24 maart 2020

Wat te doen met je pensioen tijdens de corona-crisis?

We leven in uitzonderlijke tijden. Tijden die we niet eerder hebben meegemaakt. We krijgen veel vragen van mensen die willen weten wat nu verstandig is te doen. Is het nu een goed moment om veel te gaan inleggen? Of juist niet?

Nu geven wij geen persoonlijk advies – dat mogen we ook niet – maar in dit blog geven we wel enkele tips ter overweging. Kijk wat voor jou het meest van toepassing is.

Overweging 1: maandelijks een vast bedrag (blijven) inleggen

Uit oogpunt van risicospreiding is een algemeen advies: leg gespreid in. Als je elke maand inlegt, stap je op zowel hoge als lage koersen in. En deze zijn nu een stuk lager dan de afgelopen maanden. En hoe het komende maanden gaat zijn? Niemand weet het. Deze tip geldt feitelijk altijd. Crisis of geen crisis.

Overweging 2: extra inleggen

Door de coronacrisis zijn de beurskoersen fors gekelderd. Dat heeft één voordeel: je belegt nu tegen een veel gunstiger koers dan de afgelopen maanden. Uiteraard weten we niet hoe het er de komende maanden uit zal zien. Maar er zal vast een keer een einde aan deze crisis komen. We zien dan ook dat een aantal leden bij Bright de inleg heeft verhoogd. Never waste a good crisis, laten we maar zeggen.

Overweging 3: stoppen met inleggen of niet?

Als je door deze crisis onzeker bent over jouw inkomen – bijvoorbeeld omdat je zzp’ er bent -wil je misschien je geld niet vastzetten voor je pensioen. Dan kun je een poosje stoppen met inleggen. Bij BrightPensioen kun je je inleg elke maand aanpassen. Een andere optie om je geld niet vast te zetten – maar wel in te leggen – is de volgende.

Overweging 4: inleggen op een beleggingsrekening

(in plaats van je pensioenrekening)

Stel dat je op dit moment wél geld beschikbaar hebt om in te leggen, maar je twijfelt of je het vast wilt zetten voor je pensioen. Omdat je niet weet hoe de situatie er over een half jaar uit ziet. Dan kun je bij Bright je geld ook eerst inleggen op een beleggingsrekening. Dan wordt je geld wel belegd – op dezelfde manier, in hetzelfde fonds – maar staat het nog niet vast. Je tot het einde van het jaar wachten om te besluiten het geld van je beleggingsrekening naar je pensioenrekening over te zetten. Je houdt dan echter ook nog de mogelijkheid je geld op te nemen. Mocht de nood aan de man – of de vrouw natuurlijk – zijn. Hier lees je er meer over.

Blijf kalm

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook dit is een algemeen geldend advies, als het om beleggen gaat. Beleggen doe je voor de lange termijn. Er zijn in het verleden vaker grote beurscrisissen geweest. De beurscrash van 1987, de internet-bubbel crash van 2002 en de crash tijdens de financiële crisis van 2008. Uiteindelijk herstelden de beurskoersen zich weer. Laten we hopen dat dat nu ook zo zal zijn.

Wat doet Bright?

Wij beleggen de inleg elke maand, op vaste dagen zoals vastgelegd. Hier houden we ons strikt aan en doen niet aan timen of speculeren.

Wat belangrijk is dat we elke maand de portefeuille herbalanceren. Zo kopen we deze periode relatief meer aandelen dan obligaties, omdat aandelen harder in koers zijn gedaald. Op het moment dat aandelenkoersen weer stijgen, profiteert het fonds hier van. Daar hoef je bij Bright niks voor te doen: dat doen wij voor je.

Meer weten over hoe wij beleggen? Bekijk deze pagina maar eens.

‘Hoe omgaan met corona’ webinar voor Bright leden

Voor leden van Bright gaven we 31 maart een Q&A webinar.

Terug kijken Q&A sessie Bright leden