Pensioenakkoord voor werkgevers: regel wél pensioen, in plaats van af te wachten
Eindelijk is het zover: de nieuwe pensioenwet is op woensdag 31 mei aangenomen door de Eerste Kamer. De wetswijziging staat gepland voor juli 2023.
Zowel voor werkgevers als werknemers en zzp’ers zal er door de nieuwe pensioenwet het een en ander veranderen. Toch zijn dit mogelijk minder ingrijpende veranderingen dan je nu denkt. In de wachtstand gaan is daarom zeker niet altijd slim (of nodig).
In het kort: het pensioenakkoord
Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers: de eerste pijler (AOW van de overheid), de tweede pijler (collectief werkgeverspensioen) en de derde pijler (individueel aanvullend pensioen). Door het nieuwe pensioenakkoord gaat het meeste veranderen bij die tweede pijler. Het pensioen in de tweede pijler wordt individueler en gaat meer meebewegen met de economie. Gaat het financieel goed, dan kan het pensioen worden verhoogd. Gaat het financieel slecht, dan kunnen pensioenen worden verlaagd. Pensioenen met een met een ‘vaststaande’ uitkomst, de zgn. uitkeringsovereenkomsten, verdwijnen.
Daarnaast gaat het nabestaandenpensioen flink op de schop. Die worden in het nieuwe stelsel allemaal ‘op risicobasis’. Het aantal dienstjaren is niet meer van belang.
Afwachten of niet?
We merken dat een aantal werkgevers in afwachting van de nieuwe wet even pas op de plaats maakt. Begrijpelijk, omdat de kans groot is dat de regeling over een paar jaar weer aangepast moet worden aan de nieuwe wet. Wat niet iedereen zich realiseert is dat er ook een alternatieve, laagdrempeliger manier is om je medewerkers met hun oudedagsvoorziening te helpen.
Als jij als werkgever niet gebonden bent aan een CAO, zoals de detailhandel, de zorg of de bouw, kun je ook terecht in de derde pijler van ons pensioenstelsel. Deze pijler kan goed aansluiten bij de wensen die je als bedrijf hebt. Het betreft hier individuele pensioenrekeningen met een grote mate van flexibiliteit.
Derde pijler kan een betere fit zijn
BrightPensioen is een voorbeeld van zo’n aanbieder in de derde pijler. Onze pensioenoplossing is in veel gevallen makkelijker, betaalbaarder, flexibeler en duurzamer dan een tweede pijler oplossing. Het mooie is: in de derde pijler gaan er minder dingen veranderen. En deze veranderingen zijn allemaal positief. In ieder geval geen zaken die voor jou als werkgever (straks) extra werk zullen opleveren, in tegenstelling tot regelingen in de tweede pijler.
De belangrijkste verandering: de ruimte om fiscaal vriendelijk in te leggen wordt flink groter. Alleen maar fijn voor jouw personeel, want zij mogen dan jaarlijks (veel) meer opzijzetten voor hun pensioen.
Niet verstandig om af te wachten
- Een goed pensioen staat hoog op het wensenlijstje van werknemers. Als jij niets hebt geregeld op pensioengebied, loop je kans talent mis te lopen. Of zelfs kwijt te raken.
- Hoe eerder jouw werknemers kunnen starten met hun pensioen, hoe meer plezier ze hiervan zullen hebben. Het financiële gevolg van uitstellen is groot. Wist je dat vijf jaar later starten wel 30% pensioen kan schelen?
- En niet geheel onbelangrijk: hoe fijn is het als je het regelen van pensioen van je to-do-lijst kunt strepen.
- Mocht je in de toekomst ooit van de derde pijler naar de tweede pijler willen overstappen, dan kan dat. Andersom is dat veel lastiger.
Conclusie: afwachten écht niet nodig
Wachten tot het nieuwe pensioenakkoord er is, is dus nergens voor nodig. Dat doet misschien zelfs wel meer ‘kwaad’ dan goed. Je hebt kans talent mis te lopen, bestaande werknemers kunnen minder pensioen opbouwen en het blijft maar op je to-do lijst staan.
Benieuwd naar onze moderne pensioenoplossing, die je nu al kunt regelen? Download hieronder ons whitepaper of plan een belafspraak. Wij helpen je graag op weg.
Download whitepaper voor werkgevers Plan een belafspraak (vrijblijvend)