WhatsApp
Naar blog overzicht
13 apr 2023

Bright beursupdate over maart: een grillige markt

Afbeelding van Redactie BrightPensioen Geschreven door Redactie BrightPensioen

De maandresultaten lijken een rustig beeld te schetsen. Maar schijn bedriegt: het was een behoorlijk onrustige maand, zoals beleggingsmaand februari ook al was. Afgelopen maand verschoof de aandacht van de centrale bank naar de commerciële banken. Het vertrouwen dat mensen in banken hebben, daalde enorm. Twee banken kwamen in de spotlights door mismanagement.

Week 1: Meevallers

Begin maart werden de inflatiecijfers van de Eurozone bekendgemaakt. Deze waren hoger dan analisten voorspeld hadden. Toch was er geen paniek bij beleggers. Zij verwachtten namelijk een nóg hoger cijfer, gebaseerd op de hogere inflatiecijfers die een paar dagen eerder werden gepresenteerd door een aantal EU-landen. Een meevaller.

Aan de andere kant van de oceaan bracht een Amerikaanse centrale bankier ook kalmte op de markt. De bankier deelde zijn voorkeur voor kleine rentestapjes van 0,25%, zodat de economie niet ontwricht zou raken. Hier reageerden beleggers goed op.

De onzekerheid op de markt laat zien hoe gevoelig beleggers zijn voor elk klein beetje (goed) nieuws.

Week 2: bank run terug van weggeweest

Die positiviteit werd snel uitgewist door Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank. Tijdens zijn halfjaarlijkse hoorzitting bij het Amerikaans senaat, gaf hij aan dat de economie het de laatste maanden beter deed dan verwacht. Hij zou niet schromen om het tempo van de renteverhogingen op te voeren, als de economische data niet verandert. Een heel ander geluid dan de kleine rentestappen waar eerder over gesproken werd.

Het weekeinde bracht nog meer zorgen met zich mee. Dit keer kwam Silicon Valley – de smeltkroes voor hoog-getalenteerde tech ondernemers – in het nieuws. Niet vanwege verslavend algoritmes of Spartaanse werkculturen, maar met hun banktegoeden. Het ‘gratis’ geld van de afgelopen jaren (lees: geen rente) maakte dat die ondernemers veel leenden. En dit geld stalden zij bij de Silicon Valley Bank (de SVB). Voor de ondernemer een fijn idee; voor de bank een last.

Waarom? Door de snelle stijging van de rente klopten ondernemers weer bij de bank aan voor geld. Iets waar de SVB geen rekening mee had gehouden. Zij belegden een groot deel van dit geld in langlopende obligaties en deze waren in marktwaarde gedaald. Als bank wil je deze liever niet verkopen. Maar het lukte de SVB ook niet om het geld ergens anders vandaan te halen. Dit veroorzaakte een ‘bank run’: teveel klanten die tegelijkertijd hun geld wilden opnemen. Vele SVB-klanten brachten hun spaargeld naar een andere bank. Veel financiële aandelen gingen vervolgens onderuit.

Week 3: Besmettingsgevaar

De tegoeden van de Silicon Valley Bank worden gedekt door de overheid en de centrale bank was bereid om alle obligaties van de SVB over te nemen. Dit zorgde voor een enigszins rustige opening van de markt op maandag. Ook was de inflatieverwachting in Amerika precies volgens verwachting. Dat gaf beleggers het gevoel dat er geen grote renteverhoging aan zat te komen.

Op woensdag ging het toch mis, door een leegloop bij Credit Suisse: een Zwitserse bank met meer dan 500 miljard euro op de balans. Iets groter dan ABN AMRO, en net wat kleiner dan de Rabobank.

Credit Suisse lag al enkele maanden onder vuur door een witwasschandaal, onenigheid in het bestuur en problemen in hun jaarverslag. Elk schandaal zorgde voor uitstroom van geld. Op 15 maart was de waarde van een aandeel Credit Suisse gedaald met 30%. De Zwitserse Centrale Bank gaf Credit Suisse een noodlening, maar beleggers vergeleken dat met Hansje Brinker: het jongetje dat in 1850 zijn vinger in een lekkende dijk stak. Een oplossing voor de korte termijn, welke uiteindelijk niet zou helpen.

Ook andere banken kregen klappen te verduren. Beleggers vroegen zich af: wat is de volgende bank die omvalt? De Europese Centrale Bank wilde deze speculatie stoppen. Dat lukte hen door niet van koers te veranderen. Zoals aangekondigd verhoogden ze de rente met 50 basispunten. Maar een renteverhoging is nooit zonder gevolgen: zwakke banken die hun renterisico’s niet afdekken kunnen in de problemen raken. Zoals gebeurde met de Silicon Valley Bank.

De renteverhoging had wel het gewenste effect, want de Europese beurzen stegen fors. De Europese bankiers gaven aan vertrouwen te hebben in hun banken en samen de akelige inflatie te willen bestrijden.

Week 4: Zwetende oksels

In het weekend voor week 4 kreeg de Zwitserse bank UBS ook een rol in het Credit Suisse verhaal. Op aanraden van de Zwitserse autoriteiten werden zij verleid tot een overname van Credit Suisse. Om de rust in de markt terug te krijgen, stuurde de Zwitserse overheid aan op een deal vóór de beursopening van week 4. De deal werd gemaakt en voor het ‘kleine bedrag’ van 3 miljard euro nam UBS hun concullega Credit Suisse over.

Toen maandag de beursgong luidde, bleek de redding van Credit Suisse geen impact te hebben. Beleggers vertoonden een vecht-of-vluchtreactie en de koersen van banken bleven dalen.

Toch keerde de rust terug. Beleggers beseften dat de meeste lijken al uit de kast waren. En er is tot nu toe ook geen dieperliggend probleem gevonden, zoals dat in 2008 wel het geval was met de kredietcrisis.

Later in de week verschoof de aandacht naar de Amerikaans Centrale Bank. Zij verhoogden de rente met 25 basispunten. Geheel volgens plan. Het bracht de beurzen weinig in beweging en dat was een goed teken na alle tumult. Het zorgde ervoor dat de beurs weer een beetje opkrabbelde.

De week sloot af met nieuws over de Deutsche Bank. Doordat de bank in het verleden meerdere schandalen heeft gehad, vreesden beleggers dat dit de volgende zwakke schakel zou zijn. Uit vrees verkochten beleggers massaal hun aandelen van de bank, een echte verkoopgolf. Alle overige financiële aandelen gingen ook onderuit.

Week 5: Rust in de tent

De laatste handelsweek begon optimistisch. De eerdere paniek leek verdwenen. Aandelenbeleggers zien het glas halfvol en verwachten een langzame rentestijging door de eerdere onrust onder de banken. De centrale banken spreken vertrouwen uit in de bankensector en geven aan de hardnekkige inflatie onder de knie te willen houden. Wereldwijd trokken de koersen bij en waren deze stabiel.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Hoewel het een onrustige maand was, liet de eindstand lijken alsof er niet zoveel gebeurt was. Ook ons Bright LifeCycle Fonds bleef redelijk stabiel. In maart steeg het neutrale fonds met 0,48% en ons defensieve fonds steeg met 0,86%.

In de grafiek zie je onder andere:

  • een grote val naar beneden op 10 maart, toen het nieuws naar buiten kwam dat Silicon Valley Bank omviel;
  • de vrezen rondom Credit Suisse, op 15 maart;
  • een opkrabbelende lijn na 15 maart, omdat beleggers een veilige haven vonden in obligaties.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.