Naar blog overzicht
2 minuten minuten
04 jan 2024

Lidmaatschap in 2024 via de inleg

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Vanaf dit jaar gaat BrightPensioen de kosten voor het jaarlijks lidmaatschap voor individuele deelnemers via de inleg verrekenen. Met als groot voordeel dat dit jaarlijks lidmaatschap – samen met de inleg – aftrekbaar wordt.

Als gevolg van verandering jaarruimte

De reden dat we tot nu toe jaar het lidmaatschap niet fiscaal vriendelijk via de inleg verrekenden, was dat je daardoor € 210 per jaar minder aan pensioen zou kunnen opbouwen. Het lidmaatschap zou in dat geval ten koste gaan van je – beperkte – jaarruimte van 13,3%. En dat zou op pensioendatum fors minder opleveren. Uit eerder onderzoek bleek dat veel van onze deelnemers hun fiscale jaarruimte maximaal wilden benutten.

Nu de jaarruimte van 13,3% naar 30% is gegaan zal (vrijwel) niemand deze ruimte elk jaar maximaal benutten. Daardoor is het interessant om het lidmaatschap via de inleg te verrekenen, zodat deze ook fiscaal vriendelijk is. Op deze manier kost het lidmaatschap netto tot wel 49,5% minder voor onze leden. Uiteraard afhankelijk van de belastingschaal waarin jouw inkomen valt.

Uit een inventarisatie onder onze leden reageerde 97,6% positief op de vraag of ze het lidmaatschap via de inleg wilden verrekenen. Daarom realiseren we dit vanaf 2024.

Geen factuur

Voorgaande jaren ontving je een factuur voor het jaarlijks lidmaatschap. Doordat dit nu met de inleg verrekend wordt, ontvang je geen factuur meer.

Uitzondering 1: werkgevers

Werknemers die via hun werkgever klant zijn, betalen geen lidmaatschap. De werkgever krijgt een jaarlijkse factuur voor de uitvoeringskosten. Dus voor hen geldt dit niet.

Uitzondering 2: alleen een beleggingsrekening (box 3)

Mensen die alleen een beleggingsrekening hebben (box 3), trekken hun inleg niet af van de inkomstenbelasting. Dat kan immers alleen met een pensioenrekening (box1).

Een mogelijkheid om het lidmaatschap toch aftrekbaar te krijgen is eenvoudig. Open gratis een pensioenrekening. Dat kan op deze pagina.