5 januari 2019
Het beleggingsbeleid van BrightPensioen is gericht op een stabiele vermogensontwikkeling, waarbij we breed spreiden en verliezen zoveel mogelijk trachten te beperken. Het lange termijn doelrendement is 4% boven inflatie.
Resultaten 2018
2018 was een slecht beleggingsjaar. Met name het laatste kwartaal zorgde ervoor dat de beurzen dit jaar ‘in het rood’ gingen. De AEX eindigde ruim 10% lager dan aan het begin van het jaar. En de S&P 500 beleefde zelfs de slechtste decembermaand sinds 1931 met een verlies van ruim 9%.
Ook het Bright LifeCycle Fonds eindigde in 2018 in de min. Door het neutrale risicoprofiel bleef het verlies beperkt. Het rendement van het neutrale fonds van het Bright LifeCycle Fonds in 2018 was – 3,20%. Het defensieve fonds had een rendement van –1,87%.
Onderliggende beleggingen
In onderstaande grafiek laat de geïndexeerde rendementen (inclusief eventuele dividenden) zien van de onderliggende beleggingen (ETF’s) uit het Bright LifeCycle Fonds in 2018.
De zwarte lijn toont de koers van de Euro ten opzichte van de Dollar. Je ziet dat de Euro aan het eind van het jaar ca. 5% gedaald was t.o.v. de Dollar. Of: de Dollar is 5% gestegen t.o.v. de Euro.
(Zie hier de samenstelling van het Bright Lifecycle Fonds)
Met uitzondering van Emerging Markets, gingen de beleggingen relatief goed tot eind september. Op dat moment zaten we vrijwel op het doelrendement van inflatie + 4%. In het vierde kwartaal ging vrijwel alles naar beneden.
Niets doen
Bij een neergaande beurs hebben mensen de neiging aanpassingen te doen in hun beleggingen. Door bijvoorbeeld te switchen van risicoprofiel. Maar daardoor wordt juist het verlies verzilverd. Beter is om – zoals het gezegde luidt – ‘stil te blijven zitten als je geschoren wordt’. Oftewel: niet in paniek raken als de beurzen dalen. Na een dip komt altijd weer een herstel.
Wat brengt 2019?
Januari was een uitstekende beleggingsmaand waardoor het verlies van december weer werd goedgemaakt. Voor de AEX was het de beste januari sinds 1984 en voor de S&P 500 de beste januari sinds 1987. Omdat wij maandelijks herbalanceren kochten we in de laatste maanden van 2018 meer aandelen dan obligaties. Doordat de beurzen zich in januari fors herstelden realiseren we hierdoor een stukje extra rendement.
Wat kun je zelf doen?
Zoals je weet kun je bij Bright niet je beleggingen kiezen. Ook kun je je risicoprofiel aanpassen. Toch is er iets wat je zelf kunt doen om je risico zoveel mogelijk te spreiden. En dat is gespreid inleggen. Bij voorkeur maandelijks. Daardoor stap je zowel op goede en minder goede beursmomenten in en beperk je het risico.