10 december 2019

Waarom je met (bank)sparen niet genoeg pensioen kunt opbouwen

Voor een goed pensioen is het noodzakelijk dat jouw geld sneller groeit dan de inflatie. Dit is nauwelijks mogelijk door te sparen. Met beleggen is de kans wél groot dat je vermogen sneller groeit dan inflatie. Niet voor niets beleggen alle pensioeninstellingen het pensioengeld van hun deelnemers. Ze moeten wel om de pensioenpot genoeg te laten groeien.

Benodigd rendement

Hoeveel je maximaal van de overheid mag inleggen voor je pensioen wordt bepaald door de zogeheten fiscale jaarruimte. Dit kost de overheid geld, dus daarom is deze ruimte beperkt. Wat niet iedereen weet is dat de overheid voor de bepaling van de hoogte uitgaat van een rendement van 4%. Bovenop de inflatie. Oftewel: dat rendement is echt noodzakelijk voor een goed pensioen.

Illustratie

Ter illustratie laten we hier zien hoeveel banksparen oplevert bij een spaarrente van 1,5 procent bij een bank in vergelijking met een beleggingsrendement van 6% bij een pensioenaanbieder (zoals BrightPensioen). Deze persoon legt € 300 per maand in gedurende 35 jaar.

Image

Uiteraard is dit rendement geen garantie. Het is wel een realistische doelstelling. En met sparen bereik je dat doel niet.

Doelrendement BrightPensioen

De rendementsdoelstelling van het Bright Lifecycle fonds is op bovenstaande gebaseerd. Dus bij een inflatie van 2% is het doelrendement 6% Toch kiezen nog steeds veel mensen voor (bank)sparen. Veelal uit angst voor de risico’s van beleggen. Zij realiseren zich niet dat je pensioenpot uiteindelijk voor het overgrote deel uit rendement moet bestaan. Dat lukt niet met sparen.

Zo beperk je de risico’s

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het is dus belangrijk de risico’s zoveel mogelijk beperken. Beleg daarom altijd voor de lange termijn. Dat beperkt je risico enorm. Daarnaast beperken wij jouw risico’s zo goed mogelijk. Door breed te spreiden, niet risicovoller dan neutraal te beleggen, maandelijks te herbalanceren en het lifecycle-principe toe te passen. Misschien zegt dat je niet alles, maar als je er meer van wilt weten:

Zo beleggen we Bright

Bereken je pensioen

Bewaren