Verschil en overeenkomst tussen SharePeople en Broodfondsen

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Schenkkringen zijn – als alternatief voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen – snel populair geworden. Het bekendste voorbeeld zijn Broodfondsen, maar er zijn inmiddels meer varianten zoals Commoneasy en het crowdsurance platform SharePeople.

Bright-Broodfonds?

Diverse leden vroegen of we geen Broodfonds voor Bright-leden konden starten. Maar omdat een Broodfonds uit maximaal vijftig leden bestaat, was dit niet mogelijk. Daarom is BrightPensioen een samenwerking aangegaan met SharePeople, zodat onze leden en andere ondernemers het risico op arbeidsongeschiktheid onderling met elkaar kunnen delen. We lichten in dit artikel de belangrijkste verschillen toe tussen een Broodfonds en SharePeople.

Persoonlijk vs. online

Bij een Broodfonds ken je de andere Broodfondsleden. Een Broodfonds telt maximaal vijftig leden en deze leden komen minimaal tweemaal per jaar bij elkaar. SharePeople is een online netwerk. Er zit geen maximum aan het aantal leden, er zijn geen bijeenkomsten en andere deelnemers zijn niet op de hoogte van elkaars ziekte. Het is dus wat anoniemer.

Kosten

De kosten zijn vergelijkbaar. Het inschrijfgeld voor een Broodfonds is vaak rond de € 225 en voor SharePeople € 125. Bright-leden krijgen bij SharePeople een korting op het inschrijfgeld.

Hoeveel je bij een Broodfonds of bij SharePeople uiteindelijk kwijt bent aan giften is afhankelijk van het verzuimpercentage. Er wordt géén geld geld verdiend aan de donaties en het opzij gezette geld blijft eigendom van de deelnemer. Is het verzuimpercentage bij SharePeople lager dan bij een broodfonds? Dan is het goedkoper. Is het verzuimpercentage hoger dan bij een broodfonds? Dan is het duurder.

Buffer

Bij een Broodfonds leg je geld in op een geblokkeerde rekening en bouw je een buffer op tot maximaal 36 maal jouw maandinleg. Bij SharePeople is er geen sprake van een spaarinleg, maar zorg je ervoor dat het geld op je eigen rekening staat (zodat je indien nodig de gift kan doen).

Aanmelden

Vanwege het sociale aspect kun je niet ‘zomaar’ lid worden van een Broodfonds. Je moet iemand kennen en geïntroduceerd worden. Bij SharePeople kun je jezelf online aanmelden en doe je bij het aanmelden een aantal beloftes. Onder andere dat je op dat moment niet ziek bent.

Ziek melden

Als je bij een Broodfonds ziek bent, deel je dat met het broodfonds(bestuur). Het werkt op basis van vertrouwen en er vindt geen controle plaats. Bij SharePeople zorgt hun eigen SharePeople Crowdability voor de beoordeling van het arbeidsongeschiktheidspercentage. En kan er een plan gemaakt worden om weer aan het werk te komen.

Broodfonds alliantie

Voor het geval dat er teveel zieken zijn en een Broodfonds financieel in de problemen komt, bestaat de Broodfondsalliantie. Hierbij ondersteunen Broodfondsen elkaar. In het geval dat bij SharePeople het verzuim boven de 6% uitkomt, dan krijgen de zieken op dat moment een iets lagere uitkering.

Duur van de schenkingen

Bij een Broodfonds ontvang je maximaal 2 jaar lang schenkingen, ook als je langer ziek bent. Bij SharePeople kun je kiezen. Je kunt kiezen voor SharePeople Kort (ook voor maximaal 2 jaar) of SharePeople Lang (financiële ondersteuning tot aan AOW-leeftijd).

Wat past bij jou?

Wij vinden beide concepten mooi. Vanuit een coöperatieve en solidaire gedachte worden risico’s gedeeld en mensen worden niet om allerlei redenen uitgesloten. Deze initiatieven gaan terug naar de kern van verzekeren. Het lidmaatschapsmodel, het verdienmodel (jouw geld blijft van jou) en het disruptieve karakter zijn redenen waarom deze concepten goed bij ons passen. Welk concept het best bij jou past, is afhankelijk van welke aspecten je wel of niet prettig vindt.

Meer weten over de combinatie Bright en SharePeople? Lees verder op deze pagina.