19 februari 2019

Vergrijzing, de almaar toenemende levensverwachting, steeds minder zekerheid over ons pensioen. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat we langer blijven doorwerken. Wat zijn de gevolgen daarvan? is dat erg of juist niet? En hoe ziet de werkplek er uit als er straks ook 70-plussers rondlopen.

Labor Lab1: Senior Spaces

Ergonomische lig-werkplekken, een pillen-annex-koffiebar, een rolstoelhelling, is dit hoe onze werkplek er over 25 jaar uit ziet? Het zou zo maar kunnen. Studio Lonk ontwierp – ondersteund door Ditt. Officemakers en BrightPensioen – een speculatieve werkplek die kan voldoen aan de wensen van 70-plussers. Een kantoor dat tevens een zorgfunctie heeft. Gedurende twee weken was de installatie te bewonderen bij de flexwerkplek THS-Collab in Amsterdam, waar normaliter vooral twintigers en dertigers werken.

Bright Future: de toekomst van werk

Aan het einde van de periode van twee weken, waarin de installatie te bekijken was, vond er een afsluitend event en debat plaats. Zo’n 100 aanwezigen – waaronder veel Bright leden – kregen een kijkje in de toekomst en konden meepraten over hoe je meerdere generaties op de werkvloer het beste kunt laten samenwerken. Een cultuursocioloog, een ruimtelijk ontwerper, een architect en een generatie-expert benaderden het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken.

Waarom we Senior Spaces steunen

Als social enterprise heeft BrightPensioen – naast de beste pensioenaanbieder van Nederland worden – zich als doel gesteld het Nederlands pensioenstelsel te hervormen. Dat moet eerlijker, flexibeler en individueler worden. Daarvoor is het noodzakelijk dat we op een andere manier gaan denken over werken en pensioen. Het senior spaces project gaf ons de mogelijkheid een ander geluid in de media te laten horen. En dit is – gezien de vele media-aandacht – goed gelukt.

Sjaak Zonneveld: “Pensioen wordt door velen nog steeds gezien als iets waar je eindelijk na jaren werken van mag gaan genieten. Alsof dat de tijd daarvoor niet zou kunnen. Pensioen zou geen doel moeten zijn in je leven. Laten we stoppen met de gedachte dat werken na je 67ste iets is voor ‘loosers’. Dat het een straf is. Terwijl veel mensen juist gelukkiger zijn als ze kunnen blijven doen waar ze energie van krijgen. En doorwerken is zeker makkelijker als je al eerder een periode vrij hebt genomen en bent gaat reizen. Wat wij een tussenpensioen noemen.”

Media-aandacht voor Senior Spaces


Fotografie: Michiel Landeweerd