijk door te sparen. Met beleggen is de kans wél groot dat je vermogen sneller groeit dan inflatie. Niet voor niets beleggen alle pensioeninstellingen het geld van hun deelnemers. Ze moeten wel, om de pensioenpot genoeg te laten groeien.

Benodigd rendement pensioen

Hoeveel je maximaal van de overheid mag inleggen voor je pensioen, wordt bepaald door de zogeheten fiscale jaarruimte. Dit kost de overheid geld, dus daarom is deze ruimte beperkt. Wat niet iedereen weet is dat de overheid voor de bepaling van de hoogte uitgaat van een rendement van 4%. Bovenop de inflatie. Oftewel: dat rendement is echt noodzakelijk voor een goed pensioen.

Voorbeeld sparen vs beleggen

Hieronder zie je hoeveel banksparen je oplevert bij een spaarrente van 1,5% bij een bank, in vergelijking met een beleggingsrendement van 6% bij een pensioenaanbieder (zoals BrightPensioen). In het voorbeeld legt de persoon € 300 per maand in, gedurende 35 jaar. Na verrekening van de beleggingskosten – hiervoor hebben we 0,25% afgetrokken, terwijl in de praktijk deze kosten nog lager liggen bij Bright) kom je tot € 391.000. En met een rente van 1,5% bij banksparen kom je tot € 166.000….

Image

Uiteraard is dit rendement geen garantie. Het is wel een realistische doelstelling. En met sparen bereik je dat doel niet.

Doelrendement BrightPensioen

De rendementsdoelstelling van het Bright LifeCycle Fonds is op bovenstaande gebaseerd. Dus bij een inflatie van 2% is het doelrendement 6%. Toch kiezen nog steeds veel mensen voor bank- ofwel lijfrente-sparen. Veelal uit angst voor de risico’s van beleggen. Alleen zij realiseren zich niet dat je pensioenpot uiteindelijk voor het grootste deel uit rendement moet bestaan. Dat lukt niet met sparen. Sparen is dus ook risicovol; je loopt het risico dat je op een houtje moet bijten als pensionado.

Zo beperk je de beleggingsrisico’s

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Het is dus belangrijk deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Beleg daarom altijd voor de lange termijn. Dat beperkt je risico al enorm. En leg gespreid in. Bijvoorbeeld iedere maand of kwartaal. Zo leg je in op zowel goede als minder goede momenten. Daarnaast beperken ook wij jouw risico’s zo goed mogelijk. Door breed te spreiden, niet risicovoller dan neutraal te beleggen, maandelijks te herbalanceren en het lifecycle-principe toe te passen.

Wil je meer weten? Wij vertellen jou er graag alles over:

Zo beleggen wij Bright

Bereken jouw pensioen

 

Bewaren