WhatsApp
Naar blog overzicht
08 jun 2023

Bright beursupdate over mei: schommelingen met een zonnig einde

Afbeelding van Redactie BrightPensioen Geschreven door Redactie BrightPensioen

Mei was net als beleggingsmaand april een maand vol gebeurtenissen. Denk aan de ondertussen welbekende renteverhogingen en aan het Amerikaans schuldenplafond dat onhoudbaar is. Maar ook de grote vraag naar chips die in al onze elektrische apparaten zitten, zorgde voor veel rumoer.

Week 1: Kwakkelende banken en hoge rente

De maand begon met de Dag van de Arbeid, een internationale dag waarop veel landen een vrije dag hebben. Ook de beurzen zijn op deze dag gesloten. De grootste en belangrijkste beurs in Azië was wel open: de Tokyo Stock Exchange. Niet alleen belangrijk omdat grote Aziatische bedrijven genoteerd staan op deze beurs, maar ook vanwege het tijdsverschil. De beurs in Tokio opent om 2 uur ’s nachts Nederlandse tijd. Europese handelaren checken de ochtend voordat zij beginnen, altijd hoe het ervoor staat in Azië.

Deze week was de Tokyo Exchange nog belangrijker, omdat er weer onrust was ontstaan rond banken. Dit keer dreigde regiobank First Republic om te vallen, maar deze werd op het nippertje gered door een overname van Amerikaanse bank JP Morgan. Dit gebeurde in het weekend, en dus was Tokyo de eerste beurs die reageerde op deze overname. De Aziatische handelaren reageerden opgelucht, en dat bracht tijdelijk rust op de markt.

Daarnaast spraken de voorzitters van de centrale banken deze week over de stand van de inflatie en hun rentebeleid. De Amerikanen verhoogden de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 5,00% en 5,25%. Wellicht is dit de laatste rentestap in korte tijd, maar de Amerikanen zijn er nog niet over uit. Ook de Europeanen verhoogden de rente met 25 basispunten naar 3,25%. Nog geen reden voor een pauze want de inflatie in Europa is helaas nog niet genoeg ‘getemd’.

Desondanks sloten de beurzen de week af met winst. Dat kwam mede door de VS, waar het aantal banen is toegenomen. Dit wijst op een gezonde economie.

Week 2: Bills, bills, bills

Gelukkig is het niet altijd kommer en kwel op de beurs. Veel, met name Europese bedrijven presteren beter dan hun winstprognoses. Ook de afgelopen weken was dit het geval.

Waar dit aan het begin van het jaar zorgde voor een enorme boost op de beurs, werd er nu slechts beperkt gereageerd op de positieve winstcijfers. Dit komt waarschijnlijk doordat er nog te veel zorgwekkende signalen zijn. Denk aan een mogelijke recessie of het Amerikaanse schuldenplafond.

Dat laatste is een grens voor de maximale uitstaande schuld van de Verenigde Staten. Het plafond is ingevoerd in 1917 na de Eerste Wereldoorlog en is sindsdien al 78 keer verhoogd. Ondertussen is de schuld explosief gestegen en verlopen de onderhandelingen over een mogelijke nieuwe verhoging stroef. Dit kan betekenen dat de Amerikaanse overheid haar rekeningen niet meer kan betalen, met alle gevolgen van dien.

Het gemengde nieuws over winstcijfers en het Amerikaanse schuldenplafond zorgde uiteindelijk voor een week met weinig uitschieters.

Week 3: Verbroken records

De derde week begon beter. President Joe Biden sprak woensdagavond zijn vertrouwen uit in een snelle oplossing voor het schuldenplafond. De dag erna, op Hemelvaartsdag, waren er signalen dat er een akkoord bereikt zou worden. Handelaren reageerden hier verheugd op. Dat goede nieuws konden ze wel gebruiken op een dag dat de rest van werkend Nederland vrij had.

Verder was er nog meer goed nieuws voor beleggers: de gasprijs daalde tot onder de 30 megawattuur. De laatste keer dat dit gebeurde was in juni 2021, en dat zijn positieve signalen voor een lage inflatie.

