WhatsApp
Naar blog overzicht
10 mei 2023

Bright beursupdate over april: een onrustige maand

Afbeelding van Redactie BrightPensioen Geschreven door Redactie BrightPensioen

April was allesbehalve saai en blijft daarmee in lijn met de beleggingsmaand maart ervoor. Deze beursmaand draaide om de invloed van het oliekartel, de Franse gele hesjes en een Amerikaanse bank. Lees hier hoe zij de koersen in beweging brachten.

Week 1: Olie op het vuur

De eerste handelsweek van april begon rustig. De meeste beleggers kwamen uit een emotionele rollercoaster waarin zij zich zorgen maakte over de stabiliteit van banken. Eenmaal gekalmeerd ontstond er toch weer rede voor paniek: de prijs olieprijzen waren plotseling gestegen. Dit kwam voornamelijk door de OPEC landen die samen in een oliekartel zitten. Zij bepalen het aanbod van olie en beïnvloeden zo de prijs.

Dit keer besloten ze om de olieproductie te beperken. Ze gaan er vanuit dat er wereldwijd een recessie komt en hun olievaten hierdoor niet kunnen verkopen. Spreekwoordelijk bracht dit olie op het (inflatie)vuur waardoor de prijzen stegen. De meeste producten worden namelijk (helaas) nog van aardolie gemaakt. En die kosten worden doorberekend aan de consument. Kortom, de eerste week van april begon slecht voor menig belegger.

Week 2: Terug naar de munt

Terug van weggeweest was de wisselkoers van de euro en de dollar. Vorig jaar was het groot nieuws toen de waarde van de dollar steeg en bijna gelijk was aan € 1. In economentaal wordt dit “pariteit” genoemd. Destijds was dit vooral slecht nieuws voor de Europeanen. Dat zag je terug in de Big Mac index. Daarin zie je de prijs voor een Big Mac per land. Met een zwakke euro is alle import een stuk duurder, een Big Mac dus ook.

De afgelopen maanden is de euro gelukkig een stuk sterker geworden. Dit kwam mede door de Amerikaanse inflatie die lager was dan verwacht. De verwachting was dat de Amerikanen de rente minder hoeven te verhogen waardoor de euro weer aantrekkelijker wordt. Je hoeft als Europeaan namelijk niet de zee over te steken voor een betere rentevergoeding voor je euro’s.

Het goede nieuws over de lagere Amerikaanse inflatie was van korte duur. De Europeanen besefte namelijk dat hun inflatie van andere aard is. Dit besef bracht de Europese aandelen in deze tweede week van april omlaag.

Toch keerde het enthousiasme op donderdag van deze tweede week, weer terug. Er zijn aanwijzingen dat de Amerikanen de rente toch niet zo veel meer hoeven te verhogen. Er zijn meer werkloosheidsuitkeringen aangevraagd en de producentenprijzen zijn wat ingezakt.

Week 3: Protest

In de derde week van april maakten bedrijven hun financiële resultaten van het eerste kwartaal bekend. Beleggers kijken hier extra kritisch naar om te voorspellen of er een recessie aankomt. Dit leidde tot voorzichtigheid, waardoor met name risicovolle aandelen daalden.

Daarnaast keken beleggers ook weer meer naar de centrale banken en hun beleid. Het is namelijk nog zeer onzeker of dat beleid effectief is. Zo kwam uit het Verenigd Koninkrijk de mededeling dat de inflatie nog 10,1% bedroeg in plaats van 9,8%. Een forse verhoging die ook de rente in Europa en daarmee de aandelenkoersen beïnvloedde.

Naast alle macro-economische cijfers moest Euronext Parijs zich ook nog bezig houden met fysieke ongeregeldheden. De Franse beurs had last van pensioendemonstranten. De laatste maanden vond er namelijk veel ophef plaats over de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

De Franse beurs lijkt een gekke plek om daarover te demonstreren. Maar de voorzitter van de Franse vakbond Sud-Rail zei dat grote beursbedrijven in deze situatie, geen steentje willen bijdragen aan het sociale stelsel. Daar valt wat voor te zeggen. Al kan er ook een demografische reden gevonden worden. Heel West-Europa vergrijst, en dan is het makkelijk om een bouc émissaire (zondebok) aan te wijzen.

Week 4: Groene winstcijfers, rode koersborden

Ook in de laatste week van april publiceerden veel bedrijven hun winstcijfers. Zo boekte Nestlé, de Zwitserse concurrent van Unilever, een stevige winst. Ze konden de duurdere productiekosten namelijk makkelijk doorrekenen aan de consument. De consument blijft immers boodschappen doen. Ook fastfoodketen McDonalds deed het goed met haar hamburgers. Want als de portemonnee sneller leeg raakt, is de verleiding groot om te kiezen voor een euroknaller in plaats van een duur stuk zalm in de supermarkt.

Tussen alle positieve winstcijfers door kwam de Amerikaanse First Citizens Bank met negatieve kwartaalcijfers naar buiten. De cijfers lieten zien dat er miljarden dollars de bank uit vlogen en dat de bank veel noodleningen moest afsluiten om dit te kunnen behappen. Genoeg reden om de bankaandelen weer te verkopen voor daghandelaren. De opbrengsten daarvan belegden ze vervolgens weer in ‘veilige’ obligaties.

Tot slot

Ondanks alle groene winstcijfers zijn de meeste beleggers nog pessimistisch. Veel beleggers vertalen de winstcijfers in een hogere inflatie. Als bedrijven hun hogere kosten zonder moeite kunnen doorschuiven naar de consument dan blijft de inflatie ‘te hoog’ (hoger dan 2%).

De hamvraag is: tot hoever kunnen bedrijven gaan? Bedrijven die actief zijn in een sector met veel concurrentie kunnen de kosten niet altijd 1-op-1 aan de consument doorberekenen. Het is afwachten wat de centrale banken in petto hebben. Die bepalen begin mei in hoeverre de rente omhoog gaat. Is 25 basispunten genoeg of moeten we toch denken aan 50 basispunten?

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Het fonds ging deze maand vele kanten op, maar bleef vervolgens dicht bij huis. Het neutrale fonds (wat meer bestaat uit aandelen) daalde met -0,05% en het defensieve fonds steeg met 0,26%. Hieronder zie je het verloop van de aandelen en obligaties binnen ons fonds:

In de grafiek zie je onder andere:

  • De kwartaalcijfers die troost brachten voor de meeste aandelen op 17 april en 28 april.
  • De aandelen van opkomende landen hadden het zwaar te verduren op 21 april toen recessievrees heerste op de markten.
  • De green bonds die in de meeste gevallen een negatieve correlatie hadden met aandelen.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.