8 september 2020

Jouw Bright pensioen staat veilig voor de vermogenstoets Tozo 3

Vanaf oktober 2020 kunnen zelfstandig ondernemers Tozo 3 aanvragen bij hun woongemeente. De coronasteun voor zzp’ers wordt verlengd. Voor deze derde tijdelijke overbruggingsregeling gaat naast een partnertoets ook een vermogenstoets gelden. Bij sommige Bright-leden speelt de vraag: valt mijn pensioen hier ook onder?

Bij de vermogenstoets wordt gekeken naar beschikbare geldmiddelen, voor zover nu bekend op de website van de Rijksoverheid. “Ondernemers met meer dan € 46.520 aan beschikbare geldmiddelen (zoals contant geld, bank- en spaarsaldi en aandelen, obligaties en opties e.d.) komen niet in aanmerking voor de Tozo 3. Ander vermogen, waaronder dat uit de eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspand, machines, zakelijke apparatuur en voorraden, wordt buiten beschouwing gelaten.”

Pensioen bij BrightPensioen

Bouw je pensioen op bij BrightPensioen? Dan doe je dit via lijfrentebeleggingsrechten. Dit is afgeschermd pensioen, omdat je er tussentijds (voor je pensioen) niet aan mag komen. Met als enige uitzondering; langdurige arbeidsongeschiktheid. Jouw pensioenpot bij BrightPensioen telt daarom niet mee voor de vermogenstoets voor Tozo 3. Je hoeft deze dus niet eerst ‘op te eten’, mocht je een aanvraag willen doen voor Tozo 3.

Heb je (ook) een beleggingsrekening bij Bright? Weet dan dat het vermogen op die beleggingsrekening wél meetelt voor de vermogenstoets. Dit valt namelijk onder “beschikbare geldmiddelen”.