10 maart 2021

Wat vul ik waar in bij de aangifte inkomstenbelasting 2020?

Leuker kunnen ook wij het niet maken… maar wel makkelijker! In deze blog geven wij jou een heldere uitleg waar je jouw inleg bij BrightPensioen kan doorgeven. Je jaaroverzicht(en) vind je in de online portal.

Wil je meer tips over de aangifte in het algemeen? Lees dan deze blog en meld je aan voor het Bright Academy webinar over de belastingaangifte. Gegeven door financieel expert Oskar Barendse.

Let op! Check de bedragen goed…

Wij geven trouw ieder jaar de ingelegde bedragen door aan de Belastingdienst, zodat zij deze alvast voor je kunnen invullen. Zowel voor je pensioenrekening (lijfrente) als eventueel je extra beleggingsrekening. Helaas blijkt het dit jaar al bij meerdere leden niet goed overgenomen te zijn door de Belastingdienst. Bij sommige klanten lijken de gegevens van 2019 te zijn gebruikt. Bij andere klanten is er niet eens iets ingevuld… Check de bedragen dus extra goed dit jaar!

Oké, daar gaan we

Uiteraard is de eerste stap; het openen van je aangifte inkomstenbelasting 2020.

Allereerst is het even belangrijk om te weten dat waar er op de aangifte “pensioen”, “Factor A” of “pensioenaangroei” staat, dit géén betrekking heeft op BrightPensioen. Dit gaat namelijk niet over lijfrente (hier een uitleg Factor A en pensioenaangroei).

Voor het doen van je aangifte met betrekking tot je pensioen bij Bright, klik je op “Uitgaven” en kies je voor “Uitgave voor lijfrente, alleen bij pensioen tekort”.

Image

Als het goed is staan er al gegevens ingevuld. Nogmaals! Check deze bedragen goed. Houd je jaaroverzicht ernaast. Staat er nog niks ingevuld? Dan vul je het rekeningnummer van je pensioenrekening in en het bedrag dat je in 2020 op je Bright pensioenrekening hebt gestort. Deze informatie vindt je op je jaaroverzicht in jouw Bright klantomgeving.

Image

Wanneer je alles hebt ingevuld, krijg je onderstaand scherm.

Let op! Bij de vraag: “hebt u in 2020 pensioen opgebouwd?”, vul je niet het pensioen in wat je hebt opgebouwd bij Bright. Dit heeft betrekking op pensioen dat je eventueel hebt opgebouwd bij een werkgever (tweede pijler).

Image

*bij het eerste punt “Nee” invullen indien je geen ondernemer was in 2019.

Wanneer je vorig jaar – naast je jaarruimte – ook reserveringsruimte hebt gebruikt, vul je dat op onderstaande manier in.

Heb je de Excel jaarruimte tool van Bright gebruikt? Dan staan die gegevens daar per jaar aangegeven en kun je deze per jaar overnemen.

Image

Als je alle jaren hebt ingevuld, kun je het ‘pensioengedeelte’ afvinken en kun je door met de rest van je aangifte. Succes!

Heb je ook een beleggingsrekening (box 3 rekening) bij Bright?

Deze geef je dan ook door bij de belastingaangifte. Als je inlogt in je portal met je beleggingsrekeningnummer, vind je daar je jaaroverzicht. In de aangifte inkomstenbelasting klik je bij “Bankrekeningen en andere bezittingen” (ook) “beleggingen” aan. Vervolgens kun je onder dat kopje (“beleggingen”) je beleggingsrekening bij Bright doorgeven en het bedrag op 1 januari 2020 (dit staat in je jaaroverzicht).

Vergeet je certificaten van aandelen niet door te geven!

Ieder Bright-lid ontvangt bij het inschrijven certificaten van aandelen. Deze tellen mee voor je box 3 vermogen. Deze geef je dus ook door bij de aangifte inkomstenbelasting bij “Bankrekeningen en andere bezittingen”, mits je voor 1-1-2020 klant was (anders telt het pas mee vanaf de volgende aangifte). Je vindt de waarde van je certificaten (dit is bedrag dat je doorgeeft) op het jaaroverzicht van je pensioenrekening.

Kom je er niet uit? Bel, mail of chat gerust met ons.

Meld je aan voor het belastingaangifte webinar met Oskar