20 februari 2019

Een koffiebar met apotheekfunctie, ergonomische ligwerkstoelen en rolstoelhellingen; is dat hoe onze kantoren er in de toekomst uitzien, als we door moeten werken tot 70, 80 of zelfs 100 jaar? In de hippe Amsterdamse flexwerkplek Collab, waar vooral twintigers en dertigers aan het werk zijn, is dit toekomstperspectief geschetst: senior spaces.

„Het project heeft als doel om mensen na te laten denken over ouderen op de werkvloer. Juist de twintigers en dertigers hier, want voor hen is dit later misschien realiteit”, zegt Anna Dekker van Studio Lonk. „Tegelijkertijd willen we het gesprek aangaan over ouderdom. Ouderen hebben ons juist veel te bieden met hun levenservaring. Met ons project willen we de dialoog stimuleren over hoe verschillende generaties het beste kunnen samenwerken.”

Dat we langer doorwerken en later met pensioen gaan is een gegeven. „We hebben nu vaak het idee dat het pensioen een beloning is na een leven lang hard werken”, zegt Sjaak Zonneveld van zzp-pensioenfonds BrightPensioen, partner van het project senior spaces. „Ik zou willen dat dit verandert. Waarom zou je wachten met dat Zwitserleven tot je oud bent? Ik denk dat het veel beter is om eerder al een tijd vrij te nemen. Maak die wereldreis of ga een tijd vrijwilligerswerk doen. Als je je werk leuk vindt, wil je helemaal niet stoppen. Een werkplek die fysieke ongemakken wegneemt, kan daarbij helpen.”

Lees het hele artikel in de telegraaf