8 september 2021

Raymon: ‘Als ik nu niet begin, dan heb ik uiteindelijk gewoon niks’

In Nederland waren er vorig jaar maar liefst 1,1 miljoen zzp’ers. Ieder met een eigen vakgebied, specialisme en verhaal. Maar wat een greep uit deze groep zzp’ers gemeen heeft; zij regelden iets voor hun pensioen en risico op arbeidsongeschiktheid via de combinatie BrightPensioen en SharePeople. Zo ook Raymon Wittenberg.

Portret profiel foto Bright-lid (BrightPensioen) Raymon Wittenberg

Bright-lid Raymon Wittenberg

Raymon (30 jaar) is sinds een aantal jaar freelance stop motion artist. Hij animeerde dit jaar een aantal shorts van Loeki de Leeuw en werkte mee aan de Nederlandse stop motion film De wraak van Knor (volgend jaar in de bioscoop). Ook deed Raymon werk voor Intertoys, Coca Cola en Nespresso. Van corona merkte hij niet veel in het werk. Opdrachten gingen door. Wel kreeg Raymon zelf corona, hij ziekte thuis uit. Raymon woont samen met zijn partner in Culemborg. Naast zijn freelance werk, werkt hij parttime als audiovisueel vormgever bij uitgeverij Delubas. Raymons ambitie is om zijn vaardigheden binnen de stop motion animatie uit te breiden en ook bij internationale studio’s in te kunnen zetten.

Raymon sloot zich begin juli aan bij Bright en SharePeople. “Ik kan mij nog goed herinneren dat ik tijdens mijn afstuderen in 2015 een blindedarmontsteking kreeg. Dat zorgde voor een gesprek in de klas. Wat gebeurt er als je ziek wordt na het afstuderen? Je hebt dan bijna geen inkomen of inkomen gehad. Hoe ga je dat betalen?”

Toch regelde Raymon niet gelijk iets na het afstuderen. “Ik verdiende de eerste paar jaar niet veel en over pensioen dacht ik niet echt na”, vertelt hij. “Nu verdien ik beter en merk ik ook dat ik meer nadenk over de toekomst. Ik ben vorig jaar dertig geworden, ik heb een huis gekocht, wij zijn verloofd. Als ik nu niet begin maar blijf denken: dat komt allemaal wel, dan heb ik uiteindelijk gewoon niks.”

Dit merkt Raymon ook in zijn omgeving. “Het is dubbel. Sommigen zijn bang dat het heel duur en moeilijk is. En toch merk ik dat de tijd en markt verandert. Dat mensen meer gaan nadenken en in zichzelf willen investeren voor later. Dat heeft denk ik ook te maken met de levensfase waar ik nu inzit.”

Instappen als leek

Van een goede vriendin kreeg Raymon het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse. Daarin kwam hij de naam BrightPensioen tegen. Hij besloot ernaar te kijken. Raymon: “Op de website kwam ik het webinar AO en pensioen in één tegen. Ik keek het webinar. Het kwam allemaal heel open en transparant over. En stabiel. Iets waar je als leek prima in zou kunnen stappen. Ik wilde niet zelf beleggen en er heel veel tijd in moeten stoppen, dus ben blij dat BrightPensioen dit voor mij kan doen.” Raymon meldde zich na het webinar aan.

Raymon Wittenberg aan het werk als stop motion artist - afbeelding interview BrightPensioen

Persoonlijke aanpak

“Als zzp’er heb je natuurlijk niet automatisch iets geregeld voor als je ziek wordt. Dus dat je zowel je pensioen als iets voor arbeidsongeschiktheid kan regelen met deze combinatie vond ik interessant”, deelt Raymon. “Bij SharePeople bepaal je zelf voor hoeveel je jezelf indekt. Ik ben op het moment helemaal gezond en heb ook wel wat geld om eventuele ziekte te overbruggen. Daarom heb ik voor een minimale uitkering gekozen. Dat houdt het heel betaalbaar. Daarnaast vind ik het collectieve mooi. Je helpt elkaar. Je helpt andere ondernemers. Dat voelt veel persoonlijker dan iets regelen bij een grote partij.”

Dat persoonlijke ziet Raymon ook terug bij Bright. “Ik werd na het aanmelden gebeld of alles duidelijk was. Heel fijn dat het zo persoonlijk aangepakt wordt. Ook de jaarruimte tool vind ik handig. Ik wist eerst niet eens dat dat bestond. Met jullie YouTube filmpje ernaast heb ik ‘m toen ingevuld.

In eerste instantie wilde ik vooral geld op mijn pensioenrekening zetten. Maar het leek mij toch handig om daarnaast geld te hebben waar ik nog bij kan als het nodig is. Dat geld wilde ik ook laten beleggen. Daarom heb ik naast mijn pensioenrekening een beleggingsrekening bij Bright geopend. Ik hoop het geld daarop eigenlijk niet nodig te hebben, dan kan ik het doorsluizen naar m’n pensioenrekening.”

Duurzaam beleggen voor je pensioen

Al het vermogen bij Bright wordt duurzaam belegd. Ook het geld van Raymon. “Ik ben best met duurzaamheid bezig. Thuis en in mijn levensstijl. Ik vind het belangrijk dat toekomstige generaties ook nog van deze planeet kunnen genieten. Daarom vind ik het fijn dat Bright duurzaam belegt. Toen wij een huis kochten bijvoorbeeld hadden we niet de optie om bij een duurzame bank een hypotheek te nemen. Dat vond ik jammer.”

Hoe Raymon denkt over zijn eigen pensioen? “Ik denk dat ik altijd wel iets om handen wil blijven houden qua werk. Misschien ga ik wel af en toe ergens les geven. Ik weet het nog niet precies. Het is in ieder geval fijn om geld achter de hand te hebben.”