18 maart 2022

BrightPensioen belegt niet meer in Rusland

Samenstelling Bright Lifecycle Fonds 2021

Naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kregen we de vraag of BrightPensioen ook in Rusland belegt. Dat was bij de start van de oorlog nog wel zo, maar sinds 9 maart niet meer.

Het Bright LifeCycle Fonds bestaat uit duurzame ETF’s en Greenbonds (ETF’s zijn ‘mandjes’ van aandelen of obligaties). Aangezien we uitsluitend duurzaam beleggen moeten deze ETF’s aan ESG (Environment, Social & Governance) criteria voldoen. Daardoor zaten er bij de start van de oorlog al nauwelijks Russische bedrijven opgenomen in ons fonds. Simpelweg omdat veel Russische bedrijven niet voldeden aan de duurzame eisen van het fonds.

Russische aandelen uit de index geschrapt

Bij het uitbreken van de oorlog waren in alleen de “iShares Emerging Markets ETF (welke voor ongeveer 12% uitmaakt van het Bright LifeCycle Fonds) Russische aandelen te vinden. 3 van de 187 bedrijven in deze ETF kwamen uit Rusland. Voor 9 maart was dus minder dan 0,1% van het Bright LifeCycle Fonds in Rusland belegd.

Sinds 9 maart is het Bright LifeCycle Fonds geheel niet meer in Rusland belegd. MSCI (het bedrijf dat de index samenstelt) heeft deze Russische bedrijven namelijk op 9 maart uit de index geschrapt. Dus ook van het kleine beetje Russische beleggingen zijn we inmiddels af.