20 februari 2019

De werkplekken bij TSH Collab in Amsterdam waren afgelopen vrijdag het decor van een kunstproject. Elementen van een ziekenhuis waren subtiel gemixt met de inrichting van de werkruimtes. Voedingssupplementen bij de koffiebar, een behandelstoel als bureaustoel, een roze rollator en wachtstoelen in de gang; zal onze toekomstige werkplek er zo uitzien?  

De ontwerpers willen de maatschappij aan het denken zetten. Niet voor niets, want het gaat om een proefontwerp van werkplekken met zorgfunctie, zegt interieurarchitect Celine de Waal Malefijt. „De dertiger van nu –zeker de jonge ondernemer– is waarschijnlijk op zijn 75e of 80e nog steeds aan het werk.”

“Op je 70e werken is wellicht makkelijker als je tussendoor een paar maanden vrij hebt genomen”, zegt Sjaak Zonneveld, commercieel directeur bij BrightPensioen. Hij hekelt de gedachte dat werken na je 67e een straf is, omdat doorwerken voor veel mensen ook energie geeft volgens hem. Pensioen zou daarom een bewuste en vrije keuze moeten zijn. Daarnaast stelt hij dat het pensioengeld beschikbaar zou moeten zijn wanneer het uitkomt. „Even een tussenpensioen van een paar maanden als je 39 bent, is ook fijn.”

Lees het hele artikel in het RD