6 december 2022
Bright beursupdate over november: houdt de beursrally stand?
In november leefden de beurzen op. Het is de tweede maand op rij waarin een stijging te zien is in het Bright LifeCycle Fonds. Ofwel: een beursrally! Zo’n ‘rally’ zagen we eerder dit jaar ook al even, maar dat was toen van korte duur.
Week 1: China zet deur op een kier
Begin deze maand trok de VS kort de aandacht. Zij verhoogden de rente voor de vierde keer dit jaar. Alles om de sticky inflation tegen te gaan. Het doet denken aan een stuk kauwgom onder je schoenzool. Je komt er maar lastig vanaf! Een renteverhoging (zoals Amerika dus deed) zou moeten helpen. Maar het echte effect hiervan op de inflatie, zie je pas terug over negen tot twaalf maanden. Afwachten dus.
Handelaren waren maar weinig verrast. Zij keken vooral naar China. Daar is het strenge coronabeleid een belangrijke drijfveer voor de economie. Maar de Chinese president Xi Jinping liet het zero-covid touw wat vieren. Minder streng beleid betekent dat de economie weer geleidelijk open kan. En China is geen onbelangrijke speler in de markt. China’s economie (in BBP) is vorig jaar – ondanks corona – groter geworden dan die van de EU.
Week 2: lege overheidsportemonnee in de VS
In de tweede week van november ging de aandacht terug naar de VS, vanwege de tussentijdse verkiezingen. Dit is een belangrijk event. De uitslag bepaalt wie de meerderheid heeft in het congres. En een eventueel nieuw congres kan leiden tot nieuwe overheidsuitgaven. Vandaar dat dit veel effect kan hebben op de financiële markten. 17 van de 19 verkiezingen zorgt voor stijgende beurskoersen in de maand erop. Maar die vlieger ging deze keer niet op. De overheidsportemonnee is namelijk leeg, sinds de historische steunpakketten van Biden tijdens de pandemie.
Toch ging de aandelenmarkt vooruit half november, omdat het Amerikaanse inflatiecijfers 0,15 procentpunt lager uitviel dan verwacht. Dit was voldoende voor optimisme in de markt. De NASDAQ bijvoorbeeld (een mandje van tech aandelen) steeg met 7%. Eén van de grootste dag stijgingen ooit.
Week 3: op adem komen
In de derde week werd een adempauze ingelast. Even geen aankondigingen van centraal bankiers of inflatiecijfers. Het was al druk genoeg met Thanksgiving Day en Black Friday. Dit zorgde voor kleine plusjes in de markt en een weekwinst van tussen de 1% en 2%.
Week 4: obligaties leveren (weer) wat op
Maar een deukje is snel gemaakt en dat gebeurde de laatste week. Het vertrouwen in de markt werd licht geschaad. Diverse Chinese demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen het covid-beleid en er waren nieuwe corona uitbraken. Dit soort gebeurtenissen kunnen effect hebben op (het herstel van) de Chinese economie. Het is de twee na grootste economie ter wereld en heeft daarom veel invloed. Toch bleken de markten veerkrachtig. De Europese inflatiecijfers die minder hoog uitvielen dan verwacht, speelden hier ook een rol in.
Verder konden de obligatiemarkten rekenen op meer aandacht van beleggers. Nieuwe obligaties bieden namelijk eindelijk weer couponrente aan (vergoeding voor het uitlenen van geld). Dit komt door de snelle renteverhogingen van de centrale bankiers. Interessant voor beleggers en de obligatiekoersen stegen. Dat deed de markten goed.
Het effect op het Bright LifeCycle Fonds
Terug naar ons fonds. Het neutrale fonds steeg met 3,38% en ons defensieve fonds steeg met 2,31%. Hieronder zie je hoe de ETF’s het deden:
Het effect van een minder strikt covid-beleid in China zie je bijvoorbeeld goed terug op 7 november. iShares EM SRI ETF steeg daar met 4,92%. Enkele dagen later, op 10 november, zie je een piek door het lagere inflatiecijfer vanuit de VS. Daarna is er de 'adempauze', dat is de vlakke lijn half november. Behalve bij de Emerging Markets ETF. Die ging vanwege de zachte aanpak van Amerikaanse centrale bankiers juist omhoog (richting de 10%). De landen in de Emerging Markets ETF zijn sterk afhankelijk van de VS wat betreft hun economie. Als de Amerikanen de rente minder snel verhogen, dan verliest de Amerikaanse dollar aan waarde. En dat is gunstig voor deze landen die vaak lenen in Amerikaanse dollars. Een mooi voorbeeld van waarom spreiden tussen regio's zo belangrijk is.
Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.
De voordelen van Bright beleggen
-
Duurzaam
Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.
-
Herbalanceren
Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.
-
Breed gespreid
Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.