Naar blog overzicht
08 mrt 2024

Vrouwen die aan hun pensioen bouwen

Afbeelding van Redactie BrightPensioen Geschreven door Redactie BrightPensioen

Hoera! Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag om de vrouw te vieren. En ook een goede gelegenheid om de gelijkheid in ons land weer even onder de loep te nemen.

Want ook op het gebied van pensioen valt er nog veel te behalen. Er is een grote pensioenkloof tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers. Bij Bright zien we dat vrouwelijke zzp’ers jaarlijks gemiddeld 29% minder pensioen inleggen dan mannen. En van het totaal aantal leden bouwen 16% minder vrouwen pensioen op. 

Daarom staat Internationale Vrouwendag bij ons in het teken van het dichten van de pensioenkloof. Om vrouwen bewust te maken van hun pensioenopbouw. En hen aan te moedigen om (meer) in te leggen. Want te weinig opbouwen heeft grote gevolgen. Zoals een pensioengat, om maar iets te noemen.

Wij spraken twee Bright-vrouwen die hun pensioenverhaal met ons deelden. Véri (20) die aan het begin van haar carrière staat en Jolanda (60) die langzaam richting de AOW-leeftijd gaat. Hoe hebben zij de keuze gemaakt om pensioen te gaan opbouwen? En wat zouden zij andere vrouwen aanraden?

Het pensioenverhaal van Véri en Jolanda

Bright-lid Véri (20) is nu ruim een jaar bezig met haar pensioenpot opbouwen. Gesprekken met haar moeder en haar vriend hebben ervoor gezorgd dat ze hier nu al over nadenkt. Als ze later met pensioen gaat, wil ze mooie reizen maken en veel leuke dingen blijven doen. Daarom is ze al op jonge leeftijd bewust bezig met haar pensioenpot. Haar advies voor generatiegenoten: ”Begin direct met pensioen opbouwen zodra je begint met werken. Een klein verschil op je loonstrook nu maakt een groot verschil later.”

Bright-lid Jolanda (60) werkt al bijna 32 jaar als ondernemer. Tien jaar geleden is ze gestart met pensioen opbouwen. Een tikkeltje laat, vindt ze zelf. En haar advies voor vrouwen aan het begin van hun carrière is dan ook: “Begin op tijd. En maak vooral een bewuste keuze over je pensioen en denk er niet te makkelijk over.” Ook raadt ze aan te spreiden en verschillende financiële keuzes te maken. “Je kan ervoor kiezen om een deel te beleggen en een deel te sparen. Hiermee spreid je de risico’s.” En met pensioen gaan? Daar moet ze zelf nog lang niet aan denken! 

Voor de liefhebber: statistieken

58% van de Bright-leden is man tegenover 42% vrouw.

Image

De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen is nagenoeg gelijk en ligt op circa 40 jaar.

Internationale vrouwendag - leeftijd

Mannen leggen gemiddeld meer in: € 389 per maand, tegen vrouwen € 277.

Image

Het dichten van de pensioenkloof heeft dus nog een flinke weg te gaan. Maar het belangrijkste is vooral dat vrouwen genoeg opbouwen voor later. Bewustwording is daarom een goede eerste stap. Of je nu net als Véri aan het begin van je carrière staat of zoals Jolanda al iets langer op weg bent.

Weet jij of je genoeg pensioen opbouwt? Bereken het hieronder met onze pensioencalculator.

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

0
0
0
0
0
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.

Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met dit geld koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang de uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand

Koopkracht: €
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik jaar later begin?

€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. Hier lees je hoe de berekening en formule werkt.
De getoonde bedragen zijn een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. De indicatie is géén individueel advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Image
  • Image