WhatsApp
  • Hoe beperkt BrightPensioen het valutarisico?

    BrightPensioen belegt breed gespreid in bedrijven uit alle delen van de wereld. Dit betekent dat je ook in andere valuta belegt dan de Euro. Deelnemers leggen gedurende de opbouwperiode (bijvoorbeeld 25 jaar) maandelijks in tegen verschillende valutakoersen. Over de gehele opbouwperiode stap je dus in tegen de zogenoemde middenkoers. Op uitstap- of pensioendatum worden je beleggingen verkocht en heb je een pot met geld in Euro’s. De verkoopkoers kan op dat moment hoger of lager zijn dan deze middenkoers.

    Hedgen

    Eén van de mogelijkheden om dit risico af te dekken, is door derivaten te kopen en te verkopen. Dit wordt ook wel hedgen genoemd. Daardoor kun je zorgen dat je op pensioendatum ook tegen de middenkoers uitstapt. Aan hedgen zijn echter kosten verbonden. Hedgen voegt naar schatting zo’n 0,2% per jaar aan kosten toe.

    Hoe beperkt BrightPensioen dit risico?

    Vanwege de lifecycle van BrightPensioen, waarbij wij in tien jaar tijd in 120 maandelijkse stapjes het risico heel geleidelijk afbouwen, stap je uit tegen de middenkoers, omdat het gedeelte aandelenbeleggingen in deze periode halveert. De obligaties zijn immers in Euro’s. Daarmee creëren we effectief een soortgelijk effect als bij het hedgen, alleen zonder de kosten die aan hedgen verbonden zijn.

    Enkel voor het resterende deel van de aandelenbeleggingen loop je nog valutarisico. Hoe groot is dat risico? Op pensioendatum bezit je als klant bij Bright nog voor slechts 10% in USD beleggingen en voor maximaal 10% in overige (niet euro) valuta. Dus zelfs als de dollar zou halveren in waarde t.o.v. de gemiddelde valuta koers gedurende de gehele opbouwfase  – wat een buitengewoon extreem en onwaarschijnlijk voorbeeld is – dan is het uiteindelijke effect zo’n 5% minder pensioen. Tegelijkertijd kan het ook andersom zijn. Een pensioen wat 5% hoger uitpakt mocht de Euro halveren.
    Het is discutabel in hoeverre het afsluiten van extra valuta hedges daadwerkelijk bijdraagt aan het beperken van het werkelijke risico. Daarmee wegen voor ons de extra kosten niet op tegen het beperkte risico dat we hiermee zouden afdekken.

    Tenslotte kun je je nog afvragen in hoeverre je door dit hedgen niet aan het overcorrigeren bent voor valutarisico’s. We beleggen immers uitsluitend in grote, beursgenoteerde en veelal internationaal opererende bedrijven. Deze bedrijven dekken over het algemeen zelf hun valutarisico’s ook al af.

    Wij realiseren ons dat bovenstaande uitleg niet voor iedereen ‘gesneden koek’ zal zijn. Toch is het belangrijk te begrijpen waarom we welke keuzes maken in ons beleggingsbeleid.