Naar blog overzicht
01 feb 2023

Zo gebruik je het financieel jaaroverzicht van BrightPensioen

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Het financieel jaaroverzicht vind je onder “documenten” in de online portal. Dit overzicht gebruik je voor je aangifte inkomstenbelasting.

Belangrijk: wij geven deze gegevens ook door aan de Belastingdienst. Helaas horen we met enige regelmaat dat de Belastingdienst de gegevens niet correct overneemt. Controleer daarom altijd goed alle gegevens (zowel box 1 als box 3) aan de hand van jouw jaaroverzichten.

Jaaroverzicht pensioenrekening (box 1)

  • Je vult “Uitgaven lijfrenten en andere inkomensvoorzieningen – Inleg 2022” in bij de aangifte inkomstenbelasting bij “Uitgaven lijfrenten en andere inkomensvoorzieningen” in box 1.
Image

Verder zie je op het jaaroverzicht een specificatie van het opgebouwde vermogen op deze rekening. Waaronder de waarde, jouw inleg, eventueel inkomende waardeoverdrachten, het beleggingsresultaat en de instapvergoeding (verdeeld over vergoeding transactiekosten inkomend en bijdrage variabel vermogen).

Image

Jaaroverzicht beleggingsrekening (box 3)

  • Als je een beleggingsrekening hebt, moet je de waarde van je beleggingen op 1 januari 2022 aangeven als box 3 vermogen bij je belastingaangifte.
Image

Verder zie je op het jaaroverzicht een specificatie van het opgebouwde vermogen op deze rekening. Waaronder de waarde, jouw inleg, eventuele onttrekkingen (en de kosten daarvan), het beleggingsresultaat en de instapvergoeding (verdeeld over vergoeding transactiekosten inkomend en bijdrage variabel vermogen).

Image

Jouw certificaten van aandelen

Heb je ooit certificaten van aandelen ontvangen? Dit kun je terugvinden in de online portal onder “jouw certificaten”. Deze vallen in box 3. Als bedrag kun je hiervoor het bedrag dat je aan inschrijfgeld betaald hebt (€ 50 of € 100) opgeven.

NB: als je in 2022 of later lid bent geworden, dan hoef je de waarde hiervan niet op te geven bij deze aangifte. De peildatum voor de aangifte is namelijk 1 januari 2022.

Kom je er niet uit? Bel ons op: 020 – 70 70 540. Of plan een belafspraak.