7 mei 2014

BrightPensioen, de beleggingsinstelling die zich richt op pensioen voor zelfstandigen, bereikte vandaag de drie ton aan benodigde crowdfunding. Op naar de Autoriteit Financiële Markten voor een vergunning. Tien vragen aan mede-oprichter Karin Jakobsen.

Bright noemt zich de eerste pensioeninstelling voor zelfstandigen en is een initiatief van drie zelfstandigen, waarbij voormalig Alex-oprichter Peter Verhaar een toezichthoudende rol heeft. De beleggingsinstelling creëerde startkapitaal dankzij een geslaagde crowdfundingcampagne die vorige maand van start ging.

Drie ton binnen via crowdfunding, is dat genoeg?
Karin Jakobsen: “Nou, dat is de helft van het bedrag waarmee we willen starten. We hebben ruim 200 investeerders via crowdfunding aangetrokken. De drie oprichters, onder wie ikzelf, hebben er daarnaast ruim drie ton eigen geld inzitten. Ja, als het misgaat, dan gaat het pijn doen. Peter Verhaar, ons niet-uitvoerend bestuurslid, is ook een van de crowdfunders. We hopen eind dit jaar live te kunnen gaan. Met 3.000 deelnemers draaien we break even.”

Bright is een beleggingsinstelling. Jullie bieden geen verzekeringen aan zoals pensioenuitvoerders dat doen.
“Wij zijn geen verzekeraar en vinden het ook wel zo zuiver dat mensen in losse blokjes hun voorzieningen samenstellen. Mensen hebben vaak geen idee waar ze wat voor betalen. Als ze zaken bewust separaat afsluiten, hebben ze dat wel. Omdat we geen bank of verzekeraar zijn, mogen we net als een ppi ook geen rol spelen in de uitkeringsfase. Met het geld dat in de pot zit kunnen mensen op de gewenste pensioendatum een uitkering aankopen bij een bank of verzekeraar naar keuze.”

Wat is Bright meer dan het opbouwen van vermogen in de derde pijler?
“Natuurlijk kunnen zelfstandigen ervoor kiezen om een lijfrente af te sluiten of pensioen op te bouwen in eigen beheer. Maar dat is meer gedoe én het is vaak duurder. Het kostenaspect is het grootste verschil. Wij doen het voor € 210 per jaar. Daar bovenop komen de variabele beleggingskosten die in het lifecycle fonds gemaakt worden, en die berekenen we door tegen kostprijs. Die kosten dalen bovendien als het belegd vermogen in het lifecycle fonds groeit. In die zin zit er een solidair aspect in. Verder zijn er geen solidaire kenmerken, zoals het delen van risico’s onder de deelnemers, maar wel het aspect dat iedere deelnemer mede-eigenaar wordt.”

Organisaties voor zelfstandigen komen ook met een pensioenoplossing voor zzp’ers. Balen?

“Nee hoor, het wordt hoog tijd dat de zelfstandige wat te kiezen krijgt. Ik denk ook dat zij zich wat meer richten op wat we noemen de zzk’ers: zelfstandigen zonder keuze. Denk dan aan postbodes die worden geoutsourced en weer als zelfstandige worden aangenomen. Het is naar mijn gevoel meer een vakbondsinitiatief.”

Wie zien jullie dan als doelgroep?
“Wij mikken op het segment van zelfstandigen die minimaal € 30.000 per jaar verdienen. Denk aan de zakelijke dienstverlening en de culturele sector: van makelaars, IT-ers, consultants, coaches, tot regisseurs en partners van advocatenkantoren. Een andere belangrijke doelgroep zijn DGA’s, maar er melden zich ook al werkgevers die vragen of hun werknemers zich bij ons mogen aansluiten. Ze willen wel dat hun personeel pensioen opbouwt maar er verder geen omkijken naar hebben.”

Wie zijn jullie concurrenten?
“Dat zijn toch de bankspaarregelingen. Dat concept snappen mensen.”

Wie kwam met de naam Bright? 
“Wijzelf, de oprichters. Bright staat voor helder en voor slim. En we zochten een naam met een positieve link naar de toekomst: bright future!”

Wat voegt Peter Verhaar toe?
“Hij kan wat wij niet kunnen, en dat is goeie marketing bedrijven. Ik ben financieel analist, ik heb daar geen verstand van. Hij weet welke mensen te benaderen en aandacht te genereren. En was vanaf de eerste ontmoeting super enthousiast.”

Hebben jullie belang bij het (pensioen)intermediair?
“Wij gaan zelf geen advies geven en je hebt ook geen advies nodig om bij ons een rekening te openen. Tussenpersonen kunnen ons zien als een van de bouwblokjes om hun klanten van dienst te zijn.”

Heb je zelf je pensioen goed geregeld?
“Het gaat. Ik ben zelf ook jaren in loondienst geweest in zowel Nederland als Engeland. Mijn in Engeland opgebouwde aanvullende pensioen heb ik grotendeels zelf geregeld en komt straks bovenop een Engels staatspensioen, dus de tijd tot onze terugkomst naar Nederland heb ik redelijk goed afgedekt. Maar ik heb de afgelopen jaren met een opstartende onderneming ook niets opgebouwd, bovendien word ik door mijn vele buitenland jaren 25% gekort op mijn AOW. Dus het wordt tijd er ook in Nederland weer aan te gaan werken.”