Al dat goede nieuws zorgde voor een instroom van geld naar aandelen. Verschillende indices (zoals de AEX) bereikten hun recordhoogte. De Duitse DAX behaalde zijn hoogste punt ooit. De Japanse Nikkei 225 bereikte zijn hoogste punt sinds 1990. Onze AEX brak ook het jaarrecord. Dit is een mooi voorbeeld van de gekte rond financiële markten. Want laten we eerlijk zijn, wie had dit verwacht na een rampzalig 2022?

Week 4: De VS failliet?

Het eerdere optimisme dat ontstond toen Joe Biden zijn vertrouwen uitsprak over het schuldenplafond, verdween al snel. De tijd tikt door en zonder enige tekenen van een akkoord. Dit zorgt ervoor dat kredietbeoordelaars twijfelen aan de triple A-status die ze aan het land geven.

De laatste keer dat dit gebeurde was in 2011, toen de Amerikaanse overheid nog maar enkele uren had om een akkoord te bereiken. Dit leidde opnieuw tot dalende koersen. Toch was er ook weer goed nieuws uit de technologiesector.

Chipbedrijf Nvidia maakte bekend dat de vraag naar chips simpelweg niet bij te houden is. Door de komst van ChatGPT is de vraag naar kunstmatige intelligentie enorm vergroot. En daarmee dus ook de vraag naar chips. Dit zorgde voor een waardestijging van het chipbedrijf van 25%. Dit maakte het chipbedrijf in een klap 1.000 miljard dollar waard (1 biljoen euro). Een geruststellende gedachte, aangezien dit bedrijf deel uitmaakt van onze beleggingen.

Verder eindigde de week toch met winst. Opmerkelijk genoeg zorgde nog een ander chipbedrijf, Marvell Technologies, weer voor een stijging van de aandelen in de technologiesector. De reden? De resultaten van het bedrijf waarmee ze hun omzetdoelstellingen overtroffen.

Tot slot: denk aan de lange termijn

Hoewel de beurs zich deze maand herstelde, is een dalende beurs niet per se slecht. Je koopt meer aandelen en obligaties voor dezelfde inleg. Dit is een geruststellende gedachte als je nog veel pensioen moet opbouwen. En de verwachting is dat dalende aandelen uiteindelijk weer zullen stijgen. Daarom is het altijd slim om gespreid in te leggen en niet in paniek te raken bij een daling.

Beleggen levert pas op lange termijn vruchten af. Helaas leven we in een tijd waarin kortetermijndenken overheerst. Hierdoor wordt te veel belang gehecht aan gebeurtenissen die zich nu afspelen op de financiële markt en te weinig aan kansen voor de lange termijn.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

De beleggingen in het fonds stegen geleidelijk aan het begin van deze maand. Beleggers reageerden voornamelijk op nieuws over het rentebeleid, de banken en het Amerikaanse schuldenplafond. Daarnaast waren er ook positieve verrassingen uit de chipsector, waarbij veel bedrijven hun winstprognoses overtroffen.

Het neutrale fonds, dat voornamelijk uit aandelen bestaat, steeg met 0,49%, en het defensieve fonds steeg met 0,49%. Hieronder zie je het verloop van de aandelen en obligaties binnen ons fonds:

In de grafiek zie je onder andere:

  • Op 18 mei stegen de aandelen fors door nieuws over een mogelijk akkoord over het schuldenplafond.
  • Op 24 mei werd duidelijk dat dit nog niet het geval was en dat de tijd begon te dringen, met scherpe dalingen als gevolg.
  • Vervolgens begonnen de aandelen weer te stijgen door verrassend goed nieuws uit de chipindustrie.
  • De green bonds werden niet erg beïnvloed door alle hectiek, maar kregen wel een kleine klap toen er geruchten waren over een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond. Beleggers verplaatsten hun activa van obligaties naar iets riskantere aandelen.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.