Overstappen van zzp pensioen aanbieder? Dat kan hier >

28 november 2019

Koppel pensioenopbouw zzp’er aan omzetaangifte.

Ook de OECD meent dat Nederland zzp’ ers moet verplichten voor hun pensioen te sparen. Naar schatting krijgen zzp’ ers een pensioen dat 60 procent lager is dan dat van iemand in loondienst. BrightPensioen komt met een beter voorstel. Koppel de pensioenopbouw van de zzp’ er aan de omzetaangifte. Zodat elke zzp’ er  (semi)automatisch voor zijn pensioen kan sparen.

  • In plaats van zelf die ingewikkelde jaarruimte te moeten berekenen ziet de zzp’ er bij de aangifte direct hoeveel er maximaal mag worden ingelegd.
  • In plaats van achteraf de betaalde belasting terug te moeten vragen, betaalt de zzp’ er op voorhand minder belasting.
  • Het kan standaard ‘aan staan’ maar eenvoudig ‘uit’ gezet worden (opt-out).

Op deze manier wordt het een stuk eenvoudiger en wordt de zzp’er direct beloond met het fiscaal voordeel. Een voordeel waarvan de meesten zzp’ers nu niet op de hoogte zijn.

Een extra stimulans zou het verruimen van de mogelijkheid het vermogen aan te spreken in geval dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij crisis-situaties. Een zzp’ er heeft immers geen recht op inkomen wanneer er geen opdrachten zijn.

In de media

Diverse media hebben in het verleden al over dit voorstel bericht:

We noemen de oplossing fiscale oudedagsrekening. Het combineert de voordelen van de FOR met de voordelen van lijfrente. Best of both worlds. Een gedetailleerde uitleg vind je hier.

Zo werkt de fiscale oudedagsrekening