27 maart 2020

Wat te doen met je pensioen tijdens de coronacrisis?

We leven in uitzonderlijke tijden. Mensen vragen ons of het nu een goed moment om te gaan beleggen voor je pensioen? Of dat ze beter nog even kunnen wachten.

We doen niet aan voorspellingen. Ook geven wij geen persoonlijk advies. Dat mogen we ook niet. Maar in dit blog geven we wel enkele tips ter overweging. Kijk wat voor jou het meest van toepassing is.

Overweging 1: maandelijks een vast bedrag inleggen

Uit oogpunt van risicospreiding is in het algemeen het beste advies: leg gespreid in. Als je elke maand inlegt, stap je op zowel hoge als lage koersen in. En deze zijn nu lager dan een paar maanden geleden. Maar in april beleefden we alweer een van de beste beursweken ooit. En waarom? Wie het weet mag het zeggen…

Onderstaand de koersen van de beleggingen van het Bright LifeCycle Fonds in 2020.

Image

Omdat je het niet kunt voorspellen, geldt de tip van gespreid inleggen eigenlijk altijd. Crisis of geen crisis.

Overweging 2: extra inleggen

Door de coronacrisis staan de beurskoersen fors lager dan aan het begin van het jaar. Dat heeft één voordeel: je belegt nu tegen een gunstiger koers dan toen. Uiteraard weten we niet hoe het er de komende maanden uit zal zien. Maar er zal vast een keer een einde aan deze crisis komen.

Overweging 3: stoppen met inleggen of niet?

Als je door deze crisis onzeker bent over jouw inkomen, wil je misschien je geld niet vastzetten voor je pensioen. Dan kun je een poosje stoppen met inleggen. Bij BrightPensioen kun je jouw inleg elke maand aanpassen.

Een andere optie om je geld niet vast te zetten – maar wel in te leggen – is de volgende.

Overweging 4: inleggen op een tweede (beleggings)rekening

Image

Stel dat je op dit moment wél geld beschikbaar hebt om in te leggen, maar je twijfelt of je het vast wilt zetten voor je pensioen. Omdat je niet weet hoe de situatie er over een half jaar uitziet. Dan kun je bij Bright je geld ook eerst inleggen op een beleggingsrekening die je als buffer aanhoudt. Je mag namelijk twee rekeningen voor één lidmaatschap openen.

Dan wordt je geld wel belegd – in hetzelfde fonds – maar staat het nog niet vast. Op een later moment kun je het geld van je beleggingsrekening naar je pensioenrekening over laten zetten. Je houdt zo ook nog de mogelijkheid je geld op te nemen. Mocht de nood aan de man – of de vrouw – zijn. Hier lees je meer over deze optie.

Blijf kalm

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook dit is een algemeen beleggingsadvies. Beleggen doe je voor de lange termijn. Er zijn in het verleden vaker grote beurscrisissen geweest, zoals die van 2002 en die van 2008. Uiteindelijk herstelden de beurskoersen zich weer.

Wat doet Bright?

Wij beleggen de inleg elke maand, op vaste dagen. Hier houden we ons strikt aan. We doen niet aan timen of speculeren.

Wat belangrijk is dat we elke maand de portefeuille herbalanceren. Zo kochten we in februari en maart relatief meer aandelen dan obligaties, omdat aandelen toen harder in koers daalden. En toen in de maanden daarna de  aandelenkoersen weer stegen, profiteerde het fonds hier van. Daar hoef je bij Bright niks voor te doen: dat doen wij voor je.

Meer weten? Bekijk deze video van het webinar: Beleggen in tijden van crisis.