Zzp’er? Zo benut je alsnog je fiscaal voordeel van 2019

Elk jaar mag je van de fiscus een flink bedrag in je pensioenpot stoppen. Belastingvrij! Dat levert je elk jaar lekker fiscaal voordeel op. Maar ja, we zitten al volop in 2020. En de deadline voor dit extraatje was 31 december 2019. Dus helaas pindakaas, je bent te laat.
Of toch niet???

Image

Alsnog je fiscaal voordeel van 2019 benutten
Door je oudedagsreserve om te zetten naar lijfrente

Als zzp’er kun je fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen. Via je jaarruimte of via de oudedagsreserve (FOR): de Fiscale Oudedagsreserve. De deadline voor je jaarruimte van 2019 was op 31 december. Maar voor je fiscale oudedagsreserve heb je nog tot 1 juli de tijd!

Door nu slim gebruik te maken van je oudedagsreserve kun je alsnog fiscaal voordeel over 2019 genieten. Je kunt namelijk je oudedagsreserve – of een deel ervan – op een lijfrenterekening storten; je pensioenrekening. Zo benut je alsnog je fiscaal voordeel van 2019.

Image
 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, heet de jaarruimte. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

  Er zit een grens aan de jaarruimte, omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen, door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt trouwens ook geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot bij BrightPensioen.

In een paar stappen geregeld

 • Bereken je oudedagsreserve

  Je kunt 9,44% van je winst uit onderneming reserveren voor de fiscale oudedagsreserve, met een maximum van € 9.218 (2020).

 • Reserveer de oudedagsreserve in je boekhouding

  Zodra je je fiscale oudedagsreserve hebt berekend, reserveer je dit in je boekhouding. Je kunt vervolgens je fiscale oudedagsreserve op een beleggingsrekening (bij Bright) storten. Je hoeft hier dan geen inkomstenbelasting over te betalen.

 • Stort je oudedagsreserve af als lijfrente

  Je kunt (een deel) van je oudedagsreserve op een pensioenrekening storten. Op die manier heb je alsnog fiscaal voordeel voor 2019. Je betaalt dan ook geen belasting over het eventuele rendement. Het kan dus slim zijn je fiscale oudedagsreserve af te storten op een pensioenrekening.

 • Cadeau van BrightPensioen

  Bij Bright krijg je een beleggingsrekening en een pensioenrekening voor één lidmaatschap!

De voorwaarden voor de fiscale oudedagsreserve

 • Alleen IB-ondernemers, zoals zzp’ers en mensen met een VOF kunnen gebruikmaken van de oudedagsreserve. DGA’s – ondernemers met een BV – kunnen alleen gebruik maken van de jaarruimte.
 • Om gebruik te maken van de oudedagsreserve dien je in 2019 minimaal 1225 uur te hebben gewerkt aan je bedrijf.
 • De oudedagsreserve is een boekhoudkundige reservering en het ‘vrijvallen’ – zoals dat heet – is een boekhoudkundige handeling. Doe dit daarom altijd in overleg met je boekhouder of accountant.
 • De deadline van de oudedagsreserve is 1 juli 2020.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Richt je dan op je jaarruimte van 2020.

Zorgeloos beleggen bij Bright

We beleggen je geld zo slim mogelijk. Door flink te spreiden, door voor 100% duurzaam te gaan, door te herbalanceren en door te kiezen voor de lange termijn.

Image

Hulp nodig? We helpen je graag

Heb je een vraag? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Of maak een afspraak. Dan bellen we je terug op een moment dat jou het beste uitkomt.

Image

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voordelen van de oudedagsreserve (FOR) afstorten als lijfrente?

  Als jouw oudedagsreserve (FOR) op een beleggingsrekening staat, wordt het eventuele rendement bij je inkomen geteld. Hier betaal je dus belasting over. Wanneer je jouw FOR afstort als lijfrente, hoef je geen belasting te betalen over het eventuele rendement.

  Zodra je de onderneming staakt (of met pensioen gaat), valt je opgebouwde oudedagsreserve in één keer vrij. Dit betekent dat je ook in één keer de belasting moet betalen over je gehele FOR. Wanneer je jouw FOR hebt afgestort als lijfrente, kun je jouw lijfrente laten uitkeren in periodieken. Daardoor hoef je niet de gehele belastingclaim in één keer te betalen.

 • Wanneer moet ik beginnen met geld opzijzetten voor mijn pensioen?

  Dat bepaal je zelf. Wel is het zo dat hoe eerder je begint, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks opzij moet zetten voor hetzelfde pensioen. Dat komt door het rendement-op-rendement effect. Daarom loont het om zo vroeg mogelijk te beginnen. Onze pensioenindicator laat zien wat een enorm verschil dit kan maken. Natuurlijk kun je tussendoor een poosje stoppen of wat minder inleggen als het even niet uitkomt. Dan rendeert je vermogen namelijk gewoon door!

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Schrijf jezelf vrijblijvend in. En open meteen een rekening.

 • Start met inleggen

  We beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Stuur het bij

  Elke maand kun je je inleg aanpassen of wat extra’s storten.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Wat maakt Bright uniek?

 • Heldere kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Coöperatief model

  Deelnemers hebben een stukje zeggenschap via de deelnemerscoöperatie.