Bereken nu je jaarruimte voor 2019

Download tool

Hoe wordt de jaarruimte berekend?

Bereken je jaarruimte voor 2019

Als je investeert in je pensioen wordt je beloond met belastingvoordeel. Het bedrag dat je maximaal kunt inleggen heet jaarruimte. Wij helpen je dit eenvoudig en snel te berekenen. We geven eerst een indicatie van hoeveel je maximaal kunt inleggen en hoeveel je aan belasting terug kunt krijgen. Daaronder vind je onze gratis jaarruimte tool om het exact te berekenen.

Alsnog fiscaal voordeel voor 2018 benutten?
Heb je je jaarruimte voor 2018 niet voor 1 januari 2019 gestort? Voor zzp’ers bestaat er echter een mogelijkheid alsnog fiscaal voordeel te benutten over 2018. Lees hier hoe.

Geef een indicatie van mijn maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2018?

Bij een inkomen van minder dan de AOW franchise (€12.275) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2019 is {{ annualSpaceCtrl.maxDeposit() | currency:"€":0 }}
Dit bedrag bestaat uit {{ annualSpaceCtrl.annualSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }} aan jaarruimte en {{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }} als je nog onbenutte jaarruimtes van de afgelopen jaren hebt.
Bij deze totaalinleg kun je tot {{ annualSpaceCtrl.taxBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }} aan betaalde belasting terugkrijgen.
 

Max. jaarruimte

Max. reserveringsruimte

Indicatie maximale inleg

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}
{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}

Indicatieve belastingteruggave

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}
{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}

Max. jaarruimte

Indicatie maximale inleg

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}

Indicatieve belastingteruggave

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}

Max. reserveringsruimte

Indicatie maximale inleg

{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}

Indicatieve belastingteruggave

{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 38,1%. Bij inkomens boven de € 68.507 met een percentage van 51,75%.

Wil je de exacte berekening maken? Download dan onze gratis jaarruimte tool.

Wat is de Jaarruimte?

De jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van de premiegrondslagDat is je bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente.

Deze AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. In 2018 is deze AOW-franchise € 12.275. Over jouw inkomen boven de € 12.275 mag je 13,3% fiscaal vriendelijk opzij zetten.

Stel dat je vorig jaar € 60.000 hebt verdiend. Dan is je jaarruimte (€ 60.000 – € 12.275) * 13,3% = € 6.347 per jaar, oftewel  € 528,91 per maand. Dit mag je aftrekken van de inkomstenbelasting van dit jaar. De jaarruimte is in 2019 gemaximeerd op € 12.678.

 

Wat is de Reserveringsruimte?

Je kunt je niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dit heet reserveringsruimte en deze is gemaximeerd. De reserveringsruimte mag niet meer bedragen dan 17% van de premiegrondslag (zie hiernaast). Daarnaast geldt een absoluut maximum van € 7.254. Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden is dit maximum € 14.322.

Wat je aan lijfrente stort, wordt weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte. Veel mensen hebben daardoor meer fiscale ruimte dan ze (op basis van alleen de jaarruimteberekening) denken.

Het berekenen van de reserveringsruimte is lastiger. De onderliggende percentages, grondslagen en maxima verschillen namelijk per jaar. Met de Excel tool van BrightPensioen is het echter een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar volgend jaar opnieuw gebruiken.

Hoeveel wil jij opbouwen voor later?

Pak snel je fiscaal voordeel!
Word Bright!

Word Bright!

Stap 1 - open een rekening

Binnen 5 minuten geregeld en altijd opzegbaar. Het lidmaatschap is de eerste twee jaar gratis totdat je € 3.000 aan vermogen bij Bright hebt opgebouwd.

Stap 2 - Kies je gewenste inleg

Kies hoeveel je eenmalig en/of periodiek wilt inleggen. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

Stap 3 - Inleggen

Maak je inleg over vóór 31 december zodat je je fiscaal voordeel van dit jaar niet mist.

Veelgestelde vragen

Handleiding jaar- en reserveringsruimte tool

De handleiding voor de jaarruimte en reserveringsruimte tool vind je hier.

Welke belasting kan ik terugvragen als ik bij BrightPensioen inleg?

Je kunt de inkomstenbelasting terugvragen over het totale bedrag dat je bij BrightPensioen op jouw pensioenrekening stort. Mocht jouw werkgever ook bijdragen aan jouw pensioenopbouw, dan kan je zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel gebruiken als aftrekpost in jouw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel je terug krijgt is afhankelijk van hoeveel inkomstenbelasting je betaalt.

Lees hier hoe je belastingvoordeel terug vraagt.

Wanneer en hoe vaak moet ik inleggen?

Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Wel is het zo dat maandelijks inleggen tot een gelijkmatigere ontwikkeling van jouw vermogen leidt dan per jaar inleggen. Je stapt immers maandelijks in bij verschillende beurskoersen. Als je één keer per jaar inlegt heb je geluk als de beurzen laag staan en pech als ze hoog staan. Uit oogpunt van risicospreiding is maandelijks inleggen het verstandigst.

Maar je kunt ook een combinatie van maandelijks en per jaar of kwartaal kiezen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag storten waarvan je zeker weet dat je dit kunt missen en aan het einde van het jaar, als je weet wat je inkomen geweest is, je jaar- en reserveringsruimte ‘afstorten’.

Je bent dus volledig flexibel bij BrightPensioen.

Hoe vraag ik het belastingvoordeel terug op mijn inleg bij BrightPensioen?

Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen (winst uit onderneming). De belasting die je over dit bedrag betaald hebt krijg je weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar. Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

 • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen op Mijn Belastingdienst” en log in met jouw DigID.
 • Ga naar “Inkomstenbelasting” en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
 • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
 • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder “Uitgaven“. Vink het vakje “Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort” aan.

 

 • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de belastingdienst. De ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

 

Nadat je de gegevens hebt ingegeven wordt de sectie ‘Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren’ geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

Let op: de vraag ‘Hebt u in 2017 pensioen opgebouwd’ heeft geen betrekking op BrightPensioen.

Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is heb je op voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

 

Wil je voor het komend jaar een voorlopige aanslag aanvragen en het belastingvoordeel maandelijks ontvangen? Bekijk dan deze beschrijving.

Meer weten?

Meld je nu aan voor een gratis webinar of event.

 • Mede-eigenaar

  Mede-eigenaar

  Bij BrightPensioen krijg je voor het inschrijfgeld (€ 100) aandelen BrightPensioen. Daardoor heb je zeggenschap en deel je mee in de winst.

 • Veilig

  Veilig

  BrightPensioen wordt nooit eigenaar van jouw geld. Dus wat er ook met Bright gebeurt: jouw geld blijft van jou.

 • Duurzaam

  Duurzaam

  We beleggen uitsluitend duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd dat dat meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000