21 november 2014

Ondernemersplein

De laatste tijd – het zal niemand verbazen – Google ik nog wel eens op ‘ZZP’ en ‘pensioen’. Een paar weken terug stuitte ik zodoende op de website ondernemersplein.nl en las daar een artikel ‘Pensioenregeling voor ZZP-ers’. Daarin werd melding gemaakt van de komst van ‘een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel’ Op dat moment had ik nog niet in de gaten dat het een overheidswebsite betrof, en ik mailde of men ook de komst van BrightPensioen op de site wilde vermelden. Ik kreeg deze reactie:

Ondernemersplein.nl is een overheidswebsite. De informatie die ‘Antwoord voor bedrijven’ verstrekt, is overheidsinformatie over wetten en wetswijzigingen van het Rijk. Dat is de reden dat er geen melding gemaakt wordt van particuliere initiatieven.

Mijn reactie

Verbaasd over het feit dat een overheidswebsite één specifiek particulier initiatief noemt reageerde ik:

Het artikel op uw site heet ‘Pensioenregeling voor ZZP’ers’. Dit refereert dus naar een specifieke pensioenregeling. De regeling waarnaar gerefereerd wordt is een initiatief van FNV Zelfstandigen, FNV Bouw, ZZP Nederland en PZO Nederland. Dit is OOK een particulier initiatief. Het wordt uitgevoerd door Loyalis en InAdmin, dochters van APG. Het verbaasde me daarom dit als zodanig op een overheidswebsite te zien. Zeker ook omdat dit  andere initiatief zichzelf tot nu toe ook profileert als ‘iets dat door de overheid is geïnitieerd’. Dat is simpelweg niet waar. Dus om uitsluitend naar één initiatief te refereren is onterecht en in dit geval in het voordeel van onze concurrent. Het lijkt me niet dat de overheid op deze manier een ongelijk speelveld moet creëren.

Ondersteuning van de overheid

Hierop ontvingen wij – enigszins tot onze verrassing – onderstaand antwoord:

De grootste belangenorganisaties van zelfstandigen gaan vorm geven aan een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Het initiatief wordt ondersteund door de staatssecretarissen Weekers van Financiën en Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook is de Tweede Kamer hierover geïnformeerd. Via Ondernemersplein.nl geven wij hier aandacht aan. Wilt u uw initiatief ook ondersteund hebben door de betrokken staatssecretarissen? Postadressen vindt u op de site http://www.rijksoverheid.nl/ministeries.

Nou, ondersteuning van de overheid, dat wilden wij ook wel dus stuurden we ons verzoek. Het ministerie van Financiën reageerde prompt dat dit bij Sociale Zaken ligt en dat men ons verzoek door zou sturen. Sindsdien wachten we op de reactie van Sociale Zaken.

Lanceringsevenement ZZP-pensioeninitiatief

Deze week was het lancerings-evenement van het betreffende ZZP-pensioen initiatief van de vier ZZP-organisaties. Tot onze verrassing bleek dit evenement last minute omgedoopt te zijn tot ‘De ZZP Pensioendialoog‘. Hiermee werd in ieder geval de schijn gewekt dat dit evenement in het kader van de – door het kabinet georganiseerde – Nationale Pensioendialoog plaatsvond. Mevrouw Klijnsma zelf gaf acte de présence en dat gaf ons de kans haar deze brief te geven, met nogmaals ons verzoek voor dezelfde steun en we nodigden haar tevens uit voor de lancering van BrightPensioen.

Zelf een keuze maken

Zoals eerder aangegeven vinden wij het uitstekend dat ZZP’ers en andere zelfstandigen straks een keuze kunnen maken of ze bij het FNV-ZZP-PZO-initiatief of bij BrightPensioen willen gaan opbouwen. Beide initiatieven kunnen prima naast elkaar bestaan en zijn onderscheidend genoeg. Dat laten we zien in dit document. Alleen helpt het ons niet als één van deze initiatieven door de overheid ondersteund wordt.

RTL Nieuws

Gelukkig waren wij niet de enige die dit opviel. Een dag na het event vroeg Ilja Boelaars zich in zijn column voor RTL-Nieuws af of hier geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. En hij heeft deze vraag zelfs voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt. Den Haag heeft de column vermoedelijk ook gelezen want sinds vandaag is in het eerder genoemde ondernemersplein-artikel de regel: ‘Er komt een vrijwillige collectieve pensioenregeling…‘ vervangen door ‘Er komen vrijwillige collectieve pensioenregelingen…’

Nu maar afwachten wat de Autoriteit Consument en Markt ervan vindt. En wij wachten ondertussen geduldig af of mevrouw Klijnsma ook op onze uitnodiging ingaat…