6 juli 2015

Het-nieuwe-werken-aan-je-pensioenDe komende maanden schrijf ik columns voor Doen&Later. Daarmee wil ik mensen op een andere manier naar pensioen laten kijken en over pensioen laten denken. In dit blog – geschreven vanuit mijn camper, ergens in het noorden van Spanje – laat ik zien dat je ook op een heel andere manier aan je pensioen kunt werken.

Moderne pensionado

Als veertiger wijk ik af van de gemiddelde camperbestuurder. Die is over het algemeen 65-plus. Inderdaad: het vooroordeel van de pensionado met camper klopt behoorlijk. Ook is mijn camper een stuk kleiner dan de rijdende paleizen waar mijn gepensioneerde mede-camperaars mee rondreizen. Wat zij niet weten is dat ik ook al een pensionado ben. Maar dan een moderne pensionado.

Tussenpensioen

Ik stop elke paar jaar tijdelijk met werken en neem dan een poosje ‘tussenpensioen’. Dan ga ik bijvoorbeeld reizen. Waarom zou je dat ‘zwitserlevengevoel’ uitstellen tot je AOW leeftijd? Als je op wat jongere leeftijd gaat reizen is je lichaam fysiek tot meer in staat dan wanneer je 65-plusser bent. Uit ervaring weet ik dat Antarctica bezoeken of Uluru beklimmen op je 70ste niet ideaal is en dat je dat beter op jongere leeftijd kunt doen. Bovendien is reizen op jongere leeftijd vaak goedkoper, omdat je met minder luxe genoegen neemt.

Het Nieuwe Werken aan je pensioen

Deze manier van leven noem ik ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’. Hierbij bepaal je zelf welke periodes je werkt en welke periodes je een poosje met (tussen)pensioen gaat. Dit vergt wel discipline: discipline om geld opzij te zetten voor zo’n (tussen)pensioen. En in mijn vorige blog legde ik uit ik waarom het lastig is geld opzij te zetten voor later. De opbrengst laat zich namelijk lang op zich wachten. Maar omdat de ‘beloning’ bij een tussenpensioen veel eerder komt dan bij het traditionele pensioen, is geld hiervoor opzij zetten – in ieder geval voor mij – een stuk eenvoudiger.

Langer doorwerken

Door mijn leven op deze manier in te richten bouw ik minder traditioneel pensioen op. Voor mij begint dat traditionele pensioen waarschijnlijk niet op mijn 67ste. Maar mijn doel is ook niet om te stoppen op een bepaalde leeftijd. Zoals ik in mijn eerste blog schreef: werk doen dat je energie geeft en dat je hopelijk zo lang mogelijk kunt blijven doen, zou een van de belangrijkste doelen in het leven moeten zijn. Door kunnen en mogen werken na AOW-leeftijd is dan ook geen armoe maar een zegen. En ik hoop dat ik gezegend ben m et een lang werkzaam leven.

Risicospreiding

Door aan ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ te doen, doe je ook nog eens aan risicospreiding. In mijn tweede blog schreef ik dat pensioen een levensjarenloterij is. Als je geluk hebt leef je lang, maar als je pech hebt maak je je pensioen niet eens mee of slechts een paar jaar. En wie weet ben je dan niet fit genoeg meer om te gaan reizen. Of om die andere dingen te doen waar je altijd al van droomde. Want je hoeft natuurlijk niet te gaan reizen. Maar stel je dromen niet uit. Door al eerder van je ‘pensioen’ te genieten, spreid je het risico. De ervaringen die je tijdens een tussenpensioen hebt opgedaan neemt niemand je meer af. Ook magere Hein niet.