Waarom je met (bank)sparen niet genoeg pensioen opbouwt

Beleggen of sparen?

“Voor een goed pensioen is het noodzakelijk dat jouw ingelegde vermogen sneller groeit dan de inflatie. Dit is nauwelijks mogelijk door te sparen. Door te beleggen heb je wél een goede kans je vermogen sneller te laten groeien dan de inflatie. Het is niet voor niets dat alle pensioeninstellingen wereldwijd het vermogen van hun deelnemers beleggen.”

Benodigd rendement

De fiscale ruimte die je van de overheid krijgt voor je pensioen gaat ook uit van 4 procent rendement boven inflatie. Dat is het percentage waarmee je een gemiddeld goed pensioen kunt halen. En daarop is ook de rendementsdoelstelling van ons Lifecycle fonds gebaseerd. Toch zijn er nog steeds mensen die denken dat (bank)sparen veiliger is. Die realiseren zich niet dat een pensioenpot uiteindelijk voor het grootste deel uit rendement moet bestaan. Dat lukt niet met sparen. Met sparen garandeer je jezelf een laag pensioen.

Zo beperk je de risico’s

We zorgen ervoor dat we de risico’s zoveel mogelijk beperken. Dat doen we onder andere door te herbalanceren en door te beleggen volgens het lifecycle-principe. Daarmee zorgen we dat je vlak voor je pensioendatum nog maar voor 25 procent in aandelen bent belegd. Mochten de beurzen vlak voor je pensioen instorten, dan wordt je pensioenpot in mindere mate geraakt. En ook dan hou je nog altijd veel meer pensioen over in vergelijking met banksparen, waarbij je het naar schatting uiteindelijk met circa éénderde moet doen.

Bright vs banksparen

Illustratie

Ter illustratie laten we hier zien hoeveel banksparen zou opleveren bij een rendement van 2 procent, (een percentage dat je op dit moment zelfs niet meer kunt krijgen) over een periode van 35 jaar.

Dit voorbeeld betreft iemand van 32 jaar die € 35.000 per jaar verdient en tot zijn 67ste de maximale jaarruimte benut. Het bruto rendement waarmee we gerekend hebben bij BrightPensioen bedraagt 6 procent, waarbij we het eindkapitaal nadat de kosten van in- en uitstap en de lopende fondskosten zijn betaald laten zien. Voor banksparen hebben we geen kosten gerekend.

Bewaren

Bewaren

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000