17 maart 2021

Bright en de SFDR (in jip-en-janneketaal)

Vorige week ging belangrijke nieuwe regelgeving van de EU live: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR moet ervoor zorgen dat beleggers (meer) inzicht krijgen in hoe duurzaam beleggingsfondsen zijn. Beleggingsfondsen moeten hier verplicht over gaan rapporteren. Wij zijn er blij mee! ImageWant zo komen we weer een stapje dichterbij een eerlijkere, transparantere en duurzamere financiële wereld.

Ook voor Bright, als beleggingsinstelling, gelden deze regels. Informatie over onze duurzame beleggingen, onze beleggingsstrategie, de samenstelling van onze portefeuilles… Dat stond al online en is inzichtelijk voor zowel leden als niet-leden. Wel hebben we natuurlijk gekeken waar we nog meer konden vertellen, uitleggen, aanvullen en linken.

Licht- en donkergroene beleggingen

Wij beleggen uitsluitend duurzaam. In lichtgroene beleggingen (ESG-beleggingen) en donkergroene beleggingen (greenbonds). Wij hebben géén grijze beleggingen. Lichtgroen staat voor beleggingen die ESG (Environmental, Social & Governance) en SRI (Socially Responsible Investing) kenmerken promoten dan wel bevorderen. Met donkergroen beleggen wordt impact beleggen bedoeld, zoals onze greenbonds.

Waarom Bright niet volledig donkergroen belegt? Dat heeft te maken met onze spreidingseisen en rendementscriteria. Simpeler gezegd: met alleen donkergroene beleggingen kunnen wij op dit moment (nog) niet voldoende spreiding halen over verschillende regio’s en sectoren. Dit is heel belangrijk voor een gezond beleggingsbeleid, een gezond rendement en om (te grote) risico’s te beperken. Wij hebben natuurlijk wel de ambitie om hier stappen in te blijven zetten. Richting een volledig klimaatneutrale en maatschappelijk verantwoorde portefeuille, die ook qua spreiding en rendement gezond is.

Op onze pagina over duurzaam beleggen lees je meer.

Bright en de SFDR

De SFDR zoals die nu gestart is, zien wij als een eerste stap. Beleggingsinstellingen moeten vanaf 10 maart een helder en compleet beleggingsbeleid, beloningsbeleid en prospectus hebben. Inclusief onder andere specificatie van de wel of niet duurzame beleggingen (lichtgroen, donkergroen, grijs) en eventuele duurzaamheidsrisico’s. Onze vind je in ons documentencentrum.

Volgend jaar wordt er inhoudelijk nog (veel) meer bekend over de SFDR. Bijvoorbeeld hoe beleggingsfondsen moeten gaan monitoren en rapporteren. Daar wordt op dit moment nog invulling aan gegeven door de EU. Zodra dit bekend wordt (door de EU) en ook gepubliceerd wordt (door de fondsen waar wij in beleggen), delen wij dit natuurlijk op onze website.

Duurzaam = slim en slim = duurzaam

Duurzaam beleggen is trouwens ook slim beleggen. En met slim beleggen bedoelen wij: breed gespreid, tegen lage kosten (daarom beleggen wij tegen kostprijs), voor de lange termijn en zonder te veel (onnodig) risico te nemen.

Als je dit combineert, duurzaam beleggen en slim beleggen, kun je én een mooi rendement halen én je geld investeren in een duurzame toekomst.