Waarom je nu al werk moet maken van pensioen (voor je medewerkers én voor jezelf)
Pensioen voelt voor veel werkgevers als iets voor later. Iets duurs, niet verplicht. En eerlijk is eerlijk: het lijkt ingewikkeld en vooral bedoeld voor grote bedrijven. Maar juist in een krappe arbeidsmarkt en met hoge verwachtingen van medewerkers is het slim om als werkgever pensioen serieus te nemen. Sterker nog, ook de Gen Z’ers op de werkvloer zien pensioen als één van de belangrijkste secundaire voorwaarden.
In dit blog lees je waarom pensioen belangrijk is voor je medewerkers, wat het jou als werkgever oplevert en hoe je het slim aanpakt.
Hoe belangrijk is pensioen voor de werknemer?
De meeste werknemers vinden dat de werkgever het pensioen (deels) hoort te regelen. Uit onderzoek van Business Insider en Indeed blijkt dat 93% van de werknemers pensioen als een van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden beschouwt. Daarmee scoort pensioen hoger dan flexibel werken, een dertiende maand of opleidingsbudget.
Werknemers verwachten dus dat jij meedenkt over hun toekomst. Als je dat niet doet? Dan haakt de werknemer of sollicitant misschien wel af en gaat naar de concurrent. En lopen je kosten voor werving weer op.
Waarom bieden bedrijven geen pensioen aan?
Volgens het onderzoek van BrightPensioen (2023) bieden veel bedrijven geen pensioen aan doordat regelingen in de tweede pijler als duur en inflexibel worden gezien. Vooral kleinere bedrijven en scale-ups hikken aan tegen de verplichtingen en complexiteit ervan.
Maar die beeldvorming verandert. Steeds meer werkgevers stappen over op pensioen via de derde pijler. Uit het onderzoek blijkt dat 68% van deze werkgevers de derde pijler eenvoudiger vindt dan verwacht, en 46% ervaart meer flexibiliteit dan gedacht. Dat maakt het een aantrekkelijke optie voor werkgevers die willen professionaliseren, maar nog niet willen vastzitten aan zware verplichtingen.
In een tijd waarin verloop duur is, is pensioen geen overbodige luxe, maar juist een slimme zet.
Wat levert een pensioenoplossing jou als werkgever op?
Meer dan je denkt. Werkgevers met een pensioenoplossing merken dat medewerkers loyaler zijn en langer blijven. Logisch ook: je bouwt samen aan iets op de lange termijn. Pensioen draagt bij aan vertrouwen, zekerheid en waardering.
Omdat de overheid het opbouwen van pensioen stimuleert, is het ook fiscaal aantrekkelijk voor de werkgever om een pensioenplan aan te bieden. Je betaalt geen sociale premies over pensioenpremies, maar wel over salaris. Dat maakt pensioen goedkoper dan een loonsverhoging. Bovendien kunnen medewerkers zelf extra inleggen, wat hun belastingvoordeel oplevert en jou als werkgever minder sociale premies kost.
Wanneer ben je er klaar voor?
In de start-upfase draait alles om overleven, productontwikkeling en het aantrekken van je eerste klanten. Een pensioenoplossing voelt dan misschien als iets voor later. Logisch. Maar zodra je bedrijf richting de scale-upfase beweegt, verandert het speelveld en wordt je gezien als een serieuze werkgever. Vermeld je in je vacature dat je een pensioenplan hebt? Dan heb je direct een streepje voor. Het straalt professionaliteit, stabiliteit en betrokken werkgeverschap uit. Precies wat nieuw talent zoekt in een groeiend bedrijf.
Je bent er dus klaar voor als je:
- een team hebt opgebouwd dat je graag wilt behouden;
- merkt dat goede kandidaten afhaken op arbeidsvoorwaarden;
- je je werkgeversmerk wilt versterken in een competitieve markt.
Welke vorm past bij mijn organisatie?
Je bent het meest flexibel met een pensioenoplossing in de derde pijler. Je kunt klein beginnen en de regeling mee laten groeien met je bedrijf. Er zijn betaalbare oplossingen beschikbaar, zonder zware verplichtingen of complexe administratie.
Daarnaast profiteer je van fiscale voordelen en kun je het plan zo inrichten dat het past bij jouw team en budget.
Kortom, een pensioenoplossing is niet alleen goed voor je medewerkers, maar ook voor jou als werkgever. Wacht dus niet tot je ‘groot genoeg’ bent. Pensioen is niet zomaar een kostenpost, maar vooral ook een strategische zet in je werkgeversbeleid.