20 mei 2020

Waarom mei de beste maand is om met je pensioen te beginnen

Ondanks dat wij op onze vrijdagavond het liefst over pensioen praten, geldt dit helaas niet voor heel Nederland. Sterker nog, Nederlanders gaan nog liever naar de tandarts dan dat ze zich in hun pensioen verdiepen. En zelfs het doen van belastingaangifte wint het van pensioen, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Nederlanden. Maar nu de belastingaangifte dit jaar (als het goed is…) achter de rug is, is dit de beste maand om met je pensioen te beginnen.

Mei vs december

Er zijn twee maanden waarin de meeste nieuwe deelnemers zich bij ons aanmelden: mei en december. In mei is de belastingaangifte achter de rug en weet je exact wat je inkomsten van vorige jaar waren. En december? Dat heeft te maken met uitstelgedrag… Voor pensioen is 31 december namelijk de ‘deadline’ om je fiscaal voordeel niet te laten lopen.

Maar wat is nou slimmer? En waarom zou je niet wachten tot het einde van het jaar om dan nog even snel de fiscale jaarruimte te storten?

Waarom nu?

  1. Nu je weet hoeveel je vorig jaar hebt verdiend, kun je berekenen wat je jaarruimte is. Met onze jaarruimte tool bereken je dit simpel. Als je dit bedrag door acht deelt en maandelijks inlegt, kun je via een voorlopige teruggave direct maandelijks je belastig terugkrijgen van de Belastingdienst.
  2. Door maandelijks in te leggen, spreid je je risico. Dit omdat je iedere maand op andere beurskoersen ‘instapt’. Bovendien halen deelnemers die maandelijks inleggen ruim een half procent meer rendement, dan de mensen die jaarlijks inleggen.
  3. Een jaar later beginnen scheelt – afhankelijk van je leeftijd – zo’n 5 tot tot 10% pensioen! Dus omgekeerd levert acht maanden eerder beginnen met inleggen aan het eind van de rit een hoop extra op.

Laten we eerlijk zijn: rond de feestdagen heb je waarschijnlijk betere dingen te doen, dan je pensioen regelen. Dus streep “pensioen regelen” van je to-do-lijst, word lid van Bright en vraag direct geld terug via de fiscus.