5 oktober 2018

Zo krijg je zzp’ ers aan pensioen. Zonder te verplichten.

Het Nibud maakt zich zorgen dat in de toekomst steeds meer zzp’ers in financiële problemen gaan komen doordat ze te weinig pensioen hebben opgebouwd. Daarom komt het Nibud met een voorstel waarin zzp’ers verplicht worden pensioen op te bouwen. Wij delen de zorg van het Nibud, maar verplichte pensioenopbouw druist in tegen de bewuste keuze van de meeste zzp’ers om ondernemer te worden. Maar dat betekent niet dat er niets gedaan kan worden.

Stap 1: Voorlichting over fiscaal voordeel

Uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK blijkt 63% van de zzp’ers niet te weten niet wat fiscale jaarruimte is. En maar liefst 91% onderschat dit voordeel. Terwijl het belastingvoordeel de belangrijkste trigger is aan pensioen te doen. Dit weten wij uit ervaring: elk jaar verwelkomen we in december een groot deel van onze nieuwe deelnemers. Vlak voor de deadline voor het storten van de jaarruimte. Als het ‘Den Haag’ echt ernst is moet het eerst de fiscale voordelen van pensioen voor zzp’ers eens onder de aandacht brengen.

Stap 2: Makkelijker en aantrekkelijker maken

We zijn het met het Nibud eens dat het voor zzp’ers lastig kan zijn voor pensioen te sparen. En ook dat het makkelijker en aantrekkelijker is nu geld uit te geven in plaats van het apart zetten voor later. Het Nibud stelt voor om het automatisch te maken, in combinatie met een opt-out. Daar zijn we het mee eens. We hebben er zelfs een concreet voorstel voor…

Oplossing: Fiscale Oudedagrekening

Pensioen opbouwen kan voor de zzp’ er (bijna) net zo makkelijk gemaakt worden als voor een werknemer. Door deze te koppelen aan de BTW aangifte die de zzp’er elk kwartaal doet. Geen ingewikkelde berekeningen: je ziet direct hoeveel je maximaal mag inleggen en je krijgt direct het voordeel doordat er minder omzetbelasting betaald hoeft te worden.

  • Ieder kwartaal mag je een bepaald percentage van de netto winst fiscaal vriendelijk op een oudedagrekening storten.
  • ‘Automatisch’ via de aangifte omzetbelasting die de zzp’er elk kwartaal doet.
  • Dit staat standaard ‘aan’, maar de zzp’ er kan kiezen voor ‘opt-out’.
  • De zzp’er wordt direct (fiscaal) beloond voor zijn spaarzame gedrag.

Uitleg Fiscale oudedagrekening

Stap 3: maak het minder vast

Een belangrijke drempel voor zzp’ers om hun geld definitief vast te zetten is het ontbreken van een sociaal vangnet. De zzp’er moet zelf een buffer achter de hand houden voor onvoorziene omstandigheden. De zzp’er wil daarom wel een potje voor later opbouwen, waar in geval van nood eerder aanspraak op gemaakt kan worden. Sinds 2016 kunnen zzp’ers eerder aan hun pensioengeld komen als ze langdurig arbeidsongeschikt zijn. Deze mogelijkheden zouden verruimd moeten worden: er kunnen immers meer redenen zijn dat het inkomen van een zzp’er wegvalt.

Conclusie

Er valt duidelijk nog veel te winnen met voorlichting, het makkelijker maken van pensioen voor zzp’ers en het verruimen van de opnamemogelijkheden. Los van de juridische complicaties stuit verplichten op veel weerstand. Laten we daarom eerst het ‘laaghangend fruit’ plukken.