Naar blog overzicht
31 mei 2023

Wat betekent de nieuwe pensioenwet voor zzp’ers en werknemers zonder pensioen?

Afbeelding van Kelly Simaela Geschreven door Kelly Simaela

Op dinsdag 30 mei 2023 is de nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen, aangenomen. Wat zijn de belangrijkste gevolgen van deze wet voor zzp’ers, DGA’s, ondernemers en mensen in loondienst zonder pensioen?

Het goede nieuws is dat de veranderingen vooral positief zijn. Op de verplichte AOV voor ondernemers – die ‘in de lucht hangt’ – na misschien…

1. Meer fiscaal vriendelijk opbouwen

Goed nieuws! Want in de Wet toekomst pensioenen is opgenomen dat de fiscale jaarruimte flink wordt vergroot. Dit betekent dat je veel meer fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. En veel meer belastingvoordeel kunt krijgen.

  • Het opbouwpercentage (de jaarruimte) gaat van 13,3% naar 30%. Ruim tweemaal zoveel dus!
  • Het inkomen waarover je pensioen (lijfrente) mag opbouwen is € 128.810.
  • Het maximum aan jaarruimte komt op € 34.550. Dat is flink meer dan dat het nu is.

Benieuwd naar wat jij fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor jouw pensioen? Gebruik dan onze jaarruimte tool.

Bereken jouw belastingvoordeel  

2. Sneller je pensioengat dichten

Je mocht altijd al je niet gebruikte jaarruimte van vorige jaren inhalen. Dat heet reserveringsruimte of inhaalruimte. Dit kon maar tot 7 jaar terug en er golden flinke beperkingen. Dit wordt met de nieuwe pensioenwet veel beter:

  • voor de reserveringsruimte mag je nu tot 10 jaar terug (in plaats van 7 jaar);
  • je mag per jaar maximaal € 38.000 inhalen (dit was 17% van de premiegrondslag met een maximum van € 8.065).

In totaal kan iemand dus maximaal € 34.550 plus € 38.000 = € 72.550 inleggen in een jaar.
Let op: dat geldt alleen als je zoveel ruimte in te halen hebt. Hoeveel dit is kun je met onze jaarruimte tool berekenen.

Mede n.a.v. ons opiniestuk dat de fiscale ruimte nog dit jaar vergroot moet worden – vanwege het afschaffen van de oudedagsreserve – heeft minister Schouten toegezegd dat de verhoogde fiscale ruimte met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 gaat gelden.

3. Langer fiscaal vriendelijk inleggen

Je mag nu ook in de derde pijler tot vijf jaar na AOW-leeftijd fiscaal vriendelijk blijven inleggen. Dit was voorheen tot AOW-leeftijd. Ook dit is gunstig. Er zijn steeds meer mensen die geen behoefte hebben om op de door de overheid vastgestelde datum (AOW-leeftijd) te stoppen.

4. Verplichting van de AOV voor ondernemers

Over (in ieder geval) één ding in de pensioenwet zijn de meeste zzp’ers minder te spreken… De verplichte AOV. Al is het alleen maar omdat deze maatregel niets met pensioen te maken heeft.

In de kamerbrief staat dat deze verzekering moet worden uitgevoerd door het UWV. Hier zitten veel haken en ogen aan, zo blijkt uit de reactie van het UWV zelf.

Wat te doen met mensen die al een AOV hebben? Komt er een opt-out? Of mensen die bijvoorbeeld via SharePeople een vangnet hebben? Wordt de wachttijd één of twee jaar?

Gezien de uitdagingen waar het UWV nu al mee te kampen heeft, is het duidelijk dat deze AOV er nog lang niet is. Pas op z’n vroegst per 2028. En misschien wel nooit…

Overleg met je financieel adviseur

Overleg met je boekhouder of financieel adviseur wat voor jou fiscaal het meest gunstig is. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om niet alles in het huidige jaar in te leggen, maar een deel door te schuiven naar een volgend jaar. Afhankelijk van hoe jouw inkomen valt.

Video: veranderingen door pensioenwet

Check ons filmpje! Hierin legt onze pensioenman Sjaak alles nog even uitgebreid aan je uit.

 

Benieuwd hoeveel jij opzij kan zetten met fiscaal voordeel? Download onze jaarruimte tool en bereken het gemakkelijk zelf. Iets meer hulp nodig? Plan een belafspraak. Wij helpen je graag op weg.

Direct beginnen? Meld je nu aan en begin direct met pensioen opbouwen. Zo regel je het slim voor later.

Word nu lid van BrightPensioen