8 december 2017

Bijna driekwart (74%) van de vrouwelijke zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. Ze scoren daarmee slechter dan de mannelijke zzp’ers waarvan overigens nog steeds het grootste deel (57%) niet weet wat fiscale jaarruimte is. Dit blijkt uit onderzoek* dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van BrightPensioen en Allianz.

 78% van de vrouwelijke zzp’ers die wel weet wat fiscale jaarruimte is, weet echter niet hoe ze dat kunnen berekenen (bij de mannen: 55%). Dat is opvallend omdat uit veel onderzoeken komt dat vrouwen vaak de financiële zaken thuis regelen. 53% van de vrouwelijke zzp’ers zegt dat hun accountant wel weet hoe de jaarruimte moet worden berekend (bij de mannen: 47%).

30% van de vrouwen (mannen: 23%) van de groep die wel weet wat fiscale jaarruimte is, heeft echter nog nooit haar jaarruimte berekend of laten berekenen.

Vrouwen schatten belastingvoordeel iets beter in dan mannen

Bijna alle zzp’ers (91%) schatten het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in. Maar minder vrouwen (87%) schatten dat te laag in dan mannen (94%).

 Karin Jakobsen, oprichter van BrightPensioen: “We hebben gevraagd hoeveel procent men denkt extra te moeten inleggen om hetzelfde resultaat te halen zonder het fiscale voordeel. Het juiste percentage is tot 50-60%. Maar 9% van de zzp’ers heeft dat goed. De rest denkt veel minder extra in te hoeven leggen. 24% denkt zelfs dat een extra inleg tot 10% al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen.”

Zzp’er laat veel geld liggen

Vrouwen hebben vaak een groter pensioengat omdat ze tijdelijk minder gewerkt hebben of even helemaal gestopt zijn met werken op het moment waarop ze kleine kinderen hebben. Maar voor zowel de vrouwelijke als mannelijke zzp’ers is op basis van dit onderzoek wel duidelijk dat ze door te geringe kennis veel geld laten liggen. Want de fiscale jaarruimte biedt de kans om fiscaal vriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Je krijgt allereerst de betaalde belasting terug over je inleg (en als je met pensioen gaat betaal je minder belasting door de zogenoemde omkeerregel). Daarnaast betaal je over deze pensioenpot geen vermogensbelasting.

Jakobsen: “Voor zzp’ers die starten met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel een belangrijke trigger. Dit weten we uit onderzoek onder onze bestaande deelnemers. Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Dit onderzoek toont aan dat een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp’ers onder de aandacht brengt, effectief zal zijn om dit probleem aan te pakken.”

Bijna de helft (49%) van de vrouwelijke zzp’ers denkt dat fiscale jaarruimte te maken heeft met hele andere zaken zoals de verhouding zakelijke – privé autokilometers of het berekenen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij de mannen is dit percentage flink lager 27%.

vrouwelijke zzp'ers

Alle resultaten in één handige infographic

Zelf jaarruimte berekenen? Man vindt dat makkelijker dan vrouw

Van de vrouwelijke zzp’ers die weten wat fiscale jaarruimte is, berekent 31% het zelf (man 38%).

18% van de vrouwen vindt het makkelijk te berekenen (man: 26%) en 13% vindt het moeilijk (man: 12%). Als zzp’er moet je voor een groot deel zelf zorgen voor je pensioen. Je hebt na pensionering natuurlijk recht op een AOW-uitkering, maar je moet zelf regelen dat je ook andere pensioeninkomsten hebt. De jaarruimte is het deel van je inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Naast de jaarruimte heb je de mogelijkheid de zogeheten reserveringsruimte te benutten. Je mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Zzp’ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2017 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te behalen.

BrightPensioen heeft handige tools waarmee je zelf kunt berekenen wat je jaar- en reserveringsruimte is:
Bereken jaarruimte en fiscaal voordeel

Sjaak Zonneveld werd op BNR Radio geïnterviewd n.a.v. dit onderzoek.
BNR Interview terugluisteren

* Onderzoek GfK ‘kennis jaarruimte’, november 2017, onder 511 zzp’ers, in opdracht van BrightPensioen en Allianz.

Wil je de gedetailleerde resultaten? Mail naar info@brightpensioen.nl