Naar blog overzicht
3 minuten minuten
21 feb 2024

Grote pensioenkloof vrouwelijke zzp’ers

Afbeelding van Kelly Simaela Geschreven door Kelly Simaela
Afgelopen week kwam Bright-oprichter Karin Jakobsen in de media over de pensioenkloof. Want wat blijkt: Vrouwelijke zzp’ers bouwen aanzienlijk minder pensioen op dan mannelijke. 
Image

Dat meldt BrightPensioen, dat pensioenrekeningen aanbiedt aan zzp’ers. Uit cijfers blijkt dat de vrouwelijke zzp’ende klanten van BrightPensioen aanzienlijk minder (29%) inleggen dan mannen. Dit terwijl het verschil in uurtarief zo’n 13% is, bleek gisteren uit onderzoek van onlinebank Knab.

Karin Jakobsen, oprichter van BrightPensioen, verklaart het hoge verschil: “Allereerst komt dat natuurlijk door het lagere uurtarief. Als je minder verdient, kun je ook minder pensioen opbouwen. Daarnaast ontstaan er bij vrouwen pensioengaten door tijdelijk minder of niet werken, zoals bij een zwangerschap.

Ook is het nog steeds zo dat vrouwen vaker de zorgtaak op zich nemen dan mannen en minder gaan werken als ze kinderen hebben. Ook bij zzp’ers is dat het geval. Wat weinigen weten dat zzp’ers hier harder door geraakt worden. Dat is een wat technisch verhaal, maar het komt erop neer dat mensen die als zelfstandige in deeltijd werken minder voor hun pensioen kunnen inleggen dan mensen die in loondienst deeltijd werken. Al deze factoren zorgen ervoor dat de pensioenkloof nog groter is dan de inkomenskloof.”

Pensioen

Positief is wel dat zzp’ende vrouwen wel iets meer bezig lijken te zijn met hun pensioen dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. In november bracht Wijzer in geldzaken namelijk naar buiten dat Nederland – na Cyprus – de grootste pensioenkloof tussen mannen en vrouwen kent: vrouwen bouwen hier gemiddeld 40% minder pensioen op dan mannen. Dat percentage is met 29% bij zzp’ers wat lager, maar nog steeds groot.

Dat komt dus voor een groot deel omdat vrouwen vaker deeltijd werken dan mannen. „In Nederland speelt er nog steeds een traditioneel rollenpatroon, waarbij vrouwen minder uren betaald werk doen dan mannen”, zo vertelde Lisa Brüggen, hoogleraar financiële dienstverlening aan de Universiteit Maastricht en directeur van Netspar, in november aan Wijzer in geldzaken. „Bijna twee derde van de vrouwen werkt in deeltijd, onder de mannen is dit percentage slechts 28%. We weten uit onderzoek dat een groot deel van de vrouwen financieel afhankelijk is van de werkende partner”, vervolgt Brüggen.

Dat hoeft geen probleem te zijn als stellen hun hele leven bij elkaar blijven, maar in Nederland gaat zo’n 50% van de koppels uiteindelijk weer uit elkaar en dan is het zaak dat de pensioenen van beide partners eerlijk verdeeld worden. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat 75% van de stelletjes verwacht ’er qua pensioen wel uit te komen’, mochten ze beiden hun eigen weg gaan. Volgens Wijzer in geldzaken is dat echter te optimistisch: veel pensioengeschillen gaan volgens die organisatie juist over het verdelen van de pensioengelden bij echtscheiding.

Het gehele Telegraaf artikel lees je hier