22 oktober 2017

Deze week kwam de jaarlijkse hitparade van pensioenstelsels, de Mercer Global Pension index uit. “Nederlands pensioenstelsel nog steeds top” aldus het AD. Tegelijkertijd was het FD van mening dat het Nederlands pensioenstelsel juist niet langer top is. Googelen op ‘pensioenstelsel’ leverde bovenstaande tegenstrijdige artikelen op. Is ons stelsel nu top of juist niet? Een kleine toelichting.

De top-3

Nederland staat al jaren in de top 3 van de lijst van Mercer. Samen met Australië en Denemarken. Het belangrijkste punt waar Nederland op afwijkt ten opzichte van Denemarken en Australië – en van veel andere landen – is dat die landen al lang geleden zijn overgestapt van een collectief Defined Benefit stelsel (zoals Nederland dat heeft) naar een Defined Contribution stelsel waarbij deelnemers sparen voor een eigen, individueel pensioenpotje.

Nederland keert hoogste pensioenen uit 

De belangrijkste reden dat Nederland zo hoog staat is omdat we hoog scoren op adequaatheid. Oftewel: hoeveel inkomen houden gepensioneerden netto over ten opzichte van hun loon. Dat heet vervangingswaarde en die is in Nederland heel hoog. Sterker: Nederland keert de hoogste pensioenen uit ter wereld, toonde de OESO in haar laatste rapport aan. Niet de spreekwoordelijke 70% van het loon maar in Nederland hebben gepensioneerden een vervangingswaarde van meer dan 90%. Ter vergelijking: het gemiddelde van alle OESO landen is 53%…

Wat is goed?

Door hoge pensioenen uit te keren doet een land het goed in de ranglijst van Mercer. Maar voor wie is dat goed? Fijn voor de gepensioneerden, maar niet voor de mensen die werken. Die moeten immers die premies ophoesten. En dat we zoveel geld oppotten is ook niet goed voor onze economie. Het maakt ons kwetsbaar voor financiële crisissen.

De oplossing

De oplossing is een overgang naar een systeem waarin iedereen spaart voor zijn of een eigen pensioenpotje. En dit is precies wat ons nieuwe kabinet ook voorstaat. Denemarken en Australië hebben deze stap al jaren geleden gezet. En dan zal Nederland vermoedelijk de nummer 1 positie veroveren in het lijstje van Mercer. Voor wat dat lijstje waard is natuurlijk…