Zo gebruik je het financieel jaaroverzicht van BrightPensioen

Afbeelding van Redactie BrightPensioen Geschreven door Redactie BrightPensioen

In februari zetten we het financieel jaaroverzicht in de online portal. Je vindt het terug onder “documenten” in “jouw overzicht”, zodra je inlogt. Heb je zowel een pensioenrekening als een beleggingsrekening dan heb je twee overzichten. Beide kun je gebruiken voor je aangifte inkomstenbelasting. In dit blog leggen we je uit hoe. 

Belangrijk: wij geven deze gegevens ook door aan de Belastingdienst. Het komt voor dat de Belastingdienst de gegevens niet correct overneemt. Controleer daarom altijd goed alle gegevens aan de hand van jouw jaaroverzichten.

Jaaroverzicht pensioenrekening (box 1)

Zie het voorbeeld hieronder. Het totaalbedrag dat je ziet staan bij “Uitgaven lijfrente en andere inkomensvoorzieningen – inleg” op pagina 1 vul je in de aangifte in bij box 1 (inkomen uit werk en woning), onder het kopje “Uitgaven lijfrenten en andere inkomensvoorzieningen”.

Image

Op pagina 2 op het jaaroverzicht vind je een specificatie van het opgebouwde vermogen op je pensioenrekening:

 • Waarde: het vermogen op je pensioenrekening aan het begin en einde van het jaar 
 • Inleg: het totaalbedrag dat je hebt ingelegd op je pensioenrekening
 • Inkomende waardeoverdrachten: pensioen dat je hebt opgebouwd via een andere aanbieder uit de derde pijler en hebt overgeheveld naar BrightPensioen
 • Instapvergoeding: voor elke storting die je doet berekenen we 0,07% (kostprijs). Zie ook de informatie over ons prijsmodel. Het gaat om: 
  • de vergoeding transactiekosten inkomend (0,05%) 
  • de bijdrage variabel buffervermogen (0,02%) 
 • Beleggingsresultaat: het verschil in waarde tussen het begin en einde van het jaar

 

Image

Jaaroverzicht beleggingsrekening (box 3)

Als je een beleggingsrekening hebt geef je de waarde van je beleggingen op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet op als vermogen onder box 3 (spaargeld en beleggingen) bij je belastingaangifte.

Ook bij het jaaroverzicht van je beleggingsrekening vind je op pagina 2 een specificatie terug van je opgebouwde vermogen: 

 • Waarde: het vermogen op je beleggingsrekening aan het begin en einde van het jaar 
 • Inleg: het totaalbedrag dat je hebt ingelegd op je beleggingsrekening
 • Instapvergoeding: voor elke storting die je doet berekenen we 0,07% (kostprijs). Zie ook de informatie over ons prijsmodel. Het gaat om: 
  • de vergoeding transactiekosten inkomend (0,05%) 
  • de bijdrage variabel buffervermogen (0,02%) 
 • Onttrekkingen: wat heb je opgenomen van je beleggingsrekening, of overgeheveld naar bijvoorbeeld je pensioenrekening? 
 • Uitstapvergoeding: stap je uit het LifeCycle Fonds, dan berekenen we 0,05% transactiekosten (kostprijs): 
 • Beleggingsresultaat: het verschil in waarde tussen het begin en einde van het jaar

 

Image

Jouw certificaten van aandelen

Heb je ooit certificaten van aandelen ontvangen? Dit kun je terugvinden in de online portal onder ‘jouw certificaten’. Deze vallen ook in box 3. Als bedrag kun je hiervoor het bedrag dat je aan inschrijfgeld betaald hebt (€ 50 of € 100) opgeven. Inmiddels worden er overigens geen certificaten van aandelen meer uitgegeven. Meer informatie hierover vind je hier

Dividend

Je hoeft geen dividendbelasting te betalen over het uitgekeerde dividend op je pensioenrekening. Dit komt doordat het om een geblokkeerde lijfrenterekening (box 1) gaat. 

Voor de beleggingsrekening (box 3) ontkom je niet aan de belasting, maar je kunt het terugkrijgen. Op het jaaroverzicht van je beleggingsrekening zie je hoeveel dividendbelasting er is ingehouden.

Image

Dit vul je in op jouw aangifte inkomstenbelasting. Vervolgens krijg je het dividend terug. Meer weten? Lees ons blog over dit onderwerp. 

Nog vragen over je jaaroverzicht(en)? Bel ons op: 020 – 70 70 540. Of plan een belafspraak.