21 juni 2018

Op 21 juni 2002, vandaag op de kop af 16 jaar geleden, vertrok ik naar Sydney voor een sabbatical. Het maken van een wereldreis stond bovenaan mijn bucketlist en na een reis van vijf maanden kon ik die wereldreis van die lijst strepen. En na terugkomst wist ik zeker: ‘Dit wil ik ooit nog een keer gaan doen’.

Sabbatical = tussenpensioen

En dat is gebeurd. Sterker: Ik heb inmiddels zelfs viermaal een sabbatical genomen. En het reizen heeft mijn leven totaal veranderd. Ik begon vrijheid op een andere manier te waarderen en tijdens mijn laatste sabbatical schreef ik daar een boek over: Het Nieuwe Werken aan je pensioen. En sindsdien heb ik het niet meer over sabbatical, maar over een tussenpensioen. Om mensen te laten inzien dat het misschien helemaal niet zo logisch is je dromen uit te stellen tot je pensioen.

‘Ja maar dat is voor mij niet mogelijk’

Dat hoor ik vaak als ik een lezing geef. Of: ‘Ja, jij hebt makkelijk praten’. Geen geld, een hypotheek, een gezin, een vaste baan zijn zo maar wat zaken die een sabbatical in de weg staan. Maar ik ben ervan overtuigd dat vrijwel iedereen een sabbatical kan nemen. Het vereist uiteraard geld, voorbereiding en het maken van keuzes. Maar als je wilt kan het. De afgelopen jaren heb ik regelmatig als spreker op events opgetreden om uit te leggen hoe je dit doet.

Webinar: Tussenpensioen? Een kwestie van doen!

Om te delen hoe ik dat heb gedaan, welke keuzes ik gemaakt heb, hoeveel geld je voor een tussenpensioen nodig hebt, hoe je dit eventueel met kinderen kunt doen, welke landen geschikt zijn en voor een boel handige tips geef ik maandag 25 juni om 20.00 uur √©√©nmalig een webinar ‘Tussenpensioen? Een kwestie van doen’.
Klik hieronder om het webinar terug te kijken.

Webinar “Tussenpensioen” terugkijken