Vragen over Veiligheid
-
Hoe is het toezicht geregeld bij BrightPensioen?
BrightPensioen staat – net als alle andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben en of wij goede dienstverlening bieden aan onze klanten.
-
Valt BrightPensioen onder het depositogarantiestelsel?
Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat wanneer een bank failliet gaat, jouw spaargeld tot € 100.000 door de overheid gegarandeerd wordt. Het garantiestelsel is er alleen voor banken, omdat jouw spaargeld bij een bank juridisch eigendom is van de bank.
BrightPensioen is géén bank, maar een beleggingsinstelling. Wij worden dan ook niet juridisch eigenaar van jouw vermogen. Het vermogen van onze deelnemers is juridisch eigendom van Stichting Bright LifeCycle Fonds. Daarom is het depositogarantiestelsel niet nodig.
Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal ons ‘bewaarbedrijf’ CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen. Wat er ook met BrightPensioen gebeurt: jouw geld blijft van jou.
-
Biedt BrightPensioen een nabestaandenpensioen?
Bright-leden kunnen een Bright Nabestaandenverzekering afsluiten. Met deze verzekering kun je het vermogen in jouw pensioenpot aanvullen tot het uiteindelijke bedrag dat je aan pensioen wilt opbouwen. Zo ontvangen jouw nabestaanden altijd een volwaardig bedrag, mocht je voor jouw pensioen komen te overlijden.
De Bright Nabestaandenverzekering is een alternatief op het nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen bestaat namelijk uitsluitend bij tweede pijler pensioenregelingen.
-
Wat gebeurt er als BrightPensioen failliet gaat?
Mocht BrightPensioen failliet gaan, dan heeft dit géén gevolgen voor het (pensioen)vermogen van de deelnemers. BrightPensioen is een beleggingsinstelling met een ICBE vergunning. Instellingen zoals Bright moeten het geld en de beleggingen van beleggers scheiden hun eigen vermogen.
Het vermogen van onze deelnemers staat daarom gescheiden van Bright bij een bewaarbank. In ons geval is dat CACEIS. Maar ook als CACEIS failliet zou gaan, heeft dit géén impact op het vermogen van de deelnemers.Het juridisch eigendom van dit vermogen (aandelen en obligaties) ligt bij de Stichting Bright Lifecycle Fonds. Anders dan bij spaargeld bij een bank of verzekeringspolissen bij een verzekeraar, gaan de aandelen en obligaties van klanten van een beleggingsinstelling niet mee bij een eventueel faillissement. Daarom bestaat er ook geen depositogarantiestelsel voor dit pensioen)vermogen. Beleggers zijn al beschermd bij een faillissement van de beleggingsinstelling.
Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, dan zullen toezichthouder DNB en de curator – hopelijk in samenspraak met het bestuur van Bright en het bestuur van de deelnemerscoöperatie (tevens het bestuur van de Stichting Bright Lifecycle Fonds) – een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aangesteld worden.
Uiteindelijk beslissen de curator en DNB wie de nieuwe beheerder wordt. En als die nieuwe beheerder je niet bevalt: als deelnemer kun je op ieder gewenst moment het vermogen naar een andere aanbieder overhevelen.
Dus wat er ook met BrightPensioen (of met CACEIS) gebeurt, jouw vermogen staat veilig.
-
Hoe wordt het risico afgebouwd?
Het risico wordt automatisch afgebouwd van neutraal naar defensief. Hierdoor voorkom je dat een wereldwijde beurscrash vlak voor pensioendatum een te grote invloed heeft op jouw pensioen.
Wij beginnen hiermee tien jaar voor de AOW-datum (pensioenrekening) of einddatum (beleggingsrekening). Deze wordt, wanneer je een rekening opent, standaard bepaald op de AOW-leeftijd die op dat moment geldt.
Vervolgens wordt in 120 maandelijkse stapjes het risico afgebouwd. Door dit in maandelijkse stappen te doen, gebeurt dit heel geleidelijk. Dat zorgt voor een stabielere rendementsontwikkeling.
Het doelrendement van het neutrale fonds is 4% boven inflatie (dus 6% bij een langjarige inflatie van 2%) en van het defensieve fonds 3,5%. Onze pensioen berekentool houdt hier rekening mee. Dus in de 10 jaar voor pensioendatum rekenen we met een lager rendement, dat daalt van 6 naar 3,5%.
Wil je langer dan deze standaard leeftijd (57 jaar en 3 maanden) neutraal blijven beleggen? Bijvoorbeeld omdat je met je pensioenpot in de uitkeringsfase wilt blijven doorbeleggen? Dan kunnen we de datum waarop we beginnen met risico afbouwen opschuiven. Via dit formulier kun je hiervoor een verzoek doen.
-
Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?
BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.
Bij faillissement
Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.
BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.
Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.
Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.
En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.
Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.
Beleggingsrisico’s
Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.
In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.
-
Hebben jullie een vergunning om te beleggen?
Ja, op 19 december 2014 is onze vergunning als beleggingsinstelling (‘ICBE Beheerder’) afgegeven door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). BrightPensioen (Bright Pensions N.V.) staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.