Nieuwe wetgeving voor zzp’ers op komst?
Bright is aangesloten bij de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Via de VZN laten we de stem van onze (zzp-)leden horen in politiek Den Haag. En niet alleen op pensioengebied. De afgelopen maanden was handhaving van de Wet DBA ‘all over the news’.
Op verzoek van de VZN vroegen we in november aan de zzp’ers onder de Bright-leden of ze zich zorgen maakten over de Wet DBA. En in welke mate hen dat zou raken. Wat bleek: veel leden maken zich zorgen en velen verwachten negatieve gevolgen.
De vraag: ‘Op een schaal van 1 tot 5, hoeveel zorgen maak je je over dit onderwerp?’ gaf een gemiddelde uitkomst van 3,2.

En op de vraag ‘Hoe groot is de kans dat jij opdrachten kwijtraakt door de wet DBA?’ werd het volgende geantwoord.

En maar liefst 58% dacht dat de omzet zou gaan dalen of licht zou gaan dalen!

Ook de andere aangesloten partijen – zoals ZZP Nederland, SharePeople en Solopartners – vroegen dit aan hun leden. In totaal hebben zo’n 4000 respondenten meegedaan. De zorgen die de Bright-leden hebben worden ook door hun leden gedeeld. De VZN heeft de uitkomsten van het onderzoek gedeeld met de Kamerleden die de zzp-portefeuille in hun beheer hebben. Dit heeft zeker mensen wakker geschud. En het heeft zelfs (mede) geleid tot een nieuw wetsvoorstel.
De Zelfstandigenwet
Inmiddels ligt er een nieuw wetsvoorstel op tafel: de ‘Zelfstandigenwet’. Dit initiatief van Kamerleden van VVD, D66, CDA en SGP. Het heeft als doel de huidige Wet DBA en de geplande Wet VBAR te vervangen. De wet is nog niet aangenomen. We denken dat deze positieve veranderingen met zich meekan brengen voor zelfstandigen. En het lijkt een verbetering t.o.v. de Wet DBA en de Wet VBAR.
Achtergrond van het wetsvoorstel
De initiatiefnemers stellen dat de huidige regelgeving onduidelijk en oneerlijk is. Veel zzp’ers verkeren in onzekerheid over hun status als zelfstandige. Tevens zijn opdrachtgevers terughoudend uit angst voor naheffingen en boetes.
Belangrijkste punten uit de voorgestelde wet
- Duidelijkheid over zelfstandigenstatus: Er moet een officiële zelfstandigentoets komen met heldere criteria. Als je hieraan voldoet, krijg je vooraf zekerheid over je status als zelfstandige.
- Verplichte voorzieningen: Zelfstandigen moeten iets regelen voor AOV en pensioen. Dit kan bijvoorbeeld via een partij als BrightPensioen, en hoeft niet via een verplicht pensioenfonds (zoals in het verleden weleens geopperd).
- Eenduidig toetsingskader: Het wetsvoorstel introduceert een duidelijk wettelijk toetsingskader, gebaseerd op het Belgische model, om de relatie tussen zelfstandigen en opdrachtgevers te beoordelen.
Op 3 april debatteerde de Tweede Kamer uitgebreid over de toekomst van zelfstandig ondernemerschap. Inzet was het terugdringen van schijnzelfstandigheid, nieuwe regels voor arbeidsrelaties (VBAR) en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (BAZ) voor zzp’ers.
Wat betekent dit de zzp’er?
Als deze wet wordt aangenomen, lijk je meer zekerheid te krijgen over je status als zelfstandige. Tegelijkertijd wordt van je verwacht dat je voorzieningen treft voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Hier zie je de reactie van de VZN op de wet. En hier de reflectie op het kamerdebat.
Conclusie
De voorgestelde ‘Zelfstandigenwet’ zou de positie van zzp’ers aanzienlijk kunnen verbeteren. Door meer duidelijkheid te bieden en bepaalde verplichtingen in te voeren. Wij volgen deze ontwikkelingen nauwlettend. Via onze nieuwsbrief houden we onze leden op de hoogte.