Pensioenakkoord voor werkgevers: regel wél pensioen, in plaats van af te wachten

Er wordt al jaren gerept over het nieuwe pensioenakkoord. Inmiddels staat de wetswijziging gepland voor juli 2023. Mits het akkoord deze maand door de Eerste Kamer komt. Zowel voor werkgevers als werknemers en zzp’ers zal er door de nieuwe pensioenwet het een en ander veranderen. Toch zijn dit mogelijk minder ingrijpende veranderingen dan je nu denkt. In de wachtstand gaan is daarom zeker niet altijd slim (of nodig).

In het kort: het nieuwe pensioenakkoord

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers: de eerste pijler (AOW van de overheid), de tweede pijler (collectief werkgeverspensioen) en de derde pijler (individueel aanvullend pensioen). Door het nieuwe pensioenakkoord gaat het meeste veranderen bij die tweede pijler. Het pensioen in de tweede pijler wordt individueler en gaat meer meebewegen met de economie. Gaat het financieel goed, dan kan het pensioen worden verhoogd. Gaat het financieel slecht, dan kunnen pensioenen worden verlaagd. Pensioenen met een met een ‘vaststaande’ uitkomst, de zgn. uitkeringsovereenkomsten, verdwijnen.

Als jij als werkgever niet gebonden bent aan een CAO, zoals de detailhandel, de zorg of de bouw, kun je ook terecht in de derde pijler van ons pensioenstelsel. Deze pijler kan goed aansluiten bij de wensen die je als bedrijf hebt. Het betreft hier individuele pensioenrekeningen met een grote mate van flexibiliteit.

Derde pijler kan een betere fit zijn

BrightPensioen is een voorbeeld van zo’n aanbieder in de derde pijler. Onze pensioenoplossing is in veel gevallen makkelijker, betaalbaarder, flexibeler en duurzamer dan een tweede pijler oplossing. Het mooie is: in de derde pijler gaan er minder dingen veranderen. En deze veranderingen zijn allemaal positief. In ieder geval geen zaken die voor jou als werkgever (straks) extra werk zullen opleveren, in tegenstelling tot regelingen in de tweede pijler.

De belangrijkste verandering: de ruimte om fiscaal vriendelijk in te leggen wordt flink groter. Alleen maar fijn voor jouw personeel, want zij mogen dan jaarlijks (veel) meer opzijzetten voor hun pensioen.

Waarom het niet verstandig is om te wachten

  • Een goed pensioen staat hoog op het wensenlijstje van werknemers. Als jij niets hebt geregeld op pensioengebied, loop je kans talent mis te lopen. Of zelfs kwijt te raken. 
  • Hoe eerder jouw werknemers kunnen starten met hun pensioen, hoe meer plezier ze hiervan zullen hebben. Het financiële gevolg van uitstellen is groot. Wist je dat vijf jaar later starten wel 30% pensioen kan schelen?
  • En niet geheel onbelangrijk: hoe fijn is het als je het regelen van pensioen van je to-do-lijst kunt strepen.

Conclusie: afwachten is écht niet nodig

Wachten tot het nieuwe pensioenakkoord er is, is dus nergens voor nodig. Dat doet misschien zelfs wel meer ‘kwaad’ dan goed. Je hebt kans talent mis te lopen, bestaande werknemers kunnen minder pensioen opbouwen en het blijft maar op je to-do lijst staan.

Benieuwd naar onze moderne pensioenoplossing, die je nu al kunt regelen? Download hieronder ons whitepaper of plan een belafspraak. Wij helpen je graag op weg.

Download het whitepaper voor werkgevers

Plan een belafspraak (vrijblijvend)