WhatsApp
Naar blog overzicht
3 minuten
11 okt 2024

Bright beursupdate over september: een maand van herstel

Afbeelding van Tom Rooth Geschreven door Tom Rooth

De ontwikkelingen op de financiële markten in september werden sterk beïnvloed door renteverlagingen van zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve (FED), en door stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. De renteverlagingen van de ECB en de FED waren grotendeels verwacht, maar de beslissing van de FED om de rente met 0,5% te verlagen was een verrassing voor veel beleggers. Hierdoor daalden de rentes op staatsobligaties verder, wat leidde tot een positief rendement op Europese staatsobligaties

Buiten Europa en de VS trok China de aandacht, waar de overheid tegen het einde van september een groot stimuleringspakket aankondigde. Dit zorgde voor een enorme stijging van Chinese aandelen met ongeveer 25%. Dit had ook een positief effect op andere opkomende markten.

Daarnaast profiteerden andere Aziatische markten met uitzondering van Japan. De yen werd namelijk sterker door een renteverhoging van de Bank of Japan. Dit drukte de prestaties van Japanse aandelen, vooral in exportgerichte sectoren. 

Op 6 september ging het nog iets slechter toen grote beursindexen fors lager sloten nadat het langverwachte banenrapport voor augustus zwakte op de arbeidsmarkt benadrukte. Dit leidde tot onrust onder investeerders over wanneer de FED de rente zal verlagen. Dit werd echter snel de kop ingedrukt toen de FED op 18 september de rente met 0,5% verlaagde en de Amerikaanse aandelen op 19 september nieuwe record hoogtes bereikte.

Al met al was september een maand van herstel maar wel met tekenen van onzekerheid. Vooral in Europa. Beleggers blijven voorzichtig, ondanks de stimulerende maatregelen van centrale banken en overheden.

Duurzaamheidshighlight: 

In september 2024 sloot de laatste kolencentrale van het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat het land stopt met het gebruiken van kolen voor elektriciteit. Dit is een cruciale stap richting het verduurzamen van hun energievoorziening, onderdeel van het bredere doel om tegen 2050 klimaatneutraal te worden

Resultaat Bright LifeCycle Fonds:

De maand begon even iets minder voor het Bright Life Cycle fonds doordat de FED op zich liet wachten met een renteverlaging, desondanks herstelde het fonds zich en eindigde het positief. Met de opkomende markten aandelen die de grootste waardestijging ondervonden met 7,34%. Gevolgd door de Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die respectievelijk met 3,04% en 2,06% stegen. Ook Europese aandelen zijn gestegen en die eindigde met een groei van 1,51%. De obligaties hadden de kleinste stijging deze maand met 0,97%. 

Hierdoor eindigde het neutrale fonds met een groei van 1,96%. Het defensieve fonds deed het deze maand iets beter dan het neutrale fonds en sloot af met een stijging van 1,34%. 

De cijfers van de belangrijkste beleggingscategorieën ('asset classes') van het Bright LifeCycle Fonds op een rijtje:

  • Wereldwijde aandelen: 2,06%
  • Amerikaanse aandelen: 3,04%
  • Europese aandelen: 1,51%
  • Aandelen opkomende markten: 7,34
  • Green bonds: 0,97%

Een totaal overzicht van alle onderliggende beleggingen uit het Bright LifeCycle Fonds vind je op de pagina 'Samenstelling Bright LifeCycle Fonds'

Reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • MoneyView ProductRating Prijs vijf sterren
  • Certified B Corp logo
  • Trustpilot reviews

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